Itt vannak a legújabb őrült észak-koreai ötletek

Észak-Korea, iPad, tablet, wifi, webáruház, illusztráció
In a photo taken on June 15, 2019 a man takes a photo using a tablet as a group of Korean visitors from Japan perform a gymnastic routine on the banks of the Taedong river before the landmark Juche tower in Pyongyang. (Photo by Ed JONES / AFP)
Vágólapra másolva!
A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, azaz Észak-Korea életében az utóbbi évtizedben sajátos kétarcúság figyelhető meg. Miközben lakosságának nagy részét az 1990-es évek után újabb brutális éhínség fenyegeti, az ország vezetése nemcsak a nukleáris arzenálját fejleszti elképesztő ütemben, hanem egyéb high-tech ágazatokban is áttöréseket ér el. Vagy csak így tűnik? S lehet, hogy a technológiai újdonságok csak hasonlítanak azokhoz, amiket a világ más részein látni? Összefoglalónkban bemutatjuk a latorállam utóbbi évek során megvalósított technológia fejlesztéseit. 
Vágólapra másolva!

Az ország az elmúlt nagyjából harminc év során jórészt kontrollálatlan harcászati, illetve nukleáriis fejlesztéseivel hívta fel magára a figyelmet. Ám úgy tűnik, hogy utóbbi időben előrelépést tett a polgári technológiák fejlesztése terén is - vagy legalábbis ezt állítja. Mint a legtöbb dolgot az országban, ezeket az állításokat is nehéz ellenőrizni, de Phenjan nagyon fontos szerepet tulajdonít a civil szférában állítólag elért eredményeknek.

A propaganda célján túl a technológiai ágazat fejlesztése azt tükrözi, hogy

Észak-Korea az ágazat eszközeit a gazdasági eredmények javítására kívánja felhasználni

- ami Kim Dzsong Un legfelsőbb vezető egyik legfontosabb célja. Úgy tűnik, hogy a technológiai beruházások mozgatórugója a gazdaság szerkezetátalakítása és a "nemzeti erő" növelése. Egy 2018 áprilisi kormánypárti ülésen Kim Dzsong Un azt hangoztatta, hogy a tudománynak és az oktatásnak "az államépítés alapjául és a nemzeti erő fontos mutatójaként kell szolgálnia", és a hivatalos állami hírügynökség szerint "forradalmi fordulatot kell végrehajtani a tudományos és az oktatási munkában". A tudományos közösség ápolására irányuló erőfeszítések részeként az állami vezetés "pazar" lakásokat és egyéb kiváltságokat ajánlott fel a tudósoknak és mérnököknek.

Az alábbiakban megmutatunk néhány technológiai érdekességet a latorállamból. Ezek között több meglepően fejlett is van, de azt nehéz megmondani, hogy a megoldások valóban képesek-e arra, mint amit állítanak róluk.

Illusztráció Forrás: AFP/Ed Jones

A taxihívó és hangfelismerő navigációs alkalmazás

Észak-Korea népszerű navigációs alkalmazása, a "My Traveling Companion" nemrégiben frissítette térképadatait, és számos új funkcióval bővült, többek között taxihívási szolgáltatással és helymegosztással. Bennfentes források szerint

a My Traveling Companion 3.5-re már egész Észak-Korea térképe felkerült,

így az okostelefonok és a táblagépek felhasználói már naprakész információkat kaphatnak a közlekedésről, a körzetekről és a szomszédságvédelmi egységekről, valamint a kereskedelmi létesítményekről.

A My Traveling Companion 3.5 telepítéséhez egy Android alapú fájlt kell egy kijelölt mappába másolni, ez egyfajta ellenőrzési funkcióként is szolgál. Az applikáció természetesen nem ingyenes, azt egy számítástechnikai boltban kell megvásárolni. Az alkalmazás egy új ellenőrzési módszert is használ, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az összes országos térképet átnézhessék. A navigációs app-ot egyébként csak előre meghatározott ideig használhatják a felhasználók.

Az alkalmazásba elvileg beépítették a taxihívás lehetőségét is,

de arról még egyelőre nincs információ, hogy az valóban működik-e. A My Traveling Companion 3.5 hangutasítás funkcióval is rendelkezik, ezzel a felhasználók biztonságosan elérhetik úti céljaikat akár vezetés közben is. E funkció hozzáadása arra utal, hogy Észak-Korea jelentős előrelépést tett a hangfelismerés területén.

