Jelentős fejlesztéssel megújul a záhonyi határátkelő

Záhony, 2020. március 15. Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében védőmaszkot viselő rendőr a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Ukrajna lezárta határait minden külföldi előtt március 15. és 29. között, az új típusú koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Átépül a 4-es főút végpontját képező záhonyi határátkelő, amihez kapcsolódóan kihirdették a fejlesztést előkészítő közbeszerzés nyerteseit; többek közt az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a területstruktúra újragondolása.
Vágólapra másolva!

A Magyar Építők cikke szerint az Országos Rendőr-főkapitányság a TED-en közzétette a záhonyi határátkelő megújulását előkészítő közbeszerzés végeredményét. A közúti határátkelőhely fejlesztésével kapcsolatban három feladathoz hirdettek nyertest:

  • az előkészítő tervezői feladatokat az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft.;
  • a fejlesztés tervellenőri feladatait a Bakonycentrum Kft.;
  • a műszaki ellenőri feladatokat pedig a Perfektum Mérnöki Kft. végzi el.

A beruházást az összegzés azzal indokolja, hogy a határátkelőhely infrastruktúrája a megnövekedett forgalom miatt erősen amortizálódott: a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő határrendészeti és pénzügyőri állomány munkakörülményei romlottak.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását és átépítését Forrás: MTI/Balázs Attila

A fejlesztés fő célja a határátkelőhely áteresztőképességének növelése, valamint a külső és belső utasforgalmi és szolgálati terek fejlesztése.

Ugyanakkor az utaskiszolgálás színvonalának emelése is kiemelt feladat, akárcsak a terület és helyiségstruktúra újragondolása a XXI. századi funkcionális igényekhez illeszkedve.

A projekt tartalmazza a határátkelőhely épületeinek és létesítményeinek megújítását, átépítését, valamint az átkelőhelyi környezet (gyalogos és gépjármű közlekedési felületek) rendezését. Az ezekhez szorosan kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztik: többek közt az energiaellátó rendszerek, a térvilágítás és az utastájékoztatás is megújul.

A tervezendő magasépítési létesítmények nettó alapterülete 6000 négyzetmétert tesz ki.