A Nemzetek Ligájában szégyenben maradtak, most vb-aranyra törnek az angolok

vb-selejtező, labdarúgó, válogatott labdarúgás, futball, Magyarország, Anglia, 2021.10.12.
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 12: Declan Rice of England battles for possession with Dominik Szoboszlai of Hungary during the 2022 FIFA World Cup Qualifier match between England and Hungary at Wembley Stadium on October 12, 2021 in London, England. (Photo by Michael Regan - The FA/The FA via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A november 20-án kezdődő katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt bemutatjuk a csoportokat. Következzen a B csoport, ahol Anglia, az Egyesült Államok, Irán és Wales küzd meg egymással!
Vágólapra másolva!

Mind a két brit csapat egy négyesbe került a világbajnokságon, a szigetország teljes boldogságának útjába azonban a 2018-as vb-ről meglepetésre lemaradó Egyesült Államok és a mindig veszélyes Irán is beállhat. Mivel az A csoport könnyebbre sikeredett, így a két továbbjutónak a negyeddöntő is reális célkitűzés lehet, ezért különösen motiváltan léphetnek pályára a kvartett tagjai.

Anglia a legutóbbi világbajnokság negyedik helyezettjeként és a tavalyi Eb-döntőseként abszolút esélyesnek számít a B csoportban, ám az elmúlt fél évben mutatott produkció még magukat az angolokat is elbizonytalanította ezzel kapcsolatban. Nyeretlenül, a magyar válogatottól oda-vissza vereséget szenvedve estek ki a Nemzetek Ligájából, ahol mindössze a németeknek tudtak gólt rúgni. Gareth Southgate a keret összeállítása és a játékfelfogás miatt rengeteg kritikát kapott, ám Angliának szinte bármilyen játékosállománnyal kötelező a továbbjutás ebből a csoportból.

Declan Rice-éknak a 2022-es év eddig szörnyen alakult, ám a legfontosabb hónap csak most következik számukra Forrás: The FA via Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

A legutóbbi két vb-részvételekor a nyolcaddöntőig jutott az Egyesült Államok, és ott is csak hosszabbítás után esett ki, így négy éve óriási pofon volt az országnak, hogy a válogatott nem jutott ki a vb-re. A mostani selejtezőben is sokáig kérdéses volt, hogy ott lesznek-e Katarban, végül jobb gólkülönbségének köszönhetően nem kényszerült pótselejtezőre a jelentősen megfiatalított csapat. Ez a generáció tavaly bebizonyította az összeszokottságát, hiszen a CONCACAF Nemzetek Ligája és az Arany-kupa fináléjában is le tudta győzni a nagy rivális Mexikót, így a nyolcaddöntőért mindenképpen nagy csatában lehet – és akár a folytatásért is.

Tavaly két nagy tornát is megnyert a szemtelenül fiatal amerikai válogatott Forrás: AFP/Patrick T. Fallon

Carlos Queiroz sorozatban a harmadik világbajnokságon szerepelhet az iráni labdarúgó-válogatottal. A csoportkörből továbblépnie még sosem sikerült az ázsiai országnak, ám az eddigi két győzelemből az egyiket épp az USA ellen érte el, a másikat pedig négy éve Marokkó ellen. Utóbbinak köszönhetően akkor az utolsó másodpercig kérdéses volt a továbbjutás a spanyolok és a portugálok által fémjelzett négyesben. Azóta Irán az Ázsia-kupán bronzéremig jutott, a vb-re pedig nagyon magabiztosan, Dél-Koreát is megelőzve jutott ki, a kontinensről elsőként. A nyolcaddöntő ennek ellenére hatalmas bravúr lenne, egy-egy pontszerzéssel – amely mind az öt eddigi részvételkor sikerült – azonban könnyen kibabrálhatnak valamelyik esélyesebb csapattal.

Queiroz az egyiptomi válogatottal elbukott, ám Iránnal harmadszor is vb-n szerepelhet Forrás: AFP/Atta Kenare

A walesi labdarúgás egyértelműen az aranykorát éli, hiszen sorozatban két Eb-részvétel után, 64 évet követően a világbajnokságra is kijutott a nemzeti válogatott. Belgiumtól alig maradt el a selejtezőben, majd Gareth Bale vezetésével az osztrákokat és az ukránokat is elbúcsúztatva került a csoportkörbe, ráadásul az utóbbi hónapokban a kontinens legjobbjai között szerepelhetett – igaz, az NL-ből egy döntetlen mellett öt (csupa egygólos) vereséggel búcsúzott. A csapat leginkább a Premier League-klubokra épül, így az angolok ellen különösen motiváltan léphet majd pályára, addigra azonban túl lesz két, valószínűleg a továbbjutásról döntő összecsapáson.

Gareth Bale klubkarrierje hanyatlásban van, de a walesi válogatottban továbbra is ő a vezér Forrás: AFP/Geoff Caddick

Korábbi egymás elleni tétmérkőzések nagy tornákon:
1950-es világbajnokság, csoportkör: Egyesült Államok–Anglia 1-0
1998-as világbajnokság, csoportkör: Egyesült Államok–Irán 1-2
2010-es világbajnokság, csoportkör: Anglia–Egyesült Államok 1-1
2016-os Európa-bajnokság, csoportkör: Anglia–Wales 2-1

A B csoport menetrendje:
2022. november 21. Anglia–Irán 14.00, al-Rajján
2022. november 21. Egyesült Államok–Wales 20.00, al-Rajján
2022. november 25. Wales–Irán 11.00, al-Rajján
2022. november 25. Anglia–Egyesült Államok 20.00, al-Hor
2022. november 29. Wales–Anglia 20.00, al-Rajján
2022. november 29. Irán–Egyesült Államok 20.00, Doha