Egyre több az elszegényedett francia

Párizs, 2019. július 25. Emberek hűsölnek a párizsi Trocadero szökőkútjainak medencéjében 2019. július 25-én. A francia meteorológiai szolgálat közlése szerint Párizsban ezen a napon megdőlt a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal. MTI/EPA/Julien De Rosa
Vágólapra másolva!
A V4NA arról ír, hogy egy felmérés szerint egyre rosszabb a francia gazdasági helyzet, mert a lakosság kétharmadának van elszegényedett ember a környezetében, és sokaknak soha nem jelentett még akkora gondot a mindennapi kiadások fedezése, mint most. Felhívják a figyelmet arra, hogy még a gyerekek is érzik a problémát a saját társaik körében, minden második kiskamasz úgy látja, hogy több osztálytársának nem telik új ruhákra.
Vágólapra másolva!

Mindössze pár hét telt el azóta, hogy a parlament nyári szünetét követően az augusztus 24-i minisztertanácsi ülést megnyitó beszédében Emmanuel Macron bejelentette, hogy

vége a jólétnek és a gondtalan életnek.

A V4NA kiemeli, hogy a súlyos válság okaiként az ukrán háborút és a rendkívüli szárazságot említette a francia államfő.

A francia lakosság ezt máris valóságként éli meg, a saját bőrükön tapasztalják ugyanis a pénzük elértéktelenedését és a vásárlóerő csökkenését. Az egyik legnagyobb közvélemény-kutató cég, az Ipsos a Secours Populaire francia segélyszervezet megbízásából készített felmérést a francia gazdasági helyzetről, és az eredmény több mint lehangoló, ugyanis ezelőtt még soha ennyi francia nem nyilatkozott úgy, hogy nehezére esik megbirkózni a napi kiadásokkal. A franciaországi szegénységről és létbizonytalanságról szóló tanulmány eredményei alapján

a felmérésben részt vevő franciák 38 százaléka a saját bőrén tapasztalja az elszegényedést, ez az arány 8 százalékkal nőtt a tavalyi év adataihoz képest, és egyre közelít a 2013-as csúcshoz, amikor a válaszadók 41 százaléka vallotta magát szegénynek.

A felmérésből az is kiderül, hogy egyre több francia közvetlen testközelből éli meg a pénztelenséget, a válaszadók 65 százaléka, tehát majdnem kétharmada ugyanis úgy nyilatkozott, hogy van a környezetében legalább egy olyan személy, aki szegénységben él. Ez az arány 10 százalékkal több a tavaly végzett felmérés eredményénél.

A hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy még ennél is aggasztóbb azonban, hogy egyetlen korábbi felmérés során sem voltak olyan sokan a franciák közül, akik úgy nyilatkoztak volna, hogy egyre nehezebben viselik a napi kiadásokat.

A megkérdezettek 47 százalékának komoly problémát jelent, hogy évente legalább egyszer elmenjen üdülni, 45 százaléknak okoz gondot a közlekedési költségek kifizetése, 42 százalék egyre nehezebben vesz tanszereket és ruhát a gyermekeinek, 41 százalék küszködik a gáz- és villanyszámla kifizetésével és 37 százaléknak okoz komoly problémát az, hogy naponta friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.

Egytől egyig olyan számadatok, melyek alátámasztják, hogy

Franciaországban egyre nagyobb kihívást jelent a lakosság számára az elszabaduló infláció.

A felmérés készítői megszólaltatták a 8 és 14 év közötti gyermekeket is, és kiderült, hogy a francia kiskamaszok többsége tisztában van azzal, hogy a környezetében élő többi gyereknek nincs pénze.

A megkérdezett gyermekek 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy néhány osztálytársa nem jár nyaralni, minden második francia tinédzser pedig azt tapasztalja, hogy sok iskolatársának nincs pénze új ruhára vagy cipőre.