Kiderült, melyik az egyik legtöbbet lőtt ukrán város

Események

Donyeck, Oroszország, Ukrajna, katona, orosz katona, háború
Donyecki terület, 2023. január 31. Orosz katonák lőgyakorlaton a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én. MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 344. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
05:31
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:32
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás ért egy kelet-ukrajnai várost

Orosz rakéta rombolt le szerdán késő este egy lakóházat a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában, legalább két ember meghalt és hét megsebesült - közölte Pavlo Kijrilenko regionális kormányzó. "A mentők, a rendvédelmi és közműszolgáltatók a helyszínen dolgoznak, hogy átvizsgálják a lerombolt épület romjait. Valószínű, hogy még mindig emberek vannak alatta" - írta a Telegramon.

05:34
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Kelet-Ukrajnára koncentrálnak az oroszok

Folytatódtak az ádáz harcok Kelet-Ukrajnában, ahol az orosz csapatok megpróbálnak teret nyerni a stratégiai fontosságú logisztikai központ, Lyman közelében - közölte szerda este Hanna Malyar védelmi miniszterhelyettes. Az orosz erők megpróbálnak olyan előnyökre szert tenni, amelyeket a 2022. február 24-i inváziójuk évfordulóján fel tudnak mutatni - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. "Határozott növekedést észleltünk a megszállók támadó műveleteiben az országunk keleti részén lévő fronton. A helyzet egyre keményebbé vált".

06:11
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Vallott a szökött orosz zsoldosparancsnok

Az orosz Wagner zsoldoscsoport egy Norvégiába menekült volt parancsnoka a Reutersnek azt mondta, hogy bocsánatot akar kérni az ukrajnai harcokért, és állítólag azon van, hogy a háborúban elkövetett atrocitások elkövetőit bíróság elé állítsák. Andrej Medvegyev, aki január 13-án az orosz-norvég határon átmenekült, azt állítja, hogy tanúja volt orosz foglyok megölésének és a velük szembeni rossz bánásmódnak. (The Guardian)

06:27
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyol tankok, olasz-francia légvédelem Ukrajnának

Spanyolország kezdetben négy-hat Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnába - írja az El País. Olaszország Franciaországgal közösen légvédelmi eszközöket szállít Ukrajnának - mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter. A Giorgia Meloni kormánya által most előkészített katonai segélycsomag valószínűleg tartalmazni fog "orosz rakétatámadás elleni védelmi fegyvereket". "Olaszország várhatóan a rakétakilövőket, Franciaország pedig a rakétákat szállítaná".

07:07
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyaroroszág segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4681 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 1627 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a kegfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

07:31
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Először küld nagy hatótávolságú rakétákat Amerika Ukrajnának

Az USA több mint 2 milliárd dollár értékű katonai segélyt készít elő Ukrajna számára, amely várhatóan először tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat, valamint egyéb lőszereket és fegyvereket - mondta a Reutersnek két aamerikai tisztviselő. A Kreml szerint a közelgő katonai segélycsomagban állítólag szereplő nagyobb hatótávolságú rakéták a konfliktus eszkalálódását idéznék elő, de nem változtatnák meg annak menetét.

08:08
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Körbevették az oroszok Bakhmutot

Az oroszbarát erők az orosz médiában azt állították, hogy Bakhmut várost csaknem bekerítették. A TASZSZ idézte Vitalij Kiszelev ezredest, aki a Luhanszki Népköztársaság nevében azt mondta: Bakhmutot gyakorlatilag három oldalról körbezártá és az ukrán csapatokat kiűzik a városból.

08:40
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az egyik legtöbbet lőtt ukrán város

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának hírszerzési jelentése szerint az elmúlt napokban a háború legintenzívebb támadása zajlott a Dnyeper folyó mentén. Ez magában foglalta Herszon városának folyamatos lövését is - jegyzi meg a minisztérium, hozzátéve, hogy a Donbászon kívül Herszon a háborúban legtöbbet lőtt város.

09:01
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

A britek jótékonysági gyűjtést rendeztek

A Katasztrófavédelmi Vészhelyzeti Bizottság (DEC) bejelentette, hogy az ukrajnai humanitárius felhívás keretében újabb jelentős összegű adományt gyűjtöttek.
A britek több mint 400 millió fontot (175 mrd Ft) adományoztak.

Ezzel az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénzügyi nyomkövető szolgálata szerint a britek lettek a legnagyobb jótékonysági adományozók az Ukrajnának szánt adományok tekintetében.

Az adományból többek között élelmiszert, generátorokat, mentális egészségügyi támogatást és készpénzt nyújtottak a menekülteknek.

