Ez nem játék, egy 35 ezres megyét borít be egy pokoli gombafajta Amerikában

gomba
Vágólapra másolva!
Le kell állítani a Jack Daniel's egyik raktárépítési projektjét Tennessee államban, miután a szomszédos települést ellepte a pokoli whiskygomba, amely fekete kéregként borult a környékre. Ha nyilvánvalóan nem is kell arra készülni, hogy olyan állapotok alakuljanak ki a környéken, mint a jelenleg futó posztapokaliptikus Last of Us című sorozatban - erről itt írt az Origo -, a beszámolók szerint a gomba terjedése sokak életét megkeseríti a környéken..
Vágólapra másolva!

A Jack Daniel's építkezésének leállítását írta elő az illetékes hatóság Tennessee államban található Lincoln megyében, Lynchburg-ban, miután a raktárépületekkel szomszédos település egyik lakosa pert indított. Christi Long azt állítja, hogy

a birtokát belepte az úgynevezett whiskygomba, amely fekete kéreg formájában jelenik meg a felületeken

– írja a BBC.

Long egy rendezvényhelyszínt üzemeltet több Jack Daniel's raktár mellett (ezek közül az egyik még épülőben van), és az állítása szerint a gomba miatt több ezer dollárt kellett költenie a tisztításra. Ügyvédje hozzátette, a gomba egyre nagyobb problémát jelent a helyiek számára. A beszámolókból egyértelműen látni, hogy a helyzet komoly, nem pusztán néhány vállalkozó átmeneti kényelmetlenségét jelenti, hanem a mintegy 35 ezres megye és az ott élők életét jelentősen megkeseríti a gomba jelenléte.

A képen látható, hogy a whiskygomba belepte a fák, és egy tábla felületét a szeszfőzde közelében:

A whiskygombaként ismert Baudoinia compniacensis nevű gomba a francia szeszfőzők szövetségének egykori igazgatójáról kapta a nevét. Ő volt az, aki az 1870-es években felfedezte, hogy a gomba a konyaklepárló üzemek közelében nő.

Az etanolgőzből táplálkozó gomba világszerte pékségek és szeszfőzdék közelében üti fel a fejét, és gyakran okoz konfliktusokat az üzemek és raktárak, illetve a helyi lakosok között.

Skóciától Kanadáig és a Karib-térségig vezetett már panaszokhoz és perekhez.

Christi Long a helyi területrendezési hivatal ellen indíotta a pert, azt állítva, hogy a hatóság nem megfelelően hagyta jóvá a raktárakra vonatkozó engedélyeket. A feldühödött lakosok közben azt követelik, hogy a Brown-Forman vállalat tulajdonában álló Jack Daniel's telepítsen légszűrőket a probléma leküzdésére.

A Longot képviselő ügyvéd, Jason Holleman hangsúlyozta, hogy a whiskygyártók gyakran beszélnek a párologtatási folyamatról előnyös jelenségként, azonban elfelejtik hozzátenni az ebből eredő penészesedést. Holleman közölte, valószínűleg arra fogja kérni a bíróságot, hogy a jelenleg épülő raktárépület munkálatainak felfüggesztése mellett kötelezze a céget a nemrég épült hat raktár működésének leállítására is, melyek szintén Christi Long házának közelében helyezkednek el.

A Brown-Forman szóvivője, Elizabeth Conway jelezte,

a Jack Daniel's továbbra is betartja az előírásokat és az iparági szabványokat a Lincoln megyében található, hordóházaknak nevezett raktárak építésével és engedélyeztetésével kapcsolatban.

Emellett tiszteletben tartják a helyi hatóságok döntését, és együttműködnek azokkal a frissített engedélyeztetési eljárás során.

A Jack Daniel's Tennessee Whiskey-t a Lincoln megyével szomszédos Moore megyében alapították, 1866-ban.