Vágólapra másolva!
A Fradi ott van az ajtóban, most már csak át kell lépnie a küszöböt, és bebiztosítania a helyét az Európa-liga, rosszabb esetben a Konferencia-liga tavaszi folytatásában. Kimondva nem hangzik nehéznek, hogy legalább egy pontot kell szerezni a francia AS Monaco ellen, megvalósítani ugyanakkor korántsem lesz egyszerű. A francia bajnokság tavalyi bronzérmese elleni meccs csütörtökön este 21 órakor kezdődik a Groupama Arénában. Magyar focicsapat 18 éve, 2004 óta nem játszott az európai kupák tavaszi folytatásában, most ez is a tét, hogy ez a csaknem két évtizedes rossz sorozat megszakadjon.

A Ferencváros talán az Európa-liga csoportkörének legnagyobb meglepetését szerezve, négy forduló után vezeti a csoportját a hozzá hasonlóan a Bajnokok Ligája selejtezőjéből érkező három rivilása előtt. A Fradi előnye ráadásul látványos, hiszen a mögötte sorakozó török bajnok, Trabzonspor, valamint francia bronzérmes AS Monaco 3, míg a szerb bajnok, Crvena zvezda 6 ponttal van lemaradva.

Mondhatni kényelmes helyzetben van Sztanyiszlav Csercseszov csapata, csakhogy a kép kissé csalóka - mégpedig azért, mert ebben a csoportban az eddig lejátszott nyolc mérkőzésen nem született döntetlen eredmény. Afelől biztosak vagyunk, hogy a játékosok nem fogják félvállról venni a meccset, mert azt nem hagyja az orosz szakember. A Fradi által vezetett H csoportnál ugyanis csak az F csoport kiegyenítettebb, ahol mind a négy csapatnak 5 pontja van, és ebben a két csoportban állhat még teljesen a feje tetejére a sorrend.

A Fradi a Crvena zvezda ellen is megmutatta, hogy hazai pályán nem hagyja magát megtörni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hogy a H-ban ez ne így legyen, arról csütörtök este gondoskodhat a Fradi, amelyik Kubatov Gábor klubelnök megfogalmazása szerint is az év mérkőzésére készül. Az AS Monaco ellen ugyanis csütörtökön már egy döntetlennel bebiztosítaná a továbbjutását a labdarúgó Európa-ligában!

Bár matematikailag még a Konferencia-ligás folytatást érő harmadik hely sem garantált a kvartettet hárompontos előnnyel vezető zöld-fehéreknek,

de az ötödik fordulóban akár a csoportelsőséget is kivívhatják, amennyiben több pontot szereznek, mint a négyes másik mérkőzésén a török Trabzonspor a szerb bajnok Crvena zvezda vendégeként.

Az első helynek azért van jelentősége, mert a győztes rögtön a márciusi nyolcaddöntőbe kerül, míg a másodiknak februárban játszania kell a 16 közé kerülésért, méghozzá a Bajnokok Ligájából érkező csoportharmadikok egyikével. A harmadik hely vereség esetén is biztossá válhat, ha a Crvena zvezda nem győz.

Juventus, Barcelona

Csak két olyan óriásklub, amely kiesett a Bajnokok Ligája csoportköréből, azaz az Európa-ligában folytatja tavasszal. Ha a Fradi megnyeri az Európa-liga csoportját, a legjobb 16 közé jut, s nem kell pályára lépnie a nyolcaddöntőbe jutásért, ahol a BL-ből leeső ellenfelet kapna. Ezért sem mindegy, hogy végez a magyar bajnok ebben a négyesben.

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző együttese ugyan múlt héten bombameglepetésre kiesett a Magyar Kupából az Iváncsa ellen - a harmadosztályú gárda az FTC meghívására ott lesz a Groupama Arénában -, mégis jó előjellel várja a rendkívül fontos találkozót, mivel

szombaton az idény eddigi legjobb hazai teljesítményével előrukkolva, kifejezetten színvonalas meccsen 4-2-re diadalmaskodott a Puskás Akadémia otthonában,

így az OTP Bank Ligában is megtartotta éllovas pozícióját annak ellenére, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisainál.

A Trabzonspor ellen tíz emberrel kivívott győzelemmel kezdte meg menetelését a Ferencváros Fotó: Koncz Márton - Origo

A meccset megelőző szokásos szerdai sajtótájékoztatón az orosz szakvezető ismét hű maradt önmagához, nem volt hajlandó sem pontokról, sem csoportbeli helyezésekről beszélni. Ehelyett leszögezte, hogy a kupakudarc után csapata ismét a szebbik arcát mutatta, és készen áll a Monaco elleni meccsre.

Ezzel szemben ellenfele, amelynek kerete majdnem kilencszer értékesebb a Ferencvárosénál a transfermarkt.de adatai szerint, kisebb hullámvölgyben van: sorozatban három találkozón maradt nyeretlen. A Trabzonspor vendégeként két hete elszenvedett 4-0-s vereséget követően a francia bajnokságban előbb úgy játszott 1-1-es döntetlent a Clermont-nal, hogy a 17. perctől emberhátrányban futballozott,

múlt vasárnap pedig annak ellenére 4-3-ra kikapott Lille-ben, hogy 3-2-re vezetett.

A Ferencváros edzőjének ezúttal a védelem összeállítása okozhat nehézséget, mivel sárga lapjai miatt nem számíthat a holland Mats Knoesterre, illetve sérülése miatt két hete nem bevethető a bosnyák Eldar Civic sem. Ugyanakkor Adnan Kovacevic már teljes értékű munkát végzett az edzéseken, meggyógyult Botka Endre is, és bevethető a már többször is bizonyító fiatal Pászka Lóránd is.

A Ligue 1 előző idényének bronzérmese korábban egyszer találkozott magyar csapattal, ahogy a Ferencváros is franciával, ez pedig éppen a két gárda szeptemberi összecsapása volt, melyet meglepetésre a magyar bajnok nyert meg 1-0-ra Vécsei Bálint emlékezetes góljával.

Vécsei Bálint ünnepli a Monaco otthonában lőtt, három pontot érő gólját Forrás: MTI/Kovács Tamás

A csoportkör utolsó fordulójában november 3-án a Fradi a Trabzonspor otthonában lép pályára, míg a Monaco az első fordulóban idegenben legyőzött Zvezdát fogadja.

A Ferencváros-AS Monaco El-csoportmérkőzés 21 órakor kezdődik a Groupama Arénában. A mérkőzés játékvezetője az albán Enea Jorgji lesz. A meccset az Origo.hu a már jól ismert szöveges élő formában közvetíti.

Európa-liga, csoportkör, 5. forduló, H csoport:
Ferencváros-AS Monaco (francia) 21.00
Crvenza zvezda (szerb)-Trabzonspor (török) 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V