A Dallas-sorozat játszódik le Franciaország egyik dúsgazdag családjában

Serge Dassault
Saint-Cloud, 2018. május 28. 2016. március 10-én a cég előző évi üzleti eredményét ismertető saint-cloudi sajtóértekezleten készített kép Serge Dassault-ról, a Dassault Csoport elnök-vezérigazgatójáról, francia szenátorról, aki 2018. május 28-án, 93 éves korában elhunyt. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Vágólapra másolva!
A franciaországi Bordeaux mellett, Mérignac városkában található egy szigorúan őrzött gyár. Itt készülnek a francia ipar gyöngyszemei: a Rafaele vadászgépek és a milliárdosok körében mostanában oly népszerű Falcon kisgépek. (Többek között Richard Bransonnak és Taylor Swiftnek is van ilyenje, de a Magyar Honvédség is beszerzett belőlük kettőt.) A repülőgépgyár a koronagyémántja Franciaország egyik leggazdagabb és legnagyobb befolyású családjának, a Dassault dinasztiának. Azonban a családtagok finoman szólva sincsenek jóban, számolt be róla a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Dassault- család egyike a világ leggazdagabbjainak, a Bloomberg milliárdosainak listáján hárman is szerepelnek közülük összesen 24 milliárd dollár vagyonnal.

Az örökösök azonban most kritikus helyzetbe kerültek, kéne valakit találniuk, aki a birodalmat igazgatja az immár 85 éves Charles Edelstenne helyett.

A Dassault-k befolyása ugyanis korántsem csak a légiiparra terjed ki: vannak érdekeltségeik a szoftveriparban, az ingatlanszektorban, van egy művészeti aukciósházuk, a tulajdonukban van az egyik legbefolyásosabb francia napilap, a Le Figaro, és mint minden rendes francia gazdag embernek, kiterjedt bortermelői kapacitásokkal is rendelkeznek.

Az alábbi képen a család cége által gyártott Rafaele harci gép látható:

A családtagok a háttérben nem nagyon szívelik egymást, így az öröklés kapcsán komoly verseny indult köztük.

A befolyásos család egyik leghíresebb tagja, Serge Dassault, a Dassault Csoport elnök-vezérigazgatója, francia szenátor és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosa is volt. 2018. május 28-án, 93 éves korában halt meg. A 91 éves milliárdost 2017. február 2-án adócsalásért kétmillió euró pénzbüntetésre ítélték, és öt évre eltiltották választott tisztség betöltésétől. Dassault a vád szerint 15 év alatt több tízmillió euró nyereséget csoportosított át adóparadicsomokba. Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

A francia sajtó a legvalószínűbb befutókként emlegeti a 65 éves Bernard Charles-t, a Dassault Systems vezérizgatóját,,valamint a 62 éves Eric Trappier-t, aki a Dassault Aviationt vezeti. Charles a legjobban fizetett csúcsmenedzser a francia tőzsdeindex, a CAC 40 kosarába tartozó cégek közül. A nevéhez olyan projektek fűződnek, mint példul a Rafaele harci gépek sikeres eladása Egyiptomnak, Indiának, vagy az Egyesült Arab Emírségeknek.

További részletek ide kattitva olvashatók.

(A cikk kiemelt képe illusztráció)