Vannak boltok, ahol külön kassza van a pénztárosokkal beszélgetőknek

Egy Jumbo szupermarket Hollandiában
Egy Jumbo szupermarket Hollandiában
Vágólapra másolva!
Sokakat érintő problémára talált hétköznapi megoldást egy holland szupermarketlánc: az elmagányosodottak - főleg idősek - számára bevezette a Kletskassa-t, magyarosítva csevegő kasszát, egy különálló fizetési lehetőséget azoknak a vásárlóknak, akik nem sietnek, és akiknek jól jönne egy kis beszélgetés a pénztárossal.
Vágólapra másolva!

Különösen a hatalmas városokban érint egyre többeket az elmagányosodás problémája. Ezért a Jumbo, a több mint 700 élelmiszerbolttal rendelkező lánc bevezette a Kletskassa-t, ahol a ráérő emberek stresszmentesen, nyugodt tempóban fizethetnek áruikért. Mellette pedig beszélgethetnek a pénztárossal, a sorban állókkal, segítséget kaphatnak, sőt akár receptötleteket és friss pletykákat is begyűjthetnek.

A Jumbo még 2019 nyarán vezette be ezeket a "lassú sávokat" a holland kormány által indított magányosodás elleni szélesebb körű kezdeményezés részeként. Ennek apropóját az adta, hogy nyilvánosságra került egy statisztikai adat: Hollandiában a több mint 1 millió 75 év felettiek 33 százaléka legalább részben magányosnak érzi magát.

Egy Jumbo szupermarket Hollandiában Forrás: Wikipedia

Az első Kletskassa az Észak-Brabant tartományban található Vlijmen városában nyílt meg.

A hatalmas sikerre való tekintettel még 200 ilyen pénztár bevezetését tervezi a vállalat országszerte.

Ezen felül az üzletekben egy "beszélgetősarkot" is bevezettek, ahol a helyi lakosok összegyűlhetnek egy csésze kávéra és egy kis beszélgetésre.

"Családi vállalkozásként és szupermarketláncként központi szerepet töltünk be a társadalomban, ezért feladatunknak éreztük, hogy segítsünk a lakosok mentális egészségén is. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy élelmiszerboltjaink immár a társas kapcsolatok ápolásának helyszíneként is szolgálnak" - nyilatkozta Colette Cloosterman-Van Eerd, a cég kereskedelmi vezetője.

Forrás: My Modern Met