Van beutalója? - A legjobb orvosos sorozatok

Vészhelyzet sorozat
Vágólapra másolva!
71 éve vannak kórházas-orvosos sorozatok a televízióban, sokan szeretik ezeket. Megnyugtató a tévéző számára, hogy nem ő van épp a műtőasztalon, hanem más, és a legtöbb esetben pozitív a végkifejlet, a beteg hazamehet, talán még szerelemet is talált időközben. Sokaknak megvan a kedvence: Vészhelyzet, Doktor House, Klinika, Kés/alatt és társaik, miközben ígéretes magyar próbálkozások is akadtak. Nézzük, melyek ezek, a cikk végén pedig toplistákat mutatunk!
Vágólapra másolva!

Orvosos-kórházas sorozatok 71 éve mennek a televízióban, nincs év, hogy ne indulna pár újabb próbálkozás. Sikerük részben annak is köszönhető, hogy a hétköznapi drámák jelentős része nem halállal, hanem a nézőket kielégítő gyógyulással, így megnyugtató véggel zárul, miközben bemutatja az orvosok, asszisztensek, kórházi dolgozók magánéletét is. Gyakran szövődik szerelem orvos és beteg, nővér és páciens vagy orvos és asszisztens között, ezeket a kapcsolatokat pedig szappanopera formájában is remekül fel lehet dolgozni. Nem véletlen, hogy a TV2 napi sorozata, a Jóban Rosszban is ezt a közeget választotta 2005-ös indulásakor.

City Hospital, az első orvosos tévésorozat IMDb

Moziban a Dr. Kildare lehetett az első olyan filmsorozat, amely doktort állított középpontba, több színész alakította az évtizedek során a karaktert, így Joel McCrea (1937-ben, elsőként) és Lew Ayres (filmekben, majd az 50-es évekről rádiós hangjátékban).

Tévében a City Hospitalt tartják az orvosos-kórházas sorozatok ősének,

1951-ben indult az USA-ban (összehasonlításképp itthon csak 1956-ban kezdődött el a rendszeres televíziós sugárzás, de akkor még alig volt készülék a lakosságnál). Anne Burr volt Dr. Kate Morrow, Melville Ruick alakította Dr. Barton Crane-t és már ez a sorozat sem csak a behozott betegek gyógyításáról szólt, fontos szerep jutott a magánéleti problémáknak is. Egy érdekesség a múltból: egy epizód próbája közben berohant egy ember a stúdióba, tört-zúzott és megkéselte az operatőrt, azt a részt nem is tudták időben képernyőre vinni.

The Doctor 1952-ből IMDb

A második, tévére készült orvosos széria a The Doctor volt az USA-ban (és a világon), félórás epizódokban az NBC adta 1952 és 1953 között, 44 rész készült belőle. Egy háziorvos állt a középpontban, de még messze volt a későbbi sorozatok naturalisztikus ábrázolásától. A Medic című sorozatot tartják az első igazán realista kórházas sorozatnak, amely már konkrétan a betegségekkel, a gyógymódokkal, a műtétekkel, szaknyelvvel is foglalkozott. James E. Moser volt az írója és a kreátora, aki korábban a már említett Dr. Kildare részein is dolgozott. Ebből a sorozatból két évad, 59 rész készült, Richard Boone volt a narrátora és fel is bukkant Dr. Konrad Styner szerepében.

A legrégebb óta futó orvosos sorozat a brit Casualty (Baleseti sebészet), 1986 óta van a képernyőn, a kórházas témájú szappanoperák közt pedig a General Hospital az igazi veterán, 1963 óta megy.

A Vészhelyzet minden listán ott van a top 10-ben IMDb

Az évtizedek során egyre többen nyúltak a doktoros-kórházas témához, megszületettek azok a sorozatok, amelyeket rengeteg országába eladták, ilyen volt a Vészhelyzet, a Doktor House, a Dokik, a Grace klinika, a Chicago Med.

Jackie nővér IMDb

Volt különleges, fekete humorral készült orvosos-háborús sorozat, a MASH, készült külön bizarr és felkavaró, néha perverz széria a plasztikai sebészekről (Kés/alatt), hullámzó kedélyállapotot kábítószerrel javítani próbáló nővérről (Jackie nővér), és olyan is, amely azt mutatta be, az 1900-as évek elején milyen lehetett az orvostudomány (A sebész). Ha pedig valami sikeres volt, mint a Grace klinika, kapott egy spinoffot, testvérsorozatot, ilyen volt a Private Practice, magyar tévéken Dr. Addison.

Két nagy kedvenc itthon

Természetesen nem csak amerikai meg nyugat-európai sorozatok készültek orvosokról. A Kórház a város szélén csehszlovák sorozat volt, itthon is sokan szerették, alkotói Jaroslav Dietl és Jaroslav Dudek voltak, a forgatókönyvet előbbi írta, Dudek rendezett. A főszereplőket Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Josef Abrhám, Eliška Balzerová és Josef Vinklář játszották, hamar népszerűek lettek a régióban. Csehszlovákiában 1978 és 1981 között vetítették, Magyarországon a Magyar Televízió vetítette keddenként főműsoridőben és szombat délelőttönként az M1-en 1982-ben az első évadot.

Dr. Udo Brinkmann (Sascha Hehn: Nagy Gábor) Brinkmann professzor fia volt, a Klinika sorozat nagy hódítója

Későbbi, de legalább akkora siker volt itthon A klinika (Die Schwarzwaldklinik), amely egy 1985-től 1989-ig futott NSZK televíziós filmsorozat, amely őrületes nézettséget produkált hazájában, de itthon is: Magyarországon 1988-ban mutatták be, sokan megszerették a szép tájak, karakteres szereplők miatt.

A klinika itthon szép siker volt IMDb

Dr. Klaus Brinkmann professzor (Klausjürgen Wussow: Bács Ferenc) a Fekete-erdei klinika megnyerő, sármos főorvosa, volt, Christa Mehnert nővér pedig idővel dr. Christa Brinkmann orvos lett (Gaby Dohm: Földessy Margit). Ő volt Klaus Brinkmann harmadik felesége, eleinte nővér, és a főorvos úr fia, Udo barátnője. A fiatalabb női nézők Dr. Udo Brinkmann karakterét szerették (Sascha Hehn: Nagy Gábor), ő volt Brinkmann professzor fia az első házasságából. Érdekes fordulat volt a sztoriban, amikor barátnője, Christa a mostohaanyja lett.

Itt megnézheti, hogy néz ki a Klinika egykori nőcsábásza, Udo Brinkmann, itt pedig megmutattuk, hogy fest a Klinika Christa Brinkmannja.

Lapozzon, a cikk folytatódik, mutatjuk a toplistákat is!