Leonardo Da Vinci egy titkos, ehető összetevőt rejtett el a művein

Leonardo
Leonardo da Vinci egyik leghíresebb alkotása, a Mona Lisa
Vágólapra másolva!
Olyan híres festők, mint Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli és más reneszánsz mesterek azzal kísérletezhettek, hogy tojássárgáját kevertek olajfestékükbe, hogy segítsenek a festményeknek ellenállni a nedvességnek, és megakadályozzák annak a ráncosodását és a sárgulását.
Vágólapra másolva!

A Nature Communication által közzétett tanulmány szerint a festőmesterek festési szokásainak kutatása „javíthatja a felbecsülhetetlen értékű műalkotások megőrzését". Míg korábban fehérjemaradványokat mutattak ki a remekműveken,

az új kutatás szerint a tojások használata valószínűleg szándékos volt.

A szakértők megállapították, hogy a tojás hozzáadása az olajfestményekhez egyfajta „antioxidánsként hat, ami lassítja a keményedés kezdetét". Más szóval, ez a kombináció segíthetett megállítani a festék romlását.

Leonardo da Vinci egyik leghíresebb alkotása, a Mona Lisa Forrás: pexels.com

– mondta a CNN-nek a tanulmány szerzője, Ophélie Ranquet, a németországi Karlsruhei Technológiai Intézet Mechanikai Folyamatmérnöki és Mechanikai Intézetének munkatársa, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Eredményeink azt mutatják, hogy nagyon kis mennyiségű tojássárgájával is elképesztő változást lehet elérni az olajfesték tulajdonságaiban, ami bizonyítja, hogy milyen előnyökkel járhatott a művészek számára.

A tudósok a tojássárgája fehérjéinek olajban való használatának hatásait vizsgálva azt találták, hogy a tojásfehérjék párás környezetben elnyomták a festékben felszívódó vizet. A tanulmány szerint

miközben a festmények száradtak, segítettek megakadályozni a sárgulást és a gyűrődést is, ami „egy olyan problémát jelentett, amellyel még Leonardo da Vinci is találkozott".

A művészek a tojássárgával „lehetőséget adtak arra, hogy még ma is megcsodálhassuk remekműveiket".