Boldog tehenek tejéből lehet jó sajtot készíteni

Beaufort sajt, francia sajt, sajt, A világ 10 legdrágább sajtja
Vágólapra másolva!
A jó sajt készítése a jó legelővel, a jó takarmánnyal kezdődik. A jó sajt egészséges és szeretgetett, boldog állatok alacsony csíraszámú és kiváló beltartalmú tejéből készül, megfelelő higiéniai körülmények között, szívvel-lélekkel – állítja Dénes Ildikó, aki a Veszprém megyei Nagyvázsonyban gazdálkodik. Az agrárvállalkozó a Magyar Mezőgazdaságnak beszélt a sajtkészítés titkairól.
Vágólapra másolva!

A Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészetet párjával, Kósa Imrével vezetik a gyönyörű Balaton-felvidéken. A média, az informatika és a könyvelés után tért vissza alapszakmájához, a mezőgazdasághoz. Családi gazdaságuk másik ága a Nagyvázsonyi Kecskefarm, amely szorosan együttműködik a kertészettel.
A vállalkozást 2014-ben indították el, családi gazdaságként, felhasználva hozzá a más területen szerzett tapasztalataikat. Ma már 32 hektárt művelnek.

A növénytermesztés mellett kedvtelésből mindig tartottak állatokat, de aztán úgy gondolták, hogy az önfenntartó gazdaságoké a jövő, ezért beszereztek pár alpesi kecskét, hogy legyen háztáji tejük.

Az egyre több tej újabb ötletet adott: a sajtkészítést.

Dénes Ildikónak szerencséje volt, mert az ország egyik legjobbjától tanulhatott, Márkus Gyuláné Rózsa élelmiszeripari mérnök-tanártól. A tanárnő nem receptúrákat tanított, hanem a sajtgyártás lényegét, az összefüggéseket.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Önálló gondolkodásra és fejlődésre biztatta, egyedi, saját termékek megalkotására. Ez a gondolkodásmód elvarázsolta Ildikót, megérintette a sajtkészítés csodája. Ez hozta magával azután egy kisebb sajtműhely kialakítását.

Az állatokat szabadon tartják, legelnek, és azon felül minőségi takarmányt kapnak. A lefejt tej még a fejőház levegőjével sem érintkezik, azonnal hűtőbe kerül, és a lehető leghamarabb feldolgozzák. Ezért a termékeik frissek, illatosak. Nincs úgynevezett kecskeszaguk vagy kecskeízük.

Az állattartás, a tejfeldolgozás és a sajtkészítés nem napi nyolc órás munka, gyakran éjszakába nyúlóan készítik a termékeiket.

A sajtkészítés titkairól vallva Ildikó úgy véli, hogy

a jó sajt a jó legelővel, a jó takarmánnyal kezdődik. A jó sajt egészséges és szeretgetett, boldog állatok alacsony csíraszámú és kiváló beltartalmú tejéből készül, megfelelő higiéniai körülmények között, szívvel-lélekkel.

Ő ezt tartja a sajtkészítés legnagyobb titkának.