09:17
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Még nagyobb nyomásra készülnek az ukránok

Oroszország február 24-én, az invázió megindításának első évfordulóján újabb nagyszabású offenzívát indíthat - jelentette ki Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

09:56
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Fogságba került két Wagner zsoldos

A Nyikita Krjutsovról elnevezett UAV egység katonái elfogtak két Wagner zsoldost. A zsoldosokat fogolycserére akarják felhasználni.

10:19
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz rakétacsapás

Legalább két ember meghalt és hét megsebesült egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában - közölték az ukrán hatóságok.

Erről Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője számolt be a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A tisztségviselő egy lerombolt épület képét tette közzé oldalán.

A tavaly februári orosz támadás kezdete óta számos rakéta talált el lakóépületeket Ukrajnában, civilek halálát okozva. A moszkvai védelmi minisztérium állítása szerint erőik csak katonai célpontokat támadnak.

Az orosz csapatok jelenleg Kramatorszk, a kelet-ukrajnai Donyecki terület egyik nagyvárosát, valamint az egész területet igyekeznek ellenőrzésük alá vonni az immár több mint 11 hónapja tartó háborúban.

10:53
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia újabb páncélozott járműveket küldött  

A belga OIP Land Systems védelmi vállalat vezetője, Freddy Versluys elmondta, hogy Nagy-Britannia 46 darab M113A1-B harckocsit vásárolt tőlük. Ez a felszerelés a The Guardian szerint már meg is megérkezett Ukrajnába.  

11:25
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország átfogó támadásra készül

Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország február 24-i offenzívát tervez – értesített csütörtökön az új hírről a BBC. Ukrajna védelmi minisztere szerint Oroszország új nagyszabású offenzívára készül, és figyelmeztetett, hogy az akár már február 24-én megkezdődhet.

Olekszij Reznyikov szerint Moszkva több ezer katonát gyűjtött össze, és „megpróbálhat valamit" a tavalyi kezdeti invázió évfordulóján - idézi a Mandiner.

12:13
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz diplomatákat utasított ki Ausztria

Ausztria négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön - közölte az ország külügyminisztériuma.

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, melyre gyakran hivatkoznak, ha annak gyanúja merül fel, hogy a diplomaták valójában hírszerzők.

Az orosz diplomatáknak ezért legkésőbb február 8-ig el kell hagyniuk az országot. Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak.

12:42
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a lengyelek feltétele

Lengyelország hajlandó harci repülőgépekkel is segíteni Ukrajnát az orosz támadás elleni védekezésben, de csak akkor, ha a NATO döntést hoz erről - mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy csütörtöki német lapinterjúban.

A konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusa a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy támogatná vadászgépek átadását Ukrajnának, "ha ez az egész NATO döntése lenne" és "nemcsak Lengyelország, hanem sok más ország is részt venne" az ukrán légierő megerősítésében.

13:41
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent Putyin külügyminisztere

Minél nagyobb az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek hatótávolsága, annál messzebbre kell eltávolítani őket Oroszország határától - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter csütörtökön az orosz állami médiának adott nyilatkozatában.

Azt mondta, hogy Oroszország az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről viszont senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, helyette inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek. Oroszország a geopolitikai csata epicentrumában található - jelentette ki.

14:29
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi pénzt küld Brüsszel Ukrajnának

Az Európai Unió pénteken, a Kijevben tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozó során további 400 millió euró (mintegy 160 milliárd forint) támogatást fog bejelenteni Ukrajna számára, amelyből 100 millió euró humanitárius segély, 300 millió euró pedig a kétoldalú együttműködést segíti majd - tájékoztatott Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén csütörtökön.

15:15
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb őrült brüsszeli terv

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásban az Oroszországgal szembeni tízedik szankciós csomag elfogadását sürgette, amely egyebek mellett teljes embargót vezetne be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

A 489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását kérték.

15:42
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai provokáció

Amerikai-dél-koreai légi hadgyakorlatot tartottak F-22-es és F-35-ös típusú, ötödik generációs, lopakodó vadászgépek és B-1B hadászati bombázók bevetésével a Sárga-tengeren.

A dél-koreai védelmi minisztérium helyi idő szerint csütörtökön közzétett állásfoglalásában úgy fogalmazott, hogy a közös gyakorlat megmutatta Washington „akaratát és képességeit, hogy hiteles és erős – kiterjesztett – elrettentést nyújtson az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetéssel" szemben.

A kiterjesztett elrettentés fogalma arra vonatkozik, hogy az Egyesült Államok katonai képességeinek teljes eszköztárát, ideértve a nukleáris arzenálját is bevetve kész megvédeni szövetségesét - írja a Mandiner.

