Egy erős El Nino van alakulóban, aminek jelentős következményei lesznek a világra - Rohamosan melegednek az óceánok

globális felmelegedés, El Nino
Az El Nino valószínűleg szétrombolja az időjárási mintázatokat az egész világon, gyengítve a monszunt és több bozóttűzzel fenyegetve lesz Ausztráliában. De több lényeges gond van, az hogy mivel több hő megy az óceánba, a vizek kevesebb többlet energiát raktározhatnak el. És vannak aggodalmak, hogy az óceánban lévő hő nem fog ottmaradni.
Vágólapra másolva!
A tudósok aggódnak, hogy a világóceánok mai gyors melegedése hozzá fog adódni a globális felmelegedéshez. - írja a BBC News tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

Ebben a hónapban, a globális tengeri felszín új rekord hőmérsékletet ért el. Sose melegedett ennyire, ilyen gyorsan. A tudósok nem teljesen értik miért történt. De aggódnak, hogy kombinálva más időjárási eseményekkel, a világ hőmérséklete elérhet egy aggasztó új szintet a jövő év végére. A szakértők úgy vélik, hogy egy erős El Nino időjárási esemény - egy időjárási rendszer, ami melegíti az óceánt - szintén kezdődni fog a következő hónapok alatt.

A melegedő óceán elpusztítja a tengeri életet, több extrém időjáráshoz vezet és emeli a tenger szinteket. Valamint kevésbé hatékony a bolygómelegítő üvegházgázok elnyelésében.

Egy fontos, új tanulmány, melyet múlt héten publikáltak kis fanfárral, egy aggasztó fejlődést emel ki.

Az El Nino valószínűleg szétrombolja az időjárási mintázatokat az egész világon, gyengítve a monszunt és több bozóttűzzel fenyegetve lesz Ausztráliában. De több lényeges gond van, az hogy mivel több hő megy az óceánba, a vizek kevesebb többlet energiát raktározhatnak el. És vannak aggodalmak, hogy az óceánban lévő hő nem fog ottmaradni. Forrás: Origo

Az utóbbi 15 évben a Föld majdnem annyi hőt akkummlált, mint tette ezt az előtte való 45 év alatt, úgy, hogy extra az energia legtöbbje az óceánokba ment. Ennek valós világú következményei vannak – az óceánok általános hőmérséklete nem csak új rekordot ért el idén áprilisban, néhány régióban a differencia hosszú távon hatalmas volt.

Márciusban, a tengerfelszín hőmérséklete Észak-Amerika keleti partjánál 13.8 Celsius-fokkal magasabb volt, mint az 1980-2011 átlag.

Karina Von Schuckmann, az új tanulmány vezető szerzője és Mercator Ocean International kutatócsoport oceánográfusa. azt mondja, még nincs jól megállapítva, miért történik ez a gyors és nagy változás. Azt mondja, megdupláztuk a hőt a klímarendszerben az utóbbi 15 évben, nem akarja mondani, hogy ez klímaváltozás, vagy természetes variabilitás vagy mindkettő keveréke, nem tudjuk még. De látják ezt a változást.

A hajózásból származó szennyezés csökkentése egy olyan faktor, am hatással lehet az óceánokba menő hő szintjére. 2020-ban az International Maritime Organisation életbe léptetett egy szabályzatot a hajók által égetett üzemanyag kéntartalmának csökknetésére, aminek gyors hatása volt, csökkentve az atmoszférába bocsátott aeroszol részecskéket. De a légszennyező aeroszolok vissza is verik a hőt az űrbe - eltávolításuk miatt több hő léphetett a vizekbe.

A világ óceánjainak hőmérséklet emelkedése. Átlagos tenger felszíni hőmérséklet 2011-2020-ig összehasonlítva a 1951-1980 idöszakkal. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65339934

Milyen hatásai vannak az óceán melegedésének?

A világtengerek átlagos felszíni hőmérséklete körülbelül 0.9 Celsius-fokkal emelkedett az iparosodás előtti szintekhez képest, 0.6 Celsius-fok bejövetellel csak az utóbbi 40 évben.

Ez kevesebb, mint a szárazföld feletti levegő hőmérséklet emelkedése - ami több mint 1.5 Celsius-fokkal növekedett az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez azért van, mert sokkal több energia kell a víz melegedéséhez, mint a szárazföldéhez, és mert az óceánok messze a felszínük alatt nyelik el a hőt.

