Itt vannak a legújabb fejlemények a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányáról

tüntetés, 2022.09.02., tanár, pedagógus, diák, oktatás, Szent István tér, Bazilika, Belügyminisztérium, Fővám tér, Budapest, Márki-Zay Péter
Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Tovább vizsgálja az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága az elmúlt évtizedek legnagyobb baloldali kampányfinanszírozási botrányát - tudta meg az Origo. A testület még várja azt, hogy az illetékes szervek lezárják a vizsgálataikat, és utána tudnak csak megállapításokat tenni. Márki-Zay Péter bukott baloldali kormányfőjelölt egyértelműen beismerte, hogy a baloldali pártok választási kampányára költötték az Amerikából kapott dollármilliókat. Az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak juttatott csaknem 2 milliárd forintból finanszírozták az óriásplakátokat, a Facebook- és Youtube-hirdetéseket.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága folytatja a vizsgálatát a baloldali kampányfinanszírozási botrány kapcsán - értesült az Origo. A testület csütörtökön ülésezett, és az egyik napirendi pontként foglalkoztak a Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt által kirobbantott botránnyal. Végleges döntést, határozatot nem hoztak, mivel az illetékes szervek eljárásai jelenleg is zajlanak, tehát a testület a legközelebbi ülésén is napirendre veszi majd ezt a kérdést.

Folytatódik a vizsgálat a Márki-Zay Péter által kirobbantott kampányfinanszírozási botrányban Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo is többször beszámolt, Márki-Zay Péter augusztusban maga ismerte el, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően amerikai eredetű pénzek érkeztek az MMM-hez. A Nemzeti Nyomozó Iroda időközben sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt vizsgálódik. A baloldal miniszterelnök-jelöltje viszont még mindig úgy tesz, mintha minden jogszerűen történt volna.

Bajnai is képbe került

„Mi nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bennünket nyugatról támogatnak" – jelentette ki, hozzátéve: teljesen rendben van, hogy pénzt fogadtak el külföldről, mert az MMM nem pártpolitikai szervezet.

Vagyis szerinte a milliárdos támogatást küldő Action for Democracy szervezet nem pártkampányra adta a pénzt.

Hangsúlyozta azt is, hogy szeretettel várja az adóhatóság és az Állami Számvevőszék vizsgálatát, mert mindennel el tudnak számolni.

hangsúlyozta Márki-Zay. Szerinte az nem kiskapu, hogy az összes baloldali párt támogatását élvező miniszterelnök-jelöltként az általa vezetett szervezet a választási időszakban külföldi pénzekből kampányolt. A politikus azt is megerősítette, hogy az említett összegekből a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett DatAdat cégcsoporthoz is áramlott pénz.

A Városháza-ügy óta tudjuk, Bajnai a legfontosabb külföldi összekötő ember a baloldal kampányában. A baloldal jelöltje vele találkozott az angol fővárosban. A Bajnai Gordonnal való találkozó nem szerepelt Márki-Zay Péter hivatalos programjában, nyilván nem véletlenül: ez egy titkos egyeztetés volt Forrás: Origo

Az Action Democracy vezetője

AZ A KORÁNYI DÁVID, AKI KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER VÁROSDIPLOMÁCIAI FŐTANÁCSADÓJAKÉNT MÁR A 2019 ŐSZI HATALOMÁTVÉTELTŐL A VÁROSHÁZA ALKALMAZOTTJA ÉS HOSSZÚ ÉVEK ÓTA A GLOBÁLIS BALOLDALI HÁLÓZAT EGYIK KULCSEMBERE,

ahol megjelenik, oda előbb-utóbb megérkezik Soros György pénze is. Korábban beszámoltunk arról is, hogy az AD az előválasztás idején százmilliókat költő, szintén ismeretlen adományozók által pénzelt 99 Mozgalmat is támogatottjai közé sorolta. Amikor azonban nemrégiben a magyar sajtóban téma lett az Action for Democracy és Karácsony Gergely mozgalma közötti pénzügyi kapcsolat, az amerikai szervezet megváltoztatta honlapját, és levette az általa támogatott csoportok listájáról az átláthatatlan finanszírozású egyesületet.

A magyar törvények ezt nem teszik lehetővé

Érdemes felidézni Korányi Dávid korábbi nyilatkozatát, amikor elismerte, hogy a magyarországi választás inspirálta az Action for Democracy megalakítását, a működésük kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy a „demokratikus erőket próbáljuk erősíteni csatatérállamok, köztük Magyarország választásain". Teljesen nyilvánvaló tehát, hogy az Egyesült Államokból máig ismeretlen adományozók jelentős pénzösszegekkel is igyekeztek befolyásolni a magyar politikai életet, az országgyűlési választások kimenetelét.

A MAGYAR TÖRVÉNYEK NEM TESZIK LEHETŐVÉ PÁRTOK KÜLFÖLDI FINANSZÍROZÁSÁT, HISZEN EZ AZ ORSZÁG FÜGGETLENSÉGÉNEK SÚLYOS MEGSÉRTÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Az ügyben rendőrségi nyomozás zajlik, és az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elrendelte a titkosszolgálati vizsgálatot is.

Írtunk arról is, hogy meg kell fontolni a kampányfinanszírozás szabályainak a megerősítését, hogy ne lehessen se közvetlenül, se közvetetten beavatkozni külföldről a magyar választásba - ezt mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára Halász Jánosnak, a Fidesz képviselőjének hétfőn az Országgyűlésben.