Sebészeti robotot próbálhatunk ki a pécsi orvoskar aulájában

robotsebészet
A robotsebészet elterjedésével kevesebb a műtéti szövődmény, lerövidül a lábadozási időszak és csökken a kórházban töltött napok száma
Vágólapra másolva!
A pécsi orvoskar aulájában mutatják be a tavaly ősszel beszerzett és azóta műtétek sorát elvégző DaVinci Xi sebészeti robotot május 4-6. között – tájékoztatott az egyetem. Ahogy arra felhívták a figyelmet, a rendkívül szofisztikált berendezést az érdeklődők ki is próbálhatják.
Vágólapra másolva!

A májusra tervezett, háromnapos szakmai bemutató a PTE Robotsebészeti Munkacsoport, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ szervezésében, a SofMedica cég együttműködésével valósul meg.

Ahogy arra a pécsi orvoskar felhívta a figyelmet, akinek kedve van, be is ülhet a robot irányítóközpontjába és kipróbálhatja, hogy milyen a most elérhető legmodernebb sebészeti műszerrel látni és dolgozni.

Mint ismert, vidéken Pécsett indult el elsőként a hazai robotsebészeti program.

Ahogy arra a PTE emlékeztetett, az első robotsebészeti eszközt, egy dupla konzolos DaVinci Xi sebészeti robotot 2022. szeptember 28-án adták át ünnepélyes keretek között a PTE Klinikai Központjának Janus Pannonius Klinikai Tömbjében, hogy segítségével nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat véghezhessenek.

A robotsebészet elterjedésével kevesebb a műtéti szövődmény, lerövidül a lábadozási időszak és csökken a kórházban töltött napok száma Forrás: PTE/Csortos Szabolcs

A sebészeti robottal 2022 októberében végezte el az első beavatkozást, egy epeműtétet a Klinikai Központjának robotsebészeti munkacsoportja.

A műtét komplikációk nélkül lezajlott, a páciens másnap haza is mehetett. A hagyományos műtétekkel ellentétben itt a sebész nem a beteg mellett áll, hanem egy fülkéből irányítja a robot karjait rendkívül érzékeny és precíz műveleteket lehetővé tevő kontrollerek segítségével.

– nyilatkozta az első beavatkozást követően dr. Papp András, a robotsebészeti munkacsoport vezetője. – A műtét során egy rendkívül tiszta képet látunk a betegről egy háromdimenziós megjelenítésben, amely jelentősen megkönnyíti a munkát, segít a betegeknek minél jobb életminőséget, vagy, onkológiai műtétek esetén, életéveket adni.

A sebészeti robottal 2022 decemberében végrehajtották Magyarország első, robot által támogatott mellkassebészeti beavatkozását,

a berendezés és a csapat eddigre túl volt már több nőgyógyászati, sebészeti és urológiai műtéten. 2023 januárjában pedig az országban először végeztek fül-orr-gégészeti beavatkozást a segítségével.