Világraszóló Fradi-győzelem és magyar focicsoda Monacóban!

DIBUSZ Dénes; II. LAJOS
Dibusz Dénes ferencvárosi kapus a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában játszott AS Monaco - Ferencváros mérkőzés után a Monte-Carlo-i II. Lajos Stadionban
Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csoportkörének második fordulójában a Ferencváros idegenben 1-0-ra legyőzte a H csoport favoritjának tartott francia AS Monaco csapatát. A magyar bajnok jobb helyzetkihasználással már az első félidőben eldönthette volna a mérkőzést. Ez a győzelem világraszóló csoda, s ragyogó, elképesztő diadal.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Monacóból.

A Fradi a török bajnok Trabzonspor elleni, tíz emberrel szó szerint kiharcolt győzelem után látogatott Monacóba, ahol az előzetesen a H csoport magasan legjobb csapata, az első fordulóban Belgrádban a Crvena zvezdát 1-0-ra legyőző AS Monaco volt az ellenfele.

A francia bajnokság előző kiírásának bronzérmesének kerete teli van válogatott játékosokkal, kezdve a csapatkaptiány Wissam Ben Yeddertől a portugál Gelson Martinson át a japán Minamino Takumiig.

Lássuk be, nem a Fradi volt az esélyese a világ egyik leggazdagabb csapata elleni mérkőzésnek, de Sztanyiszlav Csercseszov szakvezető a meccset megelőző szerdai sajtótájékoztatón sziklaszilárd nyugalommal jelentette ki: azon lesznek, hogy megmutassák a Fradi karakterét és minimum megnehezítésék a franciák dolgát.

A magyar bajnokot népes szurkolótábor kísérte el a hercegségbe, akiktől már-már hivatalból rettegett a francia sajtó, de - ne lepődjenek meg - ezúttal sem történt semmi olyan, ami egy rendőrségi jelentésbe bekerülhetne. Tény, hogy a Monacónak nincsenek olyan vérmes drukkerei, mint a szomszédos Nice-nek, vagy a Marseille-nek, vagy a Lyonnak.

A fradisták egy rövid séta után együtt érkeztek meg a stadionhoz, ahol megkezdődött az egyenkénti beengedés, amit többé-kevésbé türelmesen viseltek a fiúk.

Ferencvárosi drukkerek várnak bebocsátásra a II. Lajos Stadionba Forrás: Origo

Amikor a csapat bő egy órával a kezdés előtt még farmerben, fehér ingben, pulóverben - ki-ki vérmérséklete szerint - megjelent a gyepen, a már a lelátón lévő mintegy száz drukker torkából rögtön felrharsant a "Mindent bele!"

A lanyha hazai érdeklődést jól jelezte, hogy az eleve nem túl nagy, 17 ezres stadionban a rendezők több szektort is lefedtek piros ponyvával, hogy ne mutassanak olyan rosszul a foghíjak. Az összkép a meccs kezdetére sem nagyon változott.

Nem is olyan feltűnő, hogy alig van hazai drukker Forrás: Origo

Sztanyiszlav Csercseszov kezdőcsapatában nem volt semmi meglepetés: a Trabzonspor elleni tizenegy annyiban változott, hogy Franck Boli helyett legelől Ryan Mmaee kezdett, Vécsei Bálint helyett Aissa Laidouni kapott lehetőséget, míg az eltiltott Eldar Civic helyén, ahogy az várható volt, Botka Endre játszott.

Philippe Clement, a Monaco belga edzője két változtatást hajtott végre a Lyon elleni hétvégi bajnokin gólt szerző Guillermo Maripán sérülés miatt maradt ki, illetve a japán Minamino Takumi maradt ki, a helyükön Malang Sarr és Krépin Diatta indult hadba.

Első félidő

A Fradi valóban nem mutata megilletődöttség jeleit, sőt, ha a harmadik perc végén Zachariassen kicsit szerencsésebben veszi át Adama Traoér passzát a monacói tizenhatoson belül, akkkor egy szögletnél sokkal komolyabb helyzet is kialakulhatott volna.

A Monacónak talán nem újdonság, hogy több a vendégdrukker, mert különösebben nem látszott rajtuk, hogy zavarná őket a kapujuk mögül érkező fradista szurkolás, ahogy az sem, hogy az első percekben nem sokat volt náluk a labda.

Henry Wingo fedezi a labdát Aleszandr Golovinnal szemben Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A hetedik percben Traoré szöktette magát egy hosszú labdával, a Fradi csatára sokkal gyorsabb volt, mint Badiashile, aki a karjába kapaszkodva lerántotta, de a norvég játékvezető továbbot intett.

Másodpercekkel később pedig már Dibusznak kellett résen lennie, amikor Caio Henrique beadását csúsztatta kapura Ben Yedder.

Laidouni rúghatta a meccs első szögletét, amit a már nagyjából 20 fős hazai ultra tábor is látott, majd Dibusz kapta le a levegőből Henrique beadását. Az első negyedórában messze a brazil szélsővédő volt a hazaiak legveszélyesebb, és legtöbbet vállaló játékosa.

A 20. perc végén felhördült a Fradi-tábor, Tokmac kapott jó labdát a leshatáron, megindult vele, és 12 méterről a jobb alsóba gurított. A partjelző ekkor intette be a lest, majd jöhetett egy jó kétperces videózás, aminek a végén szabarúgással jöhettek a hazaiak - kár érte, mert gyönyörű akció volt...

