Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
09:08
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Rádióinterjú

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

09:09
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Jelentős pedagógus-béremelés jöhet

Ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Kiemelte: a megállapodással 2025-re elérhető az a cél, hogy a diplomás átlagbér 80 százalékát keressék a pedagógusok. Jövőre csaknem 21, majd 25, 2025-ben pedig 29-30 százalékos lehet a béremelés - közölte. Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beszámolt arról is, hogy a jövőben benyújtandó napelemes pályázatoknál változtatnak a betáplálás szabályain.

09:10
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Segítség a vállalkozásoknak

Kénytelenek vagyunk meghirdetni egy vállalkozássegítő programot, hiszen, ha a vállalkozások leállnak, az tömeges munkanélküliséghez vezetnek, ezt nem szeretnénk újra látni

- mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a kormány örül, hogy 2010 után ezt a helyzetet meg tudta szüntetni.

09:31
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú.

09:36
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

1956-os párhuzamok

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, vannak akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg Magyarország az azonnali tűzszünet és béketárgylaások mellett áll. Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, 1956-ban is vállaltuk háborút - tette hozzá. Mi 1956-ban azért harcoltunk, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet és a béketárgyalást, hogy Ausztriához hasonlóan függetlenek legyünk. A mi '56.os logikánk alapján a megszállót arra kell kényszeríteni, hogy tárgyaljon. 

09:39
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán: Nem sok jó szankciót láttunk

Van egy béketábor: Ferenc pápa, amerikai republikánusok, üzletemberek, Kissinger. A gazdasági megkönnyebbülést ez hozná el - mondta a kormányfő. A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el. Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban - mondta Orbán. 10-ől 2-3 szokott beválni. A szankciók mellékhatásai a kivetőkre ne gyakoroljanak rombolóbb hatást, mint a kivetettre - tette hozzá. Az, hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az energiaóriásra, az mindenképpen egyedi. Most szankciós felárat fizetünk. 

09:43
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Mi lesz a szankciókkal?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat. Mindent megvizsgálunk, és ha a hazánk számára hátrányos szankcióka tlátunk, akkor felveszük a küzdelmet.Egyetlen harci taktikánk van, mégpedig, hogy Magyarországot mentesítsék a szankciók alól. Minden szankciós csomag esetében a magyar energiapiacra negatív hatást gyakorló alól mentesítettük magunkat - mondta a kormányfő. Ha felmennek az árak Európában, azok magával húzzák a magyar árakat. A végső megoldás az lenne, ha elállnánk a szankciós politikától.Legközelebb november-decemberben kell meghosszabbítani a szankciókat, gy ki lehet javítani a hibákat - tette hozzá. Nő az elégedetlenség, így az európai kormányfők között is egyre többen mondják, hogy nem ezt ígérték. 

09:44
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az európaiak csak veszíteni tudnak

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak - tette hozzá. 

09:46
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Velem ezt nem etetik meg

Orbán Viktor közölte, az hogy gázvezetékeket robbantottak fel, azok súlyos dolgok. Ezek terrorcselekmények, és amely állam ebben benne volt, azok terrorista államok - tette hozzá. Velem nem etetik meg, hogy nem tudják, mi történt, mert ma a műholdakról a lakásokba is be lehet nézni. Nekünk az a fontos, hogy az utolsó nagy kapacitású vezeték, ami gázt hoz, az a Török áramlat. Ha ez működésképtelen lesz, akkor azt terroristatámadásnak tekintjük, és úgy is lépünk fel.  

09:49
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Felére kell csökkenteni az inflációt

A mostani egy szankciós infláció - mondta a kormányfő. Ha az EU belátná, hogy változtatni kell a szankciós politikán, akkor néhány napon belül bizonyos termékek ára a felére esne - tette hozzá. Ha brüsszeli bürokraták másként járnak el, akkor nem lenne ilyen magas a mostani árszint. 

Láttam már ilyet, 1998-ban már 15 százalék felett volt az infláció, és azt sikerült csökkenteni. Nem szabad hagyni az inflációt, és harcolni kell ellene. A következő év végére legalább meg kell felezni az inflációt, és legalább egy számjegyűnek kell lennie, és erre utasította a pénzügyminisztert és az mnb-t - mondta a kormányfő. 

09:53
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Két tábor van

Orbán Viktor a nemzeti konzultációról azt mondta, hogy egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk. Az egyik tábor hisz a szankciós politikában, mert az meghozza az eredményt, míg a másik tábor megváltoztatná a szankciós politikát. 

Orbán közölte, ha nincsenek válaszok a szankciós politika eredményére, és idejére, akkor azokat nem tudjuk támogatni. A kormányfő szólt arról is, hogy hat hónapig zavartalanul tudna most működni Magyarország, ha nem érkezne nyersanyag. A szankciókat nem demokratikus módon vezették meg, mert arról az európai elit döntött - tette hozzá.  

09:54
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Nemzeti egyetértés

Mi a legfontosabb kérdésekbe mindig megkérdeztük az embereket. Orbán kifejtette, hogy mindig megpróbáltak nemzeti egyetértést létrehozni bizonyos kérdések mentén.  

09:57
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez lenne az érdekünk

Orábn Viktor a migrációról azt mondta, a Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet, mert a Frontex egy utazási ügynökség. Nekünk arra van szükségünk hogy fizikai erővel meg tudjuk védeni a határt, és az adott állam beleegyezése nélkül senki ne tudjon bejönni. 

A kormányfő elmondta, majdnem 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt idén. Már-már a 2015-ös nagy migrációs inváziós hullámra emlékeztető számok vannak. A megoldás az lenne, hogy Szerbia déli határát védjük, és ott lenne a konfliktus magva. 

09:59
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ide migránsok nem jönnek

A szolidaritási mechanizmus az valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között a migárnsokat - mondta a kormányfő. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és ezt eddig mindig sikerült megakadályozni - tette hozzá. Itt menekülttábor nem lesz, és nem fognak migránsok ide jönni - mondta Orbán Viktor. 

10:00
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Vége az interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.