16:49
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Modern orosz fegyverek a fronton

Négy darab Marker típusú UGV érkezett az oroszok oldalán a háborúban. A jelentések szerint a vezető nélküli szárazföldi harcjárművekkel Moszkva komoly előnyben lehet, ugyanis akár a nyugati tankokat is képes likvidálni.

Dimitrij Rogozsin, az orosz űrhivatal korábbi vezérigazgatója a járműről azt mondta régebben, hogy bármilyen NATO-harcjárművet el tudnak vele pusztítani, beleértve a Leopard 2, és az Abrams harckocsikat is. A járműveket még páncéltörő fegyverekkel készülnek felszerelni, továbbá az informatikai rendszerükbe fel kell vinni az azonosításhoz szükséges adatokat.

Úgy tudni, hogy a Marker UGV nem teljesen automatizált, távolról tudják irányítani, a célkereséshez használ automata rendszert, ám a tűzparancsot ember adja le - írja a Mandiner.

18:15
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Két amerikai sorozatvető megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az ukrán fegyveres erők vesztesége a tábornok szerint Kupjanszkban több mint 25 katona, egy páncélozott harcjármű, két jármű, három Grad sorozatvető, Liman irányában több mint száz katona, hat páncélozott harcjármű és egy D-30-as tarack, Donyeck térségében mintegy félszáz katona, egy harckocsi, egy páncélozott személyszállító jármű, két kisteherautó, egy Mszta-B önjáró egy D-30-as vontatott tarack, a donyecki régió déli részén és Zaporizzja irányában több mint 65 katona, négy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Herszon irányában pedig két lőszerraktár volt.

18:46
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Korrupció miatt őrizetve vettek egy ukrán hivatalnokot Odesszában

Korrupció miatt őrizetbe vett az ukrán biztonsági szolgálat egy hivatalnokot Odesszában.

A vád szerint a tisztviselő helyi üzletembereknek ajánlotta fel szolgálatait, hogy földterületekhez jussanak ellentételezésért cserébe - írja a Kyiv Independent.

19:20
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország és a balti államok az oroszok és fehéroroszok kitiltását kérik

Lengyelország és a három balti állam, Lettország, Észtország és Litvánia azt kéri a nemzetközi sportszervezetektől, hogy az orosz és fehérorosz sportolók ne indulhassanak az olimpián és más sporteseményeken sem, amíg folytatódik az ukrajnai háború.

"A négy ország miniszterei közös nyilatkozatban állapodtak meg az orosz és fehérorosz sportolók visszavétele ellen" - fogalmazott Jurgita Siugzdiniene, Litvánia oktatási, tudományos és sportminisztere.

Korábban Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a párizsi ötkarikás játékokat illetően bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, ehhez csatlakozott szerdán a Lett Olimpiai Bizottság is.

20:02
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-csatlakozás érdekében szigorítja antiterrorista törvénykezését Svédország

Olyan törvényjavaslatot nyújt be hamarosan a svéd kormány, amely tovább szűkítené a szélsőséges csoportok mozgásterét és cselekvési lehetőségeit - közölte a svéd igazságügy-miniszter Stockholmban csütörtökön.

Gunnar Strömmer sajtótájékoztatóján elmondta: a törvényjavaslattal olyan tevékenységeket minősítenek bűncselekménnyé, mint a terroristának nyilvánított szervezetekhez köthető találkozók és gyűlések szervezése, felszerelések kezelése és szállítása, valamint az utazási foglalások; illetve ezek támogatása vagy finanszírozása.

"A jelenlegi szabályozáshoz képest annyi változik, hogy a büntethető cselekmények köre kiszélesedik" - tette hozzá a miniszter.

Ugyanakkor hangsúlyozta: "egy tüntetésen vagy összejövetelen való részvétel és zászlólengetés önmagában még továbbra sem lesz büntethető", a zászlót azonban bizonyítékként veheti figyelembe az igazságszolgáltatás.

20:25
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz földgázkiesés kétharmadát sikerült pótolni Európában

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő adatai szerint az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén; ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány.

A Moody's szerint mindez annak köszönhető, hogy az európai kormányok hatékony kínálati és keresleti oldali intézkedéseket tettek, a vállalatok alkalmazkodtak az energiasokkhoz, a tél eddigi szakasza enyhe volt és nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre cseppfolyósított földgáz.

A cég kiemeli, hogy a földgáz ára 80 százalékkal zuhant a tavaly nyáron elért csúcsok óta.

20:55
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország és Svédország továbbra is egyszerre kíván csatlakozni a NATO-hoz

Finnország és Svédország egyszerre kíván csatlakozni a NATO-hoz, dacára annak, hogy Törökország egyelőre blokkolja a svéd folyamatot, a megkezdett utat "kéz a kézben" kell folytatni - jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön Stockholmban, svéd hivatali partnerénél, Ulf Kristerssonnál tett látogatása alkalmával.

