Joe Biden megfenyegette Putyint és az oroszokat

BIDEN, Joe Varsó, 2023. február 21.
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban.
MTI/AP/Evan Vucci
Varsó, 2023. február 21. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. MTI/AP/Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és Európa nemzetei nem akarják elfoglalni Oroszországot - hangsúlyozta Joe Biden amerikai elnök kedden Varsóban, a lengyelekhez intézett beszédében.
Vágólapra másolva!

Biden felidézte a tavaly októberben elfogadott, Ukrajna területeinek orosz megszállását elítélő ENSZ-határozatot.

- jelentette ki, hozzáfűzve: Washington szövetségesei nem Moszkva ellenségei.

Putyin elnök viszont - mondta - "a háborút választotta, az ő választását jelenti minden nap, amikor az (ukrajnai) háború folytatódik".

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Kijelentette: ha Oroszország abbahagyná az Ukrajnával szembeni támadásokat, a háború véget érne. Ukrajna végét jelentené viszont, ha megszűnne védekezni, ezért "közösen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy Ukrajna képes a védekezésre" - mondta az amerikai elnök.

Biden: Oroszország sohasem győz Ukrajnában

A brutalitás soha nem változtat az emberek szabadságvágyán, Oroszország sohasem győz Ukrajnában - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a varsói Királyi Vár kertjében mondott beszédében.

Az amerikai elnök az összegyűlt tömeg előtt hangsúlyozta: a NATO védeni fogja a nemzetek és a demokráciák szuverenitását.

Putyin tévedett, az ukrán nemzet nagyon erős, a demokráciák pedig egységesek - jelentette ki.

"A NATO finlandizációja helyett az orosz elnök Finnország NATO-sítását láthatja" - utalt Finnország második világháború után megszerzett semleges státuszára, amely a Szovjetunióval kialakított jó gazdasági kapcsolatok mellett lehetővé tette a skandináv ország belpolitikai szabadságának, társadalmi rendszerének megőrzését.

- húzta alá Biden. Bejelentette a Moszkvával szembeni szankciók kiterjesztését, kilátásba helyezte a "háborús bűnösök" megbüntetését, és "szent eskünek" nevezte a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló ötödik cikkét.