Még ennek a látszólag kis átlagos növekedésnek és jelentős valós világú következményei vannak:

- Fajveszteség: a gyakoribb és intenzívebb tengeri hőhullámok a tengeri élet tömeges halálozásához vezetnek. Ez különösen a korallzátonyokat károsítja.

- Több extrém időjárás: a megnövekedett hő a felső óceáni felszínben azt jelenti, hogy a hurrikánok és a ciklonok több energiát szednek fel, ezért intenzívebbé és tartósabbá válnak.

- Tengerszint emelkedés: a melegebb vizek több helyet foglalnak el – ez az úgynevezett termális expanzió - és nagyon gyorsítja a Grönlandról és az Antarktiszról származó gleccserek olvadását, amik az óceánokba áramlanak Ez növeli a globális tengerszinteket, növelve a parti áradás kockázatát.

- Kisebb mértékű szén-dioxid elnyelés: az óceánok jelenleg körülbelül az üvegházgáz kibocsátások negyedét veszik fel. A melegebb vizek kevesebb szén-dioxidot nyelnek el. Ha az óceánok kevesebb szén-dioxidot vesznek el a jövőben, több fog akkummlálódni az atmoszférában - tovább melegítve a levegőt és az óceánokat.

A tengeri életet veszélyeztetik a melegedő vizek. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65339934

Egy másik fontos faktor, ami aggasztja a tudósokat az úgynevezett El Nino Déi Oszcilláció időjárási jelenség. Az utóbbi 3 évben ez a természetesen történő esemény az úgynevezett La Nina hűsebb fázisban volt és segítette féken tartani a globális hőmérsékleteket. De a kutatók most úgy hiszik, hogy egy erős El Nino alakul, aminek jelentős következményei lesznek a világra.

Hugh McDowell az Ausztrál Meteorológiai hivatal munkatársa azt mondta, hogy az Ausztrál Hivatal modellje erősen halad egy El Nino felé. És ez és az összes klíma modell egy erősebb esemény felé tart. Mr. McDowell figyelmeztetett, hogy az előrejelzések az évnek ezen pontján nem annyira megbízhatóak. Más kutatók optimistábbak.

Egy tengerparti El Nino már fejlődött Peru és Ecuador partjainál és a szakértők úgy hiszik, hogy egy teljesen kialakult esemény fogja követni, aminek következményei lesznek a globális hőmérsékletekre.

Dr. Josef Ludescher a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa mondta, hogy ha egy új El Nino jön erre rá, valószínűleg további 0.2-0.25 CElsius-fok globális melegedésünk lesz.

A hőmérsékletre való hatás gyengül néhány hónappal az El Nino csúcsa után, ezért lesz valószínűleg a legmelegebb feljegyzett év 2024. És lehet, hogy közel leszünk az 1.5 Celsius-fokos napokhoz és talán időlegesen túllépjük.

Az El Nino körai jelei. Átlagos tenger felszíni hőmérséklet 2023 márciusában összehasonlítva 1951-1980-ig tartó időszak márciusával. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65339934

Az El Nino valószínűleg szétrombolja az időjárási mintázatokat az egész világon, gyengítve a monszunt és több bozóttűzzel fenyegetve lesz Ausztráliában. De több lényeges gond van, az hogy mivel több hő megy az óceánba, a vizek kevesebb többlet energiát raktározhahatnak el. És vannak aggodalmak, hogy az óceánban lévő hő nem fog ottmaradni.

Sok tudós vonakodott állást foglalni a következményekről. Az egyik azt mondta, hogy rendkívül aggódik és teljesen stresszes.

Néhány kutató megmutatta, hogy a világ ugrásszerűen melegedik, ahol kis változások vannak évek alatt, aztán hirtelen felfelé ugrik, szorosan kapcsolódva az El Nino fejlődéséhez.

Karina Von Schuckmann szerint van egy kis remény ebben a forgatókönyvben .A hőmérsékletek lemehetnek újra az El Nino lecsillapulása után. Még van egy ablak, ahol cselekedni tudunk és ezt használnunk kellene, hogy csökkentsük a következményeket. - mondta a BBC Híreknek.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)