Acélszerszámokat használtak Európában a késő bronzkorban

acél, bronzkor
A kutatók felfedezték, hogy 2900 évvel ezelőtt acélszerszámokat használtak az Ibériai-félszigeten a késő bronzkorban
Vágólapra másolva!
A kutatók felfedezték, hogy 2900 évvel ezelőtt acélszerszámokat használtak az Ibériai-félszigeten a késő bronzkorban. Egy nemzetközi tanulmány geokémiai elemzést végzett az itt talált kőoszlop-sztéléken, és feltárta, hogy a sziklafalon edzett acélból készült gravírozást készítettek. Ezt támasztja alá egy ugyanebből az időszakból származó, Rocha do Vigióban talált vasvéső metallográfiai elemzése, amely rendelkezik az acélnak minősítéshez szükséges széntartalommal.
Vágólapra másolva!

Szakemberek egészen a közelmúltig azt feltételezték, hogy a régió lakói nem rendelkeztek a korai vaskorban és a késő bronzkorban sem az acélgyártáshoz szükséges készségekkel és ismeretekkel, amely csak a rómaiakkal való kapcsolatfelvétel és hódítás révén vált széles körben elterjedté.

Emlékeztetnek: az ibériai bronzkor Krisztus előtt 1800 körül kezdődött és valamikor az ibériai vaskorral fejeződött be a Krisztus előtt 9. században.

– mondta Dr. Ralph Araque Gonzalez, a Freiburgi Egyetem régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A kutatók felfedezték, hogy 2900 évvel ezelőtt acélszerszámokat használtak az Ibériai-félszigeten a késő bronzkorban Forrás: University of Freiburg

A Journal of Archaeological Science folyóiratban megjelent tanulmány eredményei a szilikát kvarchomokkőből készült sztéléoszlopok elemzését végezték el.

A kvarcithoz hasonlóan ez is egy rendkívül kemény kőzet, amelyet nem lehet megmunkálni bronz- vagy kőszerszámokkal, csakis edzett acéllal.

A Rocha do Vigio vésőjének alapos vizsgálatakor kiderült, hogy heterogén, mégis meglepően szénben gazdag acélból áll. Megállapításaik megerősítésére a kutatók kísérletet végeztek egy hivatásos kőfaragó, egy kovács és egy bronzöntő bevonásával, és különböző anyagú vésőkkel próbáltak meg megmunkálni szilikát-kvarc homokkőből készült példákat.

A kőfaragó nem tudta megmunkálni a követ sem a kő-, sem a bronzvésőkkel, de még egy edzetlen hegyű vasvésővel sem.

A késő bronzkori ibériai emberek képesek voltak az acél edzésére – vonta le a kísérlet eredményeként Araque Gonzalez a következtetést. – Máskülönben nem tudták volna megmunkálni az oszlopokat.