A házigazda csodát csinálna, Hollandia az újabb szégyent kerülné el

Hollandia, foci, holland labdarúgó-válogatott
Netherlands' players celebrate at the end of the UEFA Nations League's League A Group 4 football match between The Netherlands and Belgium, at Johan Cruyff ArenA in Amsterdam on September 25, 2022. (Photo by Koen van Weel / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen az A csoport, ahol Katar, Hollandia, Szenegál és Ecuador küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Nyolc olyan csapat jutott ki a vb-re, amelyek 2018-ban nem voltak ott Oroszországban, és ebből három ebbe a csoportba került. Nehéz vitatkozni azon, hogy ez a leggyengébb csoport a főtáblán, és ez még úgy is igaz, hogy egy európai és egy dél-amerikai együttes mellett a legutóbbi Ázsia-kupa és az idei Afrikai Nemzetek Kupája győztese szerepel itt.

Tétmérkőzésen még egyik csapat sem találkozott a másikkal, úgyhogy az egymás elleni eredményekből nem lehet kiindulni, a közelmúltból azonban igen.

Hollandia a tavalyi csúfos Európa-bajnoki kudarc (Csehország ellen 2-0-ra kaptak ki a nyolcaddöntőben) óta a vb-selejtezőket is veretlenül teljesítette, majd a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe is magabiztosan jutott be, úgyhogy egyértelműen a csoport favoritja. Az NL csoportkörében a hat mérkőzésen kilenc különböző játékos szerzett gólt a hollandoknál, Wales ellen pedig mindkét találkozót a hosszabbításban kapott egyenlítő gól után két percen belül meg tudtak nyerni, úgyhogy fejben és csapategységben is nagyon rendben van Louis van Gaal együttese.

Veretlenül menetelnek a hollandok a tavalyi Eb óta Forrás: AFP/Koen Van Weel

Katar vendéglátóként meglepetést okozhat, ám a felkészülési mérkőzések alapján nem szabad csodálkoznunk, ha 2010 után másodszor esik ki a világbajnokság házigazdája a csoportkörben. Az elmúlt másfél évben egyedül Ghánát tudta legyőzni azok közül, akik szintén indulnak a világbajnokságon. Tavaly azonban az Arany-kupán és a vb-főpróbaként tartott Arab Kupán egyaránt bronzéremig jutott, így az Ázsia-kupa győzelem óta is megérezte már a siker ízét az újonc válogatott.

A 2019-es Ázsia-kupán Dél-Korea és Japán sem jelentett akadályt Katarnak Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az elképesztő izgalmak közepette kijutó Szenegál Sadio Mané vezérletével jutna tovább a csoportból, ami négy éve Japánnal szemben csak a több begyűjtött sárga lapja miatt nem sikerült. A kvartettben nem tudják kihasználni az afrikaiak, hogy a büntetőpárbajok specialistái – hiszen így nyerték meg az ANK-t, így jutottak ki a vb-re és az Afrikai Nemzetek Bajnokságára, és így érték el a bronzérmet a nyári COSAFA-kupán is –, ám így sem lenne meglepő, ha 2002 után másodszor is továbbjutnának az egyenes kieséses szakaszba.

Szenegál is kontinensbajnokként várhatja a világbajnokságot Forrás: AFP/Charly Triballeau

Ecuador váratlanul könnyedén jutott ki a vb-re, ami Dél-Amerikából mindig nagy fegyverténynek számít. A válogatott hazai pályán Brazília és Argentína ellen is pontot szerzett a selejtezőben, a felkészülési meccseit pedig veretlenül, ráadásul kapott gól nélkül zárta. 2006-ban szintén a házigazdával – Németországgal – voltak egy csoportban az ecuadoriak: akkor összejött a nyolcaddöntő, és ezúttal is harcban lehetnek a továbbjutásért Enner Valencia vezérletével.

Ecuador az oroszországi vb-t kihagyta, ám ezúttal ott van Dél-Amerika négy képviselője között Forrás: AFP/Franklin Jacome

Az A csoport menetrendje:
2022. november 20. Katar–Ecuador 17.00, al-Hor
2022. november 21. Szenegál–Hollandia 17.00, Doha
2022. november 25. Katar–Szenegál 14.00, al-Rajján
2022. november 25. Hollandia–Ecuador 17.00, al-Rajján
2022. november 29. Hollandia–Katar 16.00, al-Hor
2022. november 29. Ecuador–Szenegál 16.00, Doha