Ezek a leggyakoribb tévhitek a gluténérzékenységgel kapcsolatban

gluténérzékenység
Vágólapra másolva!
Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nem tudja kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban és ezt sajnos sokszor hangoztatják is. A Mindmegette most számba vette az ezt érintő, leggyakoribb mítoszokat!
Vágólapra másolva!

Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerős helyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított állítás, mégis vannak olyan hamis állítások, melyek megkeserítik a mindennapokat.

A neves gasztromiai portál a következő tévhiteket gyűjtötte össze:

  1. "A péksütemények ehetetlenek."
    A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.
    A mandulalisztes amerikai palacsinta gluténmentes, és nagyon finom. Forrás: Mindmegette.hu
  2. "Egy falat glutén nem árthat."
    "Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg..." Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, ha valaki válogatós. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100 százalékos, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

  3. "A sütik drágák és íztelenek."
    Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült ételek – különösen a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez persze nagyon drágán jutnak hozzá szegények, tehát duplán is sajnálhatjuk őket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.
    A csicseriborsó kiváló alapanyaga a glutén- és tejmentes, valamint a vegán desszerteknek Forrás: Dreamstime
  4. "Fogyózom, ezért gluténmentes diétán vagyok."
    Ismerjük a divat-gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.