Élő sziklákat találtak Romániában, mozognak és növekednek

A Romániában talált trovantok egyike
Vágólapra másolva!
Különleges szikláknak ad otthont egy romániai település, Costești; a kődarabok mintha mozognának és növekednének.
Vágólapra másolva!

A különleges sziklákat trovantoknak nevezték el. Változatos alakban és méretben találhatók meg a természetben - némelyikük elfér a tenyerünkben, míg mások akár 4,5 méter magasak is lehetnek. Romániában 20 helyen találhatók trovantok, és eddig több százat fedeztek fel belőlük.

A Romániában talált trovantok egyike Forrás: Nicu Buculei\Wikimedia Commons

Az élőlényekre emlékeztető viselkedés a legújabb kutatások szerint azzal magyarázható, hogy a kalcium-karbonát tartalmú sziklák egy szilárd kőmagból és az azt körülvevő homokkő-rétegből állnak. Esőzésekkor ez a homokkőből álló héj megszívja magát vízzel, amitől a sziklák mérete és alakja megváltozik, sőt, el is mozdulhatnak eredeti helyükről.

Trovantok Romániában Forrás: Wikimedia Commons

Több trovantot kettévágtak már, belsejükben a fák évgyűrűihez hasonló struktúrák figyelhetők meg.

A trovantokat már több mint kétszáz éve vizsgálják, eredetük azonban mai napig rejtély. Egyes feltételezések szerint hatmillió évvel ezelőtt alakultak ki nagy erejű földrengések hatására.

Trovant Forrás: Wikimedia Commons

A trovantok fontos turisztikai látványosságnak számítanak Romániában. 2004-ben természetvédelmi területnek nyilvánították a sziklák környékét, és különböző intézkedésekkel védik a köveket az emberi és természeti hatásokról.