Eltörölnék a lengyel-ukrán határt

DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Varsó, 2023. április 05. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott kétoldalú megbeszélést követő közös sajtóértekezletükön a varsói államfői palotában 2023. április 5-én. Duda közölte, hogy Lengyelország további biztonsági garanciákat próbál elérni a NATO-ban Ukrajna érdekében. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Vágólapra másolva!
Zelenszkij varsói látogatásán beszélt arról, hogy a háborút követően nem lehetnek határok Lengyelország és Ukrajna között sem politikai, sem gazdasági, sem történelmi értelemben. A nyilatkozat erősíti azokat az orosz titkosszolgálati jelentéseket, amelyek szerint Lengyelország Ukrajna bizonyos régióinak annektálására készülhet.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán Varsóban találkozott lengyel kollégájával, Andrzej Dudával, az ukrán vezetőnek a háború kirobbanása óta első lengyelországi látogatása alkalmával. A lengyel elnök ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy továbbra is támogatja Kijevet a konfliktusban, valamint közölte, Varsó kész valamennyi MiG-29-es vadászgépét átadni Ukrajnának "a jövőben". Ezidáig Lengyelország 14 darab szovjet gyártmányú repülőgépről mondta, hogy az ukrán fél rendelkezésére bocsátja.

Az eseményről Twitter-oldalán is bejegyzést tett közzé a következő kommentárral:

- írta az ukrán elnök.

Kedden jelent meg az orosz médiában, hogy Szergej Nariskin, az orosz külső hírszerzés (SZVR) vezetője szerint a Lengyelország által Ukrajnának nyújtott katonai segítség valójában egy titkos területszerzési terv része, amely Ukrajna bizonyos nyugati régióira irányul, amelyek egykor Lengyel-Litván Nemzetközösséghez tartoztak, és ma az ukrán állam diszponál felettük.

– mondta Nariskin.

Nariskin szerint a varsói vezetés az ukrán katonai vereséget követően, az állam összeomlásának folyamatát kihasználva csatolná magához a szóban forgó nyugati régiókat.