Nem acélosak az olcsó AMD A620 chipes alaplapok

gigabyte a620m gaming x alaplap amd ryzen 7000 am5
A Gigabyte A620M GAMING X a nagyon kevés olyan alaplapok egyike, amelyre egyáltalán került 10 Gbps sebességű USB kapu, cserébe viszont borítékolhatóan jóval 100 euró feletti árcédula lesz rajta
Vágólapra másolva!
Az áraik ellenére némelyik kiszolgálni sem tudja majd a 65W feletti processzorokat.
Vágólapra másolva!

A pletykáknak megfelelően a napokban bemutatkoztak az AM5 tokozású és DDR5 memóriás AMD Ryzen 7000 processzorokhoz szánt legolcsóbb alaplapok, ezek az AMD A620 alaplapi lapkakészletet használják. Ajánlott árakat sajnos semelyik gyártó sem jelentett be, de úgy tűnik, hogy Európában olyan bruttó 85 eurótól indulhatnak majd a termékek, azaz 32 ezer forintos kezdőárra lehet számítani, ami olcsónak titulált alaplapokért nagyon sok pénz.

A Gigabyte A620M GAMING X a nagyon kevés olyan alaplap egyike, amelyre egyáltalán került 10 Gbps sebességű USB kapu, cserébe viszont borítékolhatóan jóval 100 euró feletti árcédula lesz rajta Forrás: Gigabyte

Az A620 chipset bemutatásával már ismert és új limitációkra is fény derült. A termék nem támogatja a processzorok túlhajtását, a videókártyák (x16) és NVMe SSD-k (x4) csak PCI Express 4.0 kapcsolaton tudnak kommunikálni, az egyéb bővítőkártyáknak pedig meg kell elégedniük a PCI Express 3.0 felülettel.

A lapkakészlet egyáltalán nem támogatja a 20 Gbps sebességű USB 3.2 Gen 2×2 adatkapcsolatot, a 10 Gbps sebességű USB 3.2 Gen 2 portokból pedig csak kettőt implementálhatnak a gyártók. Ehhez képest eddig csak a Biostar és a Gigabyte jelentettek be olyan alaplapokat, amelyek rendelkeznek egyáltalán egy-egy ilyen porttal.

Mindezeken felül akad egy nem mindegyik alaplapot érintő, rejtett limitációi is: ugyan az A620-as alaplapokba bármelyik Ryzen 7000 processzor betehető lesz, azonban a várakozásoknak teljesen megfelelő működés csak a 65W TDP-jű modellekig garantált. Efölött az alaplapok limitálhatják a processzorok többszálas futtatói teljesítményét, hogy a gyenge feszültségszabályozó áramköreik miatt ne lépjék túl a maximum fogyasztási keretüket, vagy épp elkerüljék a túlmelegedést.

A gyártók maguk dönthetnek az esetleges limitációkról, továbbá az ő dolguk tisztességes tájékoztatást adni ezek meglétéről.

A valószínű hardveres párosításokat és a közönségük tényleges igényeit figyelembe véve az AMD A620 chipsetes alaplapok valószínűleg megfelelnek majd a céljaikra, azonban rendkívül frusztrálónak bizonyulhat jóval 30 ezer forint feletti összegeket kiadni értük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!