Takács Péter: A jó beteg- és ügyeletellátás a cél

TAKÁCS Péter
Budapest, 2023. február 5. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én. Az államtitkár felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Nem a Magyar Orvosi Kamara megszüntetése, hanem a jó beteg- és ügyeletellátás kialakítása a cél - mondta az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban.
Vágólapra másolva!

Takács Péter közölte: a kötelező kamarai tagság intézményét azért kellett megszüntetni, mert

Ez a fenyegetés már a betegellátást veszélyeztette. Ezért volt a kormány lépéskényszerben. A törvénymódosítás megakadályozza, hogy a kamara visszaéljen a hatalmával - mondta.

Takács Péter politikai nyomásgyakorlással vádolta meg a testületet.

"A kamara elnöke Gyurcsány Ferenc egészségügyi államtitkára volt, aki politikai nyomásgyakorlásra használja a testületet. Arra akarták rávenni az orvosokat, hogy ne vegyenek részt a betegek ellátásában. Amit szintén károsnak tartok a kamara kommunikációjában: szándékosan mossák össze a gyógyítás szabadságát ellátásszervezési kérdésekkel" - mondta.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Lakatos Péter

Közölte: a kormány döntése értelmében a kétlépcsős bérfejlesztés első ütemére 2023. július elsejétől kerül sor, jövő év márciusban pedig újabb ápolói béremelés következik.

"Ne felejtsük el azt sem, hogy az elmúlt négy évben a korábbi szinthez képest 72 százalékkal nőtt az ápolók bére. Az elmúlt kilenc évben hétszer volt béremelés, 2016 óta pedig két és félszeresére nőtt a szakdolgozók fizetése"

- tette hozzá Takács Péter.