Lassan nem lesz biztonságos jelszó

Living the busy life Real People Computer Using Computer Creative Occupation New Business Businessman One Man Only Men Males Copy Space Surfing the Net Job - Religious Figure E-Mail Headache Pain Adult Sitting One Person Frustration Hopelessness Exhaustio
Cropped shot of a stressed businessman sitting at his deskhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783721.jpg
Vágólapra másolva!
Elképesztő sebességgel törhetőek a GeForce RTX 4090-nel a kiszivárgott kódok.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt a Google megkezdte a webhelyeken való használatra kitalált, jelszómentes regisztrációs és bejelentkezési rendszerének nyilvános tesztelését. A technológia bevezetése üdvözlendő, hiszen kényelmes, ráadásul az internetezők java esetében drámaian javítani fogja az online fiókjaik biztonságát, sokan a mai napig gyenge jelszavakat használnak fel újból és újból a webhelyeken.

Véget értek azok az idők, mikor meg lehetett még jegyezni legalább pár biztonságosnak titulálható jelszót Forrás: Getty Images / PeopleImages / Yuri Arcurs

Sőt: valójában nem is jöhetne jobbkor a jelszó nélküli belépés, már az olyanok is egyre kevésbé vannak biztonságban, akik egyedi és erős jelszavakat használnak a webhelyeken, mivel a hackelések során elmaszkolt formában kiszivárgott kódokat egyre könnyebb találgatásos módszerrel visszafejteni. A célra videókártyákat szokás bevetni, kiválóan teljesítenek ilyen számítási munkák során.

A napokban piacra került NVIDIA GeForce RTX 4090 nem csak játékokban bizonyult bivalyerősnek, Sam Croley biztonsági kutató szerint az előd GeForce RTX 3090-hez képest a legtöbb algoritmusban kétszer gyorsabban pörgeti a lehetséges karakterkombinációkat. Tesztjei és számításai szerint egy nyolc ilyen kártyát tartalmazó számítógéppel csupán 48 perc alatt feltörhetőek a nyolc karakteres jelszavak, ami ijesztően gyors.

A biztonságos jelszó alatt manapság legalább 12 karakter hosszú kódot kell érteni, amely kisbetűt, nagybetűt, számot, továbbá különleges karaktert is tartalmaz. Célszerű jelszókezelőben tárolt, véletlenszerűen generált jelszavakra átállni, veszett üggyé vált az erős és egyedi jelszavak megjegyzése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!