Nem elég az erotikus fotó az adóhatóságnak

Only Fans,
A gyönyörű sportolónők már a közösségi médián keresztük keresik a kenyerüket
Vágólapra másolva!
A közelmúltban egy brit adóhatósági határozat miatt az Európai Bíróság is foglalkozott az Only Fans nevű, idehaza is egyre népszerűbb közösségi oldal működésével, számolt be róla a Világgazdaság. A luxembourgi eljárás kapcsán a lap megkereste a magyar adóhivatalt, azt tudakolva, hogy itthon hogyan kell a közterheket lerónia annak, aki képeket tölt fel az oldalra. 
Vágólapra másolva!

Az Only Fans közösségi hálózat online platformját az Egyesült Királyságban bejegyzett Fenix International Ltd. üzemelteti.

A világszerte elérhető felület felhasználói két csoportra, alkotókra és rajongókra oszlanak.

Az előbbiek, vagyis az alkotók a profiljukban fényképeket és videókat tehetnek közzé, de élő videóközvetítést is indíthatnak, ahogy magánjellegű üzeneteket is küldhetnek. A rajongók úgy férhetnek hozzá a feltöltött tartalmakhoz, ha fizetnek: vagy alkalmanként, vagy havonta, előfizetés formájában. Emellett borravalót vagy adományt is adhatnak a kiválasztott alkotónak, de ezekért külön tartalom nem jár. A havi díjat az alkotók állapítják meg, de a Fenix szabja meg az előfizetés és a borravaló minimális összegét.

Illusztráció Forrás: Origo

A közösségi oldallal kapcsolatos adózási kérdésekre Kis Péter András, a NAV sajtószóvivője válaszolt:

A szóvivő azzal kezdte, hogy az adó szempontjából csak az Only Fansen alkotóként szereplők helyzetét kell megvizsgálni.

„Az alkotó két lehetőség közül választhat – kezdte Kis Péter András. – Vagy vállalkozóvá válik (akár egyénivé, akár céges formában), vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizeti a közterhet. Ha valaki kiegészítő tevékenységként tesz közzé tartalmakat az Only Fansen, akkor valószínűsíthető, hogy emiatt nem hoz létre vállalkozást. Bevétele azonban feltehetően rendszeresen érkezik, így a magánszemélynek adószámot kell kiváltania." Az Only Fans-alkotó tehát lehet adószámos magánszemély is, és mint ilyen, költséget számolhat el, vagy választhatja a 10 százalékos költséghányad alkalmazását.

Bevallás is kell

Mivel külföldről jön a bevétel, ezért ebben az esetben az alkotó köteles negyedévente adóelőleget megállapítani és megfizetni, a teljes éves jövedelmét és a megfizetett adóelőleget pedig az éves adóbevallásában szerepeltetni. – Ám nem kell előleget leróni mindaddig, amíg a fizetendő közteher nem több tízezer forintnál – mondta Kis Péter András, majd felidézte, hogy a bevallási határidő az idén május 22.

További részletek ide kattintva olvashatók.