Legalább 28 ember halt meg a Julia hurrikán miatt Közép-Amerikában

Julia hurrikán
Vágólapra másolva!
A jelentések szerint legalább 28 ember meghalt a Julia hurrikán következtében Közép-Amerikában. A trópusi vihar óriási széllel és esőzéssel érkezett meg Guatemalába és Salvadorba, ahol sárlavinákat okozott. Több embert a leomló domboldal temetett maga alá, a kutatási munkálatok és a károk felmérése még tart - írja az APNews.
Vágólapra másolva!

A Julia hurrikán úgy tűnt szertefoszlik Guatemala felett, azonban a csendes-óceáni térséghez érve újra erőre kapott és heves esőzésekkel, valamint 140 km/órás széllel söpört végig a térségen.

A guatemalai katasztrófavédelmi ügynökség szerint öt ember halt meg, miután egy domboldal ráomlott a házukra Alta Verapaz tartományban és maga alá temette őket.

A Mexikóhoz közeli Huehuetenango tartományban pedig kilenc ember vesztette életét, köztük egy katona, aki a mentési munkálatok közben halt meg. Salvadorban öt katona halt meg egy razzia során, amikor egy leomló fal rájuk dőlt. Több embert a tengeri áramlatok sodortak el, mások halálát kidőlő fák okozták.

A salvadori kormány szükségállapotot hirdetett és 80 menedékközpontot nyitott meg. Nicaraguában 9500 embert evakuáltak. Heves esőzésekről és kimenekítésről számoltak be Panamában, Hondurasban és Costa Ricán is, ahol a felhőszakadás miatt néhány autópályát lezártak.

Az előrejelzések szerint a vihar várhatóan hétfőre oszlik fel.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja szerint a Julia Guatemalavárostól körülbelül 125 kilométerre nyugat-északnyugat felé végzett hatalmas pusztítást.