Fegyvereket követel Németországtól Zelenszkij, ezért ment Berlinbe

Vágólapra másolva!
Frank-Walter Steinmeier német államfő és Olaf Scholz kancellár is fogadja Volodimir Zelenszkijt vasárnap Berlinben. A látogatást kiemelt biztonsági intézkedések kísérik. Az ukrán elnök már a találkozó előtt egyértelművé tette: fegyverekért utazott a német fővárosba. Emlékezetes, Németország nagyon nehezen ment bele, hogy nehézfegyverekkel támogassa a keleti országot. 
Vágólapra másolva!

Olaszország után vasárnap Berlinbe utazott Volodimir Zelenszkij, erről korábban az Origo is hírt adott.

Az ukrán elnök így írt a Twitter-oldalán: "Már Berlinben vagyok, fegyverek, erőteljes csomag, légvédelem, újjáépítés, EU, NATO, biztonság" - fogalmazott háborúpárti hangnemet megütve, és egyúttal ismertette, miről kíván tárgyalni a németekkel.

A Magyar Nemzet tudósítása szerint a kemény indítást követően Zelenszkij kora délelőtt Frank-Walter Steinmeier államfővel találkozott.

A hivatalos menetrend szerint a megbeszélés után Olaf Scholz kancellár fogadja az ukrán vezetőt, katonai tiszteletadással.

Az államfői hivatal és a kancellár hivatalának térségében a leginkább veszélyeztetett állami vendégek – amerikai elnök, izraeli államfő, miniszterelnök – látogatásain alkalmazott rendőrségi intézkedéseket vezették be, mindkét helyszínt több száz méteres körben lezárták.

Frank-Walter Steinmeier német és Volodomir Zelenszkij ukrán államfő találkozója Berlinben. Mindketten saját ünnepi öltözetükben Forrás: Frank-Walter Steinmeier/Facebook

Ugyancsak vasárnap adják át a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenben a Nemzetközi Károly-díjat, amellyel Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki.

A rendezvényen beszédet fog mondani Olaf Scholz kancellár, azonban biztonsági okokból nem közölték, hogy Volodimir Zelenszkij részt vesz-e a díjátadón.

Németország egyébként hónapokat várt, mielőtt jóváhagyta, hogy ellátja nehézfegyverekkel Ukrajnát, amivel kivívta nyugati partnerei és Kijev bírálatát. Ugyanakkor éppen a látogatás előtt, szombaton bejelentették, hogy Németország 2,7 milliárd euró értékben állít össze új, katonai felszerelés-szállítmányt a háborús országnak, ami értékét tekintve a legmagasabb az orosz invázió óta.