A betegséget is diagnosztizálni képes iPad

A Ryonghung 2017 tavaszán mutatta be az iPad nevű táblagépét, ami azonban sok sebből vérzett, emiatt pedig egyáltalán nem volt az Apple versenytársának nevezhető. Ahogy erről az Origo is beszámolt, a terméket billentyűzetes dokkolóval látták el, és csak belföldi értékesítésre szánták. A specifikációi csak részlegesen ismertek: négymagos processzor, 1 GB memória, 8 GB beépített háttértár, 40+ előtelepített alkalmazás. A kijelzője olyan 7 hüvelykesnek tűnik, jó eséllyel Androidot futtat.

Az észak-koreai intranet (az ország belső, zárt internete) böngészésére, és hasonló egyszerűbb feladatok elvégzésére szánt táblagép

talán legnagyobb érdekessége, hogy az egyik előtelepített appjával a tünetek alapján 1200-nál is több betegség diagnosztizálható - persze, csak az észak-koreaiak szerint.

Egy észak-koreai férfi az állami tévéadást nézi az iPad-en Forrás: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens

Észak-Korea első saját gyártású tabletje: a Samjiyon

A Phenjan 3404 jelzésű, Android alapú tablet lelkét kínai gyártású chipek adják. A tabletet egy helyi cég, a Checom Technology Joint Venture Company gyártotta, az első széria 2013 decemberében került az áruházak polcaira. Ahogy az Origo megírta, a legutóbbi információk szerint hardveres kiépítése a Samsung 2012 augusztusában debütált Galaxy Note 10.1-es típusához hasonlítható, bár annál lassabb. A tesztelők szerint az iPhone5 típusa az, amivel még párba állítható.

Nem mindennapi eredmény, hogy a berendezés digitális műsorszórás fogadására alkalmas antennával van felszerelve.

Azaz tévéadás is nézhető azon, ezt Dél-Koreában tesztelték is. A tablet PC-ként is működtethető, billentyűzettel és egérrel is lehet vele dolgozni. A könyvméretű számítógépeknek nevezett tableteket egyébként komoly biztonsági protokollokkal látták el, azaz csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet arról adatot másolni számítógépre vagy más eszközre SD-kártya segítségével. A táblagép - amely koreai, orosz, kínai és japán nyelvi változatban is kapható - USB csatlakozókábeleket, USB átalakítót, adaptert és kínai gyártmányú fülhallgatót tartalmaz.

Mirae: wifi észak-koreai módra

Egy viszonylag új technológiai fejlesztés a Mirae névre hallgató észa-koreai wifi szolgáltatás, ami lehetővé teszi a mobileszközök számára, hogy hozzáférjenek az állam által felügyelt intranet hálózathoz a fővárosban, Phenjanban. Az állami televízióban 2018 november elején egy Arirang 171 okostelefonon mutatták be, az "Informatikai sikerek" kiállítás keretében. Az amerikai székhelyű 38North, Észak-Korea-figyelő weboldal megjegyezte, hogy

ez volt az első alkalom, hogy az észak-koreai médiában említést tettek egy kültéri wifi szolgáltatásról,

amely az országban működő két, vezeték nélküli adatszolgáltatást nyújtó mobilhálózat mellett működik. Az intranet - azaz a zárt belföldi internet szolgáltatás - elérése azonban rendkívül bonyolult és időigényes folyamat. Ehhez ugyanis egy beépített hitelesítési nyomtatványt (több kérdéssort) kell a mobiltelefonon, tableten kitölteni. A megválaszolandó kérdések közé tartozik például, hogy az intranetet szervezet nevében vagy magánszemélyként szeretnék-e használni, és hogy új regisztrációról, megújításról vagy törlésről van-e szó. Szükség van továbbá részletes információkra az eszközről, az eszköz típusáról (laptop, asztali számítógép, táblagép), és az eszköz használatára vonatkozó tervekről, valamint a felhasználó személyes adataira, például a névre, születésnapra, nemre, munkakörre, otthoni és vállalati telefonszámra. Az észak-koreaiaknak a hitelesített eszköz címét is régió szerint kell kiválasztaniuk.

Az intelligens otthon rendszere

Az "Informatikai sikerek" kiállításon 2018-ban bemutatták az intelligens otthon rendszerét is, amely már felismeri az emberi hangokat, és képes automatikusan működtetni az olyan elektronikus eszközöket, mint a ventilátorok, légkondicionálók, televíziók és lámpák.

A rendszert a Kim Ir Szen egyetem tudósai fejlesztették ki, és a jelek szerint az ország csúcstechnológiai törekvéseinek élvonalába tartozik.

A DPRK Today propagandaoldal 2018 november közepén arról számolt be, hogy az egyetem kutatói számos fejlett mesterséges intelligencia rendszert is létrehoztak már, köztük egy koreai nyelvű hangfelismerő programot.

Összeállításunk folytatódik, kérjük lapozzon!