Novák Katalin: Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja

NOVÁK Katalin
Budapest, 2023. január 23. Novák Katalin köztársasági elnök (j) katonai tiszteletadással fogadja Zeljka Cvijanovicot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnökét (b) az Országház előtt a Kossuth Lajos téren 2023. január 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Azon vagyunk, hogy gyorsítsuk fel az integrációs folyamatot, és Bosznia-Hercegovina minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt, miután hivatalos látogatáson fogadta Zeljka Cvijanovicot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnökét. A bosnyák elnök arról beszélt, hogy nem igazán érti az EU szankciós politikáját, mivel annak ellenére, hogy országa tagjelölti státuszt kapott, mégis az egyik politikust szankciós listára tenné Brüsszel.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a bosnyék elnökkel való találkozása után arról beszélt, hogy nem először találkozott Zeljka Cvijanovic-al. A két ország közötti erős kapcsolatot jól mutatja, hogy a bosnyák első külföldi útja Magyarországra vezetett.

tette hozzá. A mielőbbi európai uniós tagsága mellett vagyunk Bosznia-Hervegovinának. Azon vagyunk, hogy gyorsítsuk fel az integrációs folyamatot, és Bosznia-Hercegovina minél előbb az EU teljes jogú tagja legyen - hívta fel a köztársasági elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Zeljka Cvijanovicot, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnökét az Országház előtt a Kossuth Lajos téren Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin: A Nyugat-Balkánnak az EU-ban van a helye

Novák Katalin ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a béke pártján Ukrajnában, és a világ minden pontján. 164 katona szolgál a boszniai misszióban, és ez nagy segítséget jelent Bosznia számára is - tette hozzá.

mondta Novák Katalin. Szólt arról is, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés példás. Pédaértékű, hogy Bosznia-Hercegovinában a cégek jelentős magyar támogatást kapnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány idején komoly segítséget adott Magyarország - mondta az államfő.

Novák Katalin kérdésre elmondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helye, és ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat. A kölcsönös megértést segítheti Magyarország az EU -Nyugat-Balkán párbeszédben. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenképpen el kell kerülni, hogy a nyugat-balkáni helyzet eszkalálódjon, és ne töténhessen meg újra, ami a korábbi évtizedekben megtörtént. Novák Katalin közölte, hogy hamarosan Bulgária és Észak-Macedóniába látogat a párbeszéd fenntartása érdekében.

Novák Katalin: A Nyugat-Balkánnak az EU-ban van a helye Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Komoly magyar segítség

Zeljka Cvijanovic a tájékoztatón arról beszélt, hogy korábban is sokszor találkozott Novák Katalinnal, és bízik benne, hogy a korábbi jó együttműködésből, még jobb együttműködés fakad. Fontos, hogy Magyarország megmutatta, hogy milyen komolyan gondolja a gazdasági együttműködést. Köszönetet mondott a mezőgazdasági termelőknek nyújtott segítségért - tette hozzá. Cvijanovic arról is beszélt, hogy Magyarország megérti a nyugat-balkáni folymaatokat, és úgy tekintenek Magyarországra, hogy egyfajta híd szerepét tölti be az unió felé. A bosnyák elnök jó példaként említette a magyar demográfiai intézkedéseket, és ezeket a tapasztalatokat felhasználják Boszniában is.

Nem igazán értem a szankciós politikát, és az EU egyébként is nehezen tudja megérteni, hogy mi történik az országunkban - közölte Zeljka Cvijanovic. A bosnyák elnök szerint nehezen érthető, hogy a tagjelölti státusz, hogyan fér össze azzal, hogy közben az egyik bosnyák politikust szankciós listára akarják tenni.

Tiszteletadás

Novák Katalin köztársasági elnök meghívására hivatalos látogatásra érkezett hazánkba Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke hétfőn. Novák Katalin köztársasági elnök a Kossuth téren katonai tiszteletadás mellett fogadta Zeljka Cvijanovicot. Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke a Hősök terén koszorúzott, majd Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott tárgyalásokat.

Magyar-horvát-csúcs

Zoran Milanovic horvát elnököt tájékoztattam arról, hogy 150 ezer magyar él Kárpátalján, és az ő jogaikat megnyirbáljak, elfogadhatatlan, ami ott történik - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt múlt pénteken, miután a horvát államfővel tárgyalt.Zoran Milanovic az Origo kérdésére elmondta, azért bünteti Brüsszel Magyarországot, mert nem szimpatikus nekik a mostani kormány, ez az Unió megsemmisüléséhez vezethet.