A benzinárstop továbbra is védi a magyar lakosságot

mol, benzinkút, benzin illusztrációk, illusztrációk, mol benzinkút benzin illusztrációk
Vágólapra másolva!
A nemzetközi olajárak esése miatt – amely mögött már a globális recesszió, ezzel a fogyasztás csökkenése állhat – folyamatosan esni fog a benzin és a dízel piaci ára is, akár egészen a hazai hatósági ár alá – ebben bízik Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke, aki a benzinárstop meghosszabbításáról szóló szombati bejelentéssel kapcsolatban mondta ezt Vg.hu-nak. Szerinte mivel a lakosság szeptemberben kapta meg a sok háztartás számára a korábbinál nagyobb összeget tartalmazó rezsiszámlákat, az üzemanyagok októberi drágulása már túl nagy teher lett volna.
Vágólapra másolva!

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára nem túl derűlátó a világpiaci olajárak esésével kapcsolatban, mert nem túl nagy a különbség a Brent-jegyzések eddigi, hordónként 100 dolláros, illetve a mostani, 90 dolláros szintje között. Ráadásul az európai üzemanyagpiacot a globálissal ellentétben szűkös kínálat jellemzi, ami megmutatkozik a földrész termékáraiban is, főként a gázolaj esetében. Grád Ottó szerint úgy megyünk neki a téli időszaknak, hogy kevés lehet az üzemanyag, holott már az eddigi hónapokban is komoly molekulahiány volt.

A kormány azért döntött a tavaly ősszel bevezetett ársapka fenntartásáról, hogy elviselhető szinten maradjon a sokaknak munkába járáshoz használt üzemanyag ára, hiszen nem mindenkinek opció a tömegközlekedés.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az is a literenként 480 forintos hatósági ár fenntartása mellett szólhatott, hogy valójában már ez a most alacsonynak tekintett ár is elég magas. Tavaly szeptemberben a NAV által elszámolható benzinár még 462 forint, a gázolajár 469 forint volt, két éve pedig 371, illetve 386 forint – és ezek még piaci árak voltak. Szerdától a piaci ár a Holtankoljak.hu várakozása szerint a 95-ös benzin esetében 642,9 forint, a gázolajnál pedig 737,9 forint literenként.