"Finnország és Svédország közösen kérték felvételüket, és mindenki érdekét szolgálja, hogy közösen lépjünk is be a NATO-ba" - húzta alá a finn miniszterelnök.

Sanna Marin hangsúlyozta: nincs ínyére, hogy Svédországot "problémás diáknak" bélyegzik. Mint mondta, Finnországhoz hasonlóan Svédország is teljesíti a tagság feltételeit, így bíznak abban, hogy hamarosan valamennyi NATO-tagország ratifikálja a csatlakozási jegyzőkönyveket, és az észak-atlanti szövetség júliusban Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozójára már mindketten teljes jogú tagok lesznek.

"Közösen indultunk el ezen az úton. És közösen is fogunk végigmenni rajta" - emelte ki Ulf Kristersson.

21:28
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Mariupolban és Melitopolban

Robbanást jelentettek egy orosz ideiglenes katonai támaszponton Mariupol kikötővárosban, a kelet-ukrajnai donyecki területen - közölte a városi tanács.

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szintén robbanásokról számolt be a város közelében lévő orosz támaszponton és a Melitopoltól 30 kilométerre északra fekvő, Novobohdanivka településen lévő olajraktárnál - írja a Kyiv Independent.

22:00
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

A szuverenitás védelméről egyeztettek orosz és kínai külügyi vezetők Moszkvában

Megerősítette a közös szándékot Oroszország és Kína szuverenitásának megvédésére, és egy igazságosabb, többpólusú világrend közös építésére Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője és Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes csütörtöki moszkvai találkozóján - közölte az orosz külügyminisztérium.

"Megerősítést nyert a két ország szuverenitásának, biztonságának és fejlődéshez fűzött érdekeinek határozott védelmére, valamint egy igazságosabb, demokratikusabb, többpólusú világrend közös építésére irányuló szándék" - áll az orosz minisztérium közleményében.

A találkozó során a két diplomáciai vezető közösen elutasította a konfrontatív politikát, és az egyes országok arra irányuló kísérleteit, hogy más államok belügyeibe beavatkozzanak, valamint szankciókkal és más törvénytelen módszerekkel fékezzék fejlődésüket.

22:35
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov: A Nyugat az "oroszkérdés" megoldására törekszik

A Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon magához térni. Ez az "oroszkérdés" megoldására tett kísérlet - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön a Rosszija 24 állami hírcsatornának és a RIA Novosztyi hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Állítását alátámasztandó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Lech Walesa volt lengyel elnök Moszkva legyőzését sürgető nyilatkozataira hivatkozott.

Kifogásolta, hogy miközben Oroszország és személy szerint ő is az ukrajnai konfliktus lezárására törekszik, a Nyugat részéről senki sem próbálja meggyőzni Kijevet arról, hogy térjen vissza a tárgyalásokhoz, ehelyett inkább Moszkva stratégiai vereségének fontosságáról beszélnek.

Azzal kapcsolatban, hogy mikor fog véget érni a háború, így fogalmazott: "Itt nem az időtényező számít, hanem az érdemlegesség tényezője, azoknak az eredményeknek a minőségi tényezője, amit a népünknek, azoknak az embereknek nyújtunk, akik az orosz kultúra részei akarnak maradni, és akiket a kijevi junta a Nyugat bátorításával évek óta megfoszt mindentől, ami orosz" - magyarázta Lavrov.

23:29
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Jasinovataja településen

Az ukrán csapatok helyi idő szerint 19 óra 40 perckor kilenc, 155 milliméteres „NATO" kaliberű lövedéket lőttek Jasinovataja településre - írja a RIA Novosztyi.

A település mintegy 25 kilométerre északra található Donyecktől, és itt található a volt Szovjetunió egyik legnagyobb vasútállomása is.

00:08
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz lövedékek találtak el egy óvodát Herszonban - fotó

Orosz erők lövedékei találtak el egy óvodát Herson megyében. A regionális katonai igazgatás szerint az épület megsemmisült. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

00:53
február 02, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy épület Kramatorszkban, többen meghaltak - fotó

Három ember meghalt és legalább 22 ember megsebesült egy orosz rakétacsapás során Kramatorszkban - írja a NEXTA.

01:25
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elárulta, hogy a rakéták elérik-e Oroszországot

Ukrajna garantálja partnereinek, hogy a szállított nagy hatótávolságú rakéták nem érik el Oroszország területét. Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter ezt az ukrán kormány és az Európai Bizottság közös ülésén mondta - írja a NEXTA.

05:28
február 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.