Lecsúszhatnak a gigabitről az európai háztartások

internet gyerek
Vágólapra másolva!
Telekomcégek egy lobbicsoportja szerint nem sikerül majd minden EU-s háztartást gigabites internetkapcsolatra kötni 2030-ig.
Vágólapra másolva!

Az ETNO, telekomcégek egy lobbicsoportja azt állítja, hogy a tanulmánya szerint az EU nem tudja majd az összes európai háztartást gigabites internetkapcsolatra kötni 2030-ig, mert alulértékeli a további befektetések fontosságát.

Forrás: Origo

Eközben továbbra is téma, hogy a big tech cégek járuljanak-e hozzá a régió hálózati költségeihez az általuk generált gigantikus adatforgalmak miatt: a telekomcégek szerint tisztességes hozzájárulásra van szükség, mert pár nagy cég az internetforgalom több mint feléért felelős. A big tech szerint az adatforgalmi adó veszélybe sodorja a netsemlegességet, az egyenlő felhasználókezelést – és ők egyébként is fektetnek a saját hálózataikba.

Európában 2021-ben 56,3 milliárd eurót fektettek be a telekomszektorba, ez bár több éves rekord, de más régióktól (Japán, USA, Kína) elmarad. A lobbicsoport szerint további befektetésekre van szükség, de gondot okoz, hogy ezek nem egyformán térülnek meg a telekomcégek és a big tech cégek számára.