Elárulta az Airbus, hány repülőgépet adott át tavaly

Airbus gyár
Gyula, 2022. július 28. Az Airbus új gyulai gyára az átadás napján, 2022. július 28-án. A mintegy 2,2 milliárd forintból létrejött, 13 ezer négyzetméter alapterületű üzemben az európai repülőgépgyártó helikoptereinek sárkányszerkezetéhez és dinamikus rendszereihez gyártanak acélból és titániumból precíziós alkatrészeket, emellett az ajtópanelek egy részét is itt állítják elő. A gyulai lesz ezen alkatrészek esetében a teljes Airbus-család egyedüli ellátási pontja. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
A toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 661 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 58,8 milliárd euró volt, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban - derül ki az Airbus közleményéből. 
Vágólapra másolva!

A kiigazított adózás előtti eredmény 5,6 milliárd eurót tett ki, ez 16 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az Airbus adózott eredménye a tavalyi évivel szinte megegyező mértékű, 4,2 milliárd euró volt.

A kereskedelmi repülőgépekkel foglalkozó üzletág 41,4 milliárd eurós bevétel mellett 4,8 milliárd euró adózás előtti eredményt könyvelt el, mindkét érték 15 százalékkal haladja meg a 2021-es szintet.

A képen az Airbus gyulai gyára Forrás: MTI/Rosta Tibor

A helikopterek gyártásából és értékesítéséből a 2021-es szinthez képest 8 százalékkal több, 7 milliárd euró bevétel származott, az adózás előtti eredmény 19 százalékkal 639 millió euróra nőtt. Az Airbus várakozásai szerint ebben az évben 720 kereskedelmi repülőgépet adhat át, az adózás előtti, kiigazított eredmény pedig 6 milliárd euróra bővülhet.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban azt mondta:

Hozzátette: "Az Airbus annak ellenére erős pénzügyi évet zárt, hogy az üzemelési környezet miatt nem tudta a korábban tervezett ütemben a beszállítói hálózatát visszaépíteni. A vállalat ehhez igazította tevékenységét, amelynek eredménye, hogy a tervezettnél kevesebb repülőgépet tudott átadni az ügyfeleknek". A vezérigazgató megjegyezte, hogy az erős pénzügyi eredménynek és a jövő vetett bizalomnak köszönhetően magasabb arányú osztalék kifizetését javasolják.