Az afrikai migráció továbbra is intenzív marad

A Tunéziai Nemzeti Gárda művelete a Földközi-tengeren keresztül illegálisan Európába jutni kívánó afrikai bevándorlók ellen, Sfax, Tunézia, illegális, bevándorlás, migráció, csónak, hajó
SFAX, TUNISIA - OCTOBER 27: Irregular migrants are seen as operation carried out by the Tunisian National Guard against African irregular migrants who want to reach Europe illegally via the Mediterranean Sea, off the city of Sfax in the south of Tunisia on October 27, 2022. Yassine Gaidi / Anadolu Agency (Photo by Yassine Gaidi / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
2023 januárjában jelent meg a Stratégiai Tanulmányok Afrika Központjának (Africa Center for Strategic Studies) előrejelzése, amely a 2023-ban várható afrikai migrációs trendekkel foglalkozik. A tanulmány szerint a kontinenst érintő migrációs folyamatok a jövőben is növekvő tendenciát fognak mutatni. Az előrejelzés vizsgálja a migrációból származó előnyöket, a klímaváltozás által indukált migrációt, valamint bemutat néhány olyan fenyegetést, amellyel a migránsoknak szembe kell nézniük útjuk során. A Migrációkutató Intézet az előrejelzés legfontosabb megállapításairól készített elemzést.
Vágólapra másolva!

Az afrikai migráció továbbra is intenzív marad

A kontinenst érintő migráció az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekedett. 2010-hez képest 30 százalékkal emelkedett az afrikai migránsok száma 2020-ig, meghaladva a 40 milliót. 2023-ban várhatóan folytatódni fog ez az emelkedő tendencia.

Forrás: MI

Az afrikai migráció nagy része a kontinensen belül zajlik, és a migránsok elsősorban a szomszédos regionális gazdasági központokban keresnek munkalehetőséget.

Az afrikai migránsok 80 százalékának nem áll érdekében elhagyni a kontinenst.

A globális migránsnépességnek mindössze 14 százalékát teszik ki az afrikaiak. Az adatok 41 százalékát az ázsiaiak, 24 százalékát pedig az európaiak adják. Afrika első öt célországa között szerepel a Dél-Afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart és Nigéria. Ezen országokban Elefántcsontpart kivételével a migránsok a lakosság kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki.

A tunéziai nemzeti gárda által a Földközi-tengeren keresztül illegálisan Európába jutni akaró afrikai illegális migránsok ellen végrehajtott művelet látványa a dél-tunéziai Sfax városánál 2022. október 27-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Yassine Gaidi

A migrációból származó előnyök kiaknázása

A becslések szerint az afrikai migráció 85 százalékát a határokon átnyúló rutinszerű kereskedelem és utazás teszi ki, ami hozzájárul a célországok gazdasági stabilitáshoz, a munkaerőhiány kezeléséhez és a társadalmi-gazdasági jólétéhez. A migrációból származó további gazdasági előnyök az Afrikai Kontinentális Szabadkereskedelmi Övezet (AfCFTA), valamint a lendületének növekedéséből fakadnak.

A hazautalások hozzájárulnak a származási országokban a háztartások jövedelmének stabilitásához, az élelmezésbiztonság javulásához, és a következő generációk oktatáshoz való hozzáféréséhez.

Forrás: MI

A klímaváltozás növeli majd a klímamigránsok számát

Az éghajlatváltozás következtében folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt Afrika bizonyos régiói lakhatatlanná válnak, ami a migráció növekedéséhez vezet. Az éghajlatváltozás felgyorsítja továbbá a vidékről a városokba irányuló migrációt az afrikai nagyvárosokba.

2020 és 2030 között Afrika hét legnagyobb tengerparti városának lakossága 40 százalékkal fog növekedni.

Ez jelentős nyomást fog gyakorolni többek között az infrastruktúrára, a mezőgazdaságra és az ívóvízhez való hozzáférésre, ez pedig növelheti a különböző válságok kialakulásának kockázatát.

A természeti katasztrófák szintén hozzájárulnak a migráció növekedéséhez. Az elmúlt évtizedben évente átlagosan 2,5 millió afrikai kényszerült ideiglenesen lakóhelye elhagyására természeti katasztrófák miatt. Az infrastruktúrát ért folyamatos károk és a megélhetési körülmények romlása azonban hosszú távú, vagy akár végleges lakóhelyelhagyást is eredményezhet.

Számos afrikai migráns komoly fenyegetéssel néz szembe

Becslések szerint az afrikai migránsok 15 százalékát – főként a hivatalos dokumentumok nélkül utazókat – fenyegeti a kizsákmányolás és az emberkereskedelem veszélye. Líbia korábban kedvelt úti cél volt a migránsok körében, azonban a migránsok ellen folyamatosan elkövetett emberi jogi visszaélések miatt mára már veszélyes országgá vált.

Illegális migránsok a tunéziai nemzeti gárda által végrehajtott művelet során, amelyet a Földközi-tengeren keresztül illegálisan Európába jutni akaró afrikai illegális migránsok ellen hajtanak végre a dél-tunéziai Sfax városánál 2022. október 27-én Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Yassine Gaidi

A Földközi-tengeren keresztül Európába érkező afrikaiak közül az észak-afrikaiak aránya a legjelentősebb. A demokratikus intézmények visszafejlődése és a gazdasági nehézségek az olyan észak-afrikai országokban, mint Tunézia, Egyiptom, Algéria és Líbia, valószínűleg még több embert késztetnek majd arra, hogy Európába induljanak.

Afrikában 2014 óta több mint 9 000 migrációval összefüggő halálesetet jegyeztek fel, valamint több mint 25 000 ember tűnt el az Európába vezető tengeri átkelések során.

Számos ország továbbra is inkább bűncselekményként, mintsem a korlátozott gazdasági lehetőségek és a biztonságos, szabályos migrációs útvonalakhoz való nehéz hozzáférés tüneteként kezeli a migrációt.