Karácsonyi üzenettel kezdődött 30 éve az SMS máig tartó története

Young,Beautiful,Blonde,And,Dreamy,Woman,Wearing,Casual,Terracotta,Coat smartphone,woman,city,student,young,happy,cell,smart,smile,beaut Young beautiful blonde and dreamy woman wearing casual terracotta coat writes sms online with smartphone chatting at st
Young beautiful blonde and dreamy woman wearing casual terracotta coat writes sms online with smartphone chatting at street in autumn
Vágólapra másolva!
Harminc éve küldték el a világ első SMS üzenetét, és a szolgáltatás a mai napig népszerű. Annak ellenére is, hogy ma már számos más üzenetküldő alkalmazás helyettesíti a klasszikus SMS-t. Egy friss kutatás szerint például az amerikai lakosság körében alig csökkent az SMS népszerűsége az elmúlt évtizedben.
Vágólapra másolva!

Harminc éve, egész pontosan 1992. december 3-án küldte el a világ első rövid szöveges üzenetét (SMS) Neil Papworth brit informatikus az angol Vodafone vállalat igazgatója, Richard Jarvis Orbitel 901 típusú GSM telefonkészülékére.

A mindössze kétszavas ("Merry Christmas" – Boldog karácsonyt) üzenetet, mivel az akkor mobilnak nevezett, táska méretű készülékek csak számbillentyűzettel rendelkeztek, számítógépről küldte, és az sikeresen meg is érkezett a címzetthez.

Az üzenetre azonban nem érkezett válasz.

Az SMS ötlete 1984-ben egy pizza fölött ülve, egy koppenhágai telekommunikációs konferencián vetődött fel a finn Matti Makkinen fejében.

A technológiát 1985-ben német-francia együttműködéssel fejlesztették ki,

a Deutsche Telekomnál dolgozó Friedhelm Hillebrand és a France Télécom mérnöke, Bernard Ghillebaert az üzenetek továbbításához a GSM technológia üresjáratát használták ki. Ez azt is jelentette, hogy az üzenet méretét 128 karakterben kellett korlátozni, ebből lett később 140, majd a ma is használatos 160 karakter. Az első valódi üzenet elküldésére azonban még nyolc évet kellett várni, elsősorban a szabványosítás miatt.

30 éve küldték el az első SMS-t Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Dmytro Tyshchenko/Shutterstock. No use without permission./Dmytro Tyshchenko

Az első SMS-képes telefon

Az első szöveges üzenetek küldésére alkalmas telefon, a Nokia 2010 1994-ben jelent meg a piacon, és

a Nokia volt az első, amely 1997-ben teljes billentyűzettel ellátott készüléket (Nokia 9000i Communicator) kínált a felhasználóknak.

A szolgáltatás nem vált azonnal népszerűvé, az előfizetők 1995-ben átlagosan havi 0,4 SMS-t küldtek csak el. Ennek oka az volt, hogy ki kellett dolgozni a fizetési rendszert: kezdetben az SMS ingyenes volt, de csak az ugyanahhoz a hálózathoz tartozó felhasználók tudtak egymással üzenetet váltani. Amikor fizetőssé vált a szolgáltatás, az SMS-küldések száma 40 százalékkal visszaesett, de aztán újra nőni kezdett, 2000-re az egy ügyfélre eső korábbi havi 35 üzenet 357-re nőtt.

2007 volt az első év, amikor az amerikaiak már több SMS-t küldtek, mint ahány telefonhívást indítottak,

2010-ben pedig világszerte 6,1 trillió üzenetet küldtek el, azaz másodpercenként 193 ezer SMS "kelt útra".

A roamingdíjak az Európai Unió területén öt éve szűntek meg, azóta felárak nélkül, a belföldi díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, továbbá SMS-t küldeni és internetezni is.

Az Egyesült Államokban elküldött SMS és MMS-üzenetek száma 2005 és 2021 között (ezer milliárd darab) Forrás: Statista

Tévhit, hogy eltűnőben az SMS

Miközben az SMS mellett ma már számos más mobilos üzenetküldő megoldás elérhető, talán meglepő, hogy a Statista összesítése szerint az amerikai lakosság körében az SMS-küldések száma alig csökkent az elmúlt évtizedben.

A felfutás 2007 után kezdődött meg, majd 2011-ben már 2400 milliárd darab SMS-t (és MMS-t) küldtek az amerikaiak. Azóta a mélypont 2017 volt, ám a szám ekkor sem ment le 1500 milliárd alá.

Ezt követően újabb enyhe növekedési időszak jött, és 2021-ben 2000 milliárd darab elküldött SMS-t és MMS-t regisztráltak.

Az új alkalmazások tehát csökkenthetik ugyan az SMS népszerűségét, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy véget érne a klasszikus technológia története.