Nem sikerült a műholdkilövés, csődben a brit milliárdos cége

space Horizontal
A rakéta indítása még rendben volt - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
A kudarcba fulladt, januári műholdkilövése után nem sikerült talpra állnia, ezért csődvédelmet kért Sir Richard Branson brit milliárdos műholdak felbocsátására szakosodott vállalata, a Virgin Orbit - közölte a cég.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai központú cég az amerikai csődbíróságon nyújtotta be kérelmét, miszerint tulajdonának egy részét a piacra bocsátaná.

A cégnél múlt héten 85 százalékos leépítést jelentettek be, melynek következtében a vállalat 750 dolgozójából mindössze 112-t tartanak meg.

Az Origo többször is beszámolt róla korábban, miszerint már nem egy sikertelen rakétafellövési kísérlete volt Richard Branson brit milliárdos cégének.

Bízunk benne, hogy a csődvédelmi eljárás a lehető legjobb utat jelöli ki számunkra, hogy egy hatékony és értékmaximalizáló üzletet bonyolíthassunk le - mondta Dan Hart, a Virgin Orbit vezérigazgatója.

A cég beadványában a 2022. szeptember 30-i állapot szerint 243 millió dolláros eszközértékről és 153,5 millió dollár adósságról számolt be.

A rakéta indítása (korábbi felvétel): a vállalat nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy erre a célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indította a műholdakat szállító rakétáit Forrás: AFP/Virgin Orbit

Branson vállalata nem a hagyományos módszerrel, vagyis szárazföldi űrközpontokból, hanem egy e célra átalakított egykori utasszállító repülőgép szárnya alól indítja a műholdakat szállító rakétáit.

A január elejei a cég hatodik kilövése volt, egyben az első, amelyet Nagy-Britanniából indítottak. A rakéta nem érte el a Föld körüli pályát, és a brit és amerikai hírszerzési műholdakból álló hasznos teher az óceánban végezte.

Mindamellett, hogy év elején nem sikerült pályára állítani a LauncherOne nevű műholdrakétát, melyet a Cosmic Girl nevű 21 éves Boeing 747-400-as repülőgép szállított, a Virgin Orbit innovatívnak szánt megoldása a piaci versenyben is alulmaradni látszik: a nagyobb rakéták iránti növekvő kereset és a SpaceX által kínált űrutazások elemzők és iparági vezetők szerint meglehetősen megnehezítették a Virgin Orbit dolgát.

A vállalat piaci értéke két évvel ezelőtt még 3 milliárd dollár volt, a hétfői tőzsdei záráskor viszont a cég már csak mintegy 65 millió dollárt ért.

Branson űrtevékenységének legnagyobb érdeklődést kiváltó része egyébiránt éveken át az a fejlesztés alatt álló "turistajárat" volt, amellyel fizetős utasokat akart a földi légkör fölé repíteni.