Az óriási havazás miatt lezárták a világ egyik leghíresebb nemzeti parkját Kaliforniában

Yosemite Nemzeti Park, 2023. március 1.
A nemzeti parki szolgálat által közreadott képen hóban álló sátrak a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban lévő Curry Village-ben 2023. február 28-án. Az erős havazás miatt február 25-én bezárt park március 2-ra terv
Yosemite Nemzeti Park, 2023. március 1. A nemzeti parki szolgálat által közreadott képen hóban álló sátrak a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban lévő Curry Village-ben 2023. február 28-án. Az erős havazás miatt február 25-én bezárt park március 2-ra tervezett újranyitását bizonytalan időre elhalasztották. MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat
Vágólapra másolva!
Óriási viharok sújtják Kaliforniát, a Yosemite-völgyet mélyen betemette a hó, így a Yosemite Nemzeti Parkot lezárták - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

A Yosemite Nemzeti Park, az amerikai vadon ikonikus szimbóluma, 133 éves történelme során rengeteg havat látott már. De a héten hatalmas hótorlaszok halmozódtak fel, így már öt napja zárva tartják a parkot.

A hó által elleppett Yosemite Nemzeti Park Forrás: MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat/-

A területet az elmúlt egy hétben sújtó viharok szokatlanul hideg időjárással párosultak, így a Yosemite-völgyben rengeteg hó hullott le.

A Yosemite-völgy alján kedden 40 centiméteres hóvastagságot mértek.

Utoljára 1969-ben ugyanezen a napon mértek 36 centimétert a területen.

A Yosemite Nemzeti Parkot a múlt héten zárták le, és a tervek szerint csütörtökön nyitották volna meg újra. Szerda estére azonban a park illetékesei elhalasztották az újranyitás időpontját, és egyelőre még nem állapodtak meg új időpontban.

A hó álatal elleppett Yosemite Nemzeti Park Forrás: MTI/AP/Nemzeti parki szolgálat/-

A Sierra Nevada, a Yosemite-ot magába foglaló hegyvonulat lábánál az elmúlt napokban szintén lezárták az utakat, ami a környező településeken élőknek okozott sok kellemetlenséget.

A Yosemite-ben esett rekord mennyiségű hó, a szélsőséges időjárás,- amely idén télen sújtotta Kaliforniát - és az áradások áramkimaradásokhoz és evakuálásokhoz vezettek.

A múlt héten nagy mennyiségű hó hullott a dél-kaliforniai hegyekben, még olyan helyeken is,

ahol szinte soha nem esik hó.

Az alacsonyabban fekvő területeken élők is szembesültek a szokatlanul heves esőzések okozta áradásokkal.

A Los Angeles-i nemzetközi repülőtéren rekord mennyiségű eső esett, Los Angeles megye pedig 1989. február 4. óta először adott ki hóvihar figyelmeztetést.

Kaliforniát a hatalmas hó mellett áradások is sújtják Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Justin Sullivan

Szerda este Kaliforniában egy nagy területen fagyriadót adtak ki, amely több mint 18 millió embert érint. A hétvégére további havazást jósoltak,

a Yosemite térségében majdnem egy méter hó is hullhat.