Tokmac lövése után a francia kapuban kötött ki a labda, mégsem vezetett a Ferencváros Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A Monaco a védők mögé beívelgetett labdákkal igyekezett megjátszani a támadóit, de nem sok veszély volt ezekben az akciókban. A franciák támadójátékáról ebben az időszakban mindent elmondott, hogy percekig csipegetett három galamb a jobb oldalvonal mellett - a Monaco szélsői igazán nem zavarták őket.

A 32. perc végén labdát szerzett a Fradi, Adama Traoré cselezett jobbról befelé, majd jó 20 méterről lőtt,

Nübelnek pedig bravúrra volt szüksége, mert a labda bizony befért volna a jobb kapufa mellé.

Két perccel később Knoester adta el a labdát a Fradi térfelének közepén, Ben Yedder lépett ki vele, de Dibusz lábbal védte a veszélyes közeli lövést, az ismétlésből pedig Golovin szerencsére jókora luftot rúgott. Válaszul a 40. percben egy balról elvégzett szabadrúgással Laidouni lepte meg majdnem Nübelt, amikor beadás helyett kapura tekerte a labdát.

Adama Traoré rengeteg kelemetlen pillanatot okozott a hazai védőknek Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A 45. percben a Fradi már nem először hozta ki néhány passzal nagyon szépen a labdát, és, ha Besic észreveszi a beinduó Zachariassent... de nem vette észre sajnos, így gól nélkül ért véget az első félidő, pedig a játék képe alapján a magyar bajnoknak gólokkal (de legalább egy góllal) kellett volna vezetnie.

Második félidő

Alapos szidást kaphattak a hazai játékosok a szünetben, mert Golovin már fél perc elteltével jobb kapufa mellé bombázott, ami az addigi legnagyobb francia helyzet volt. A 49. percben jött az első Henrique szöglet, de a brazil beadása ezúttal egy veszélytelen fejest hozott csak.

Félidőben kettőt is cserélt a hazai edző, ez is hozzájárulhatott, hogy aktívabb üzemmódba kapcsolt a Monaco.

Nyolc percen belül a harmadik szögletet rúghatta a Monaco, amelyik folyamatos letámadással igyekezett ekkoriban zavarba hozni a Fradi védelmét. A magyar bajnok az 58. percben jutott el először helyzetig, de a hazai védők menteni tudtak. A 61. percben Tokmac kapott jó indítást, de nem tudta lefutni a védőjét, így egy rossz lövéssel zárta az akciót.

Ryan Mmaee játszott már jobban, mint ezen a meccsen Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A 63. percben Sztanyiszlav Csercseszov is cserét Tokmac helyett Gojak, míg Ryan Mmaee helyett Franck Boli állt be. A 70. percben Besic kapta meg a meccs első sárgáját, és Csercseszov egyből le is cserélte a bosnyák védekező középpályást, amiben az is benne lehetett, hogy többször is labdát vesztett a saját térfelén. A helyére Vécsei Bálint állt be.

A 75. percben Sammy Mmaee hozta ránk a frászt, amikor egy jobbról érkező beadást éppen a frissen beállt Jakobs elé tett le, aki az ötösről lőtt, de Dibusz óriásit védett. A 77. percben a videobíró visszaadott valamit Tokmac meg nem adott góljáért cserébe, amikor a Fradi tizenhatosán belül Akliouché esett el Botka lábában.

Lehet, hogy pont ez kellett a Fradinak, amelyik a következő támadásból megszerezte a vezetést: Boli cselezgetett, majd a tizenhatoson belül Traorét, aki okosan tette vissza a labdát, Vécsei egyből lőtt, Nübel kapus pedig már csak a gólvonal mögül tudta kipiszkálni a labdát. A játékvezető rögtön jelezte az órájára mutatva, hogy rezgett a csuklóján, azaz a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. A visszajátszások után ez nem is lehetett kétséges.

Dibusz Dénes ferencvárosi kapus a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában játszott AS Monaco - Ferencváros mérkőzés után a Monte-Carlo-i II. Lajos Stadionban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ahogy az várható volt, az utolsó bő tíz percet embertelenül megnyomta a Monaco, aminek részeként Embolo a 87. percben keményen lekönyökölte Botkát a tizenhatoson belül. Zúgott a "harcoljatok" és a "mindent bele", a Fradi pedig mindent beleadva harcolt az utolsó pillanatig.

A Ferencváros Így két mérkőzés után hibátlanul, 6 ponttal vezeti a H csoportot, és hatalmas lépést tett a továbbjutás felé!

Erdmény, Európa-liga, csoportkör, H csoport, 2. forduló:
AS Monaco - Ferencváros 0-1 (0-0)
Monaco, II. Lajos Stadion, v.: Espen Eskas (norvég)
AS Monaco: Nübel - Disasi, Sarr (Boadu 81.), Badiashile - Vanderson (Aguilar 46.), Fofana, Camara, Golovin (Jakobs 73.), Caio Henrique - Diatta (Akliouché 46.), Ben Yedder (Embolo 65.)
Ferencváros: Dibusz - Wingo, S. Mmaee, Knoester, Botka - Laidouni, Besic (Vécsei 70.) - Zachariassen (Esiti 90.), Tokmac (Gojak 63.), Adama Traoré - R. Mmaee (Boli 63.)
gól: Vécsei 80.

A csoport másik mérkőzésén:
Trabzonspor (török) - Crvena zvezda (szerb) 2-1 (1-0)