Gyurcsányék árnyékkormánya tragikusan rossz és nevetséges

VARJU László; KORDÁS László; MOLNÁR Csaba; DOBREV Klára; BENEDEK Szilveszter; KÁLMÁN Olga; BODNÁR Zoltán; KOMÁROMI Zoltán; BARKÓCZI Balázs; GY. NÉMETH Erzsébet; DÁVID Ferenc; RÓNAI Sándor; SZANISZLÓ Sándor; SZITKA Péter; ARATÓ Gergely
Budapest, 2022. szeptember 19. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke (elöl, k) és az árnyékkormánya tagjai a budapesti Off Kultúrszövőgyár Rendezvényközpontban tartott sajtótájékoztatón 2022. szeptember 19-én. A felső sorban: Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó, Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester, önkormányzati árnyékminiszter, Oláh Lajos parlamenti képviselő, környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Varju László, a párt alelnöke, energia- és rezsiügyi árnyékminiszter, Dávid Ferenc, a DK országgyűlési képviselője, gazdasági árnyékminiszter, Benedek Szilveszter, a Veszprém megyei közgyűlésben dolgozó képviselő, mezőgazdasági árnyékminiszter, Kálmán Olga parlamenti képviselő, az árnyékkormány szóvivője (b-j). Az alsó sorban: Komáromi Zoltán országgyűlési képviselő, egészségügyi árnyékminiszter, Mustó Géza, a X. kerület rendvédelemért, közbiztonságért felelős alpolgármestere, az árnyékormány belügyminisztere, Rónai Sándor, a DK EP-képviselője, árnyék-külügyminiszter, Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, árnyék-kancelláriaminiszter, Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter, Arató Gergely parlamenti képviselő, a kormányprogramért felelős árnyékminiszter és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter (b-j). MTI/Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A baloldalnak nem számítanak a magyar érdekek, és az árnyékkormány felállításával azt a hamis illúziót akarják kelteni, hogy megfelelő alternatívát nyújtanak a jelenlegi kormánnyal szemben, azonban ezt is el tudták rontani – mondta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak adott interjúban. A Századvég Alapítvány jogi szakértője kifejtette, mi áll a háttérben, és mit akar a baloldal.
Vágólapra másolva!

A Századvég jogi szakértője elmondta, hogy az árnyékkormány ötlete a magyar baloldalon sem új, egyszer már megcsinálták, rosszul. Most pedig még nevetségesebbre sikerült.

"A politikai baloldal már 2018 márciusában próbálkozott hasonlóval, akkor is sokan Gyurcsány Ferenc láthatatlan kezét vélték felfedezni a kiválasztási folyamatok során. Egyetlen szocialista politikus sem fért be akkor Karácsony Gergely árnyékkormányába, holott az akkori zuglói polgármester az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként indult. A '98-as árnyék-kabinetben Andor László a foglalkoztatásért, Ámon Ada a környezetügyért, Daróczi Gábor az oktatásért, Hegyesiné Orsós Éva a szociális területért, Komáromi Zoltán az egészségügyért, Mellár Tamás a pénzügyekért, Wittinghoff Tamás pedig az önkormányzatokért volt felelős.

Ifj. Lomiczi Zoltán szerint további párhuzam a tragikusan rossz időzítés, előbbi közvetlenül egy kétharmados bukást megelőzően, a másik pedig hasonlóan rövid időn belül egy ugyanolyan vereséget követően állt fel.

Gyurcsányék most a felesége vezetésével akarnak visszakapaszkodni a hatalomba. Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A köznyelvben csak dollárbaloldalnak nevezett ellenzék, a megnevezésnek megfelelően

az áprilisi bukást követően jelentős tartozást halmozhatott fel a külföldi kampánydonorok irányába.

Az ilyen típusú kijelentéseket arra lehet alapozni, hogy a volt ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt közlése szerint június közepén is érkezett hozzájuk több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból" - emlékeztet az alkotmányjogász Márki-Zay Péter nyilatkozatára,amely szerint „ennek segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit"

- mondta.

Az árnyékkormány névsora nevetségesen színvonaltalan. Komáromi Zoltán már 2008-ban is a vizitdíj mellett kampányolt és most is kórházakat akar bezárni, így felel az egészségügyért, a gazdaságért felelős Dávid Ferenc pedig elutasítja a rezsicsökkentést, támadja az árstopokat és megszüntetné a minimálbért. Mi lenne, ha ők kerülnének hatalomra, - kérdeztük ifj. Lomnici Zoltánt.

"A DK egészségpolitikusa már lassan egy évtizede aktívan tevékenykedik a politikai színtéren. 2014-ben részt vett mindhárom kampányban, ahol ő volt a felelős az ellenzéki pártok egészségügyi programjainak összehangolásáért.

A koronavírus-járvány idején, egyesek szerint szakmaiságát háttérbe, politikailag motiváltságát meg annál inkább előtérbe helyezve hergelt a keleti vakcinák ellen, nyilvánosan az ország lezárásának, illetve kollektív kórházbezárások gondolatával játszott el.

Nem véletlen, hogy ennek köszönhetően került be Karácsony Gergely említett árnyékkormányába is. Minden jel szerint a Brüsszelből érkező egységes elvárások, parancsok hazai viszonylatban történő konvertálása „jó kezekben" lenne Komáromi Zoltánnál" - kezdte a választ.

Gyurcsányék gazdasági árnyékminiszteréről pedig ezt mondta: "azzal, hogy számtalanszor kiállt a piac mindenhatósága mellett, elítélte az állami beavatkozást, és rendszeresen kritikával illette a különböző árkedvezményeket, hasonló politikát képvisel, mint 2009-ig a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok. Erről úgy írt korábban Gazdag László baloldali közgazdász, hogy

Leértékelés és infláció, életszínvonal-csökkenés, a vagyoni és jövedelmi polarizáció felerősödése. Ez bizony szélsőjobb gazdaságpolitika, a chilei Pinochet rezsim első korszakának (1973–1979) „lekopírozása" volt nálunk"