Nyártól teljesen megváltoztathatja az életünket az Országgyűlés döntése

épít, építkező, építkezés, építési terület, ház, házépítés, illusztráció
Engineer technician watching team of workers on high steel platform,Engineer technician Looking Up and Analyzing an Unfinished Construction Project.
Vágólapra másolva!
Még a tavaszi ülésszakban elfogadhatja az Országgyűlés azt a törvényt, ami bevezeti az építményi jog fogalmát a magyar jogrendszerbe - hangzott el egy keddi háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. Az építményi jog lényege, hogy egy jogi személy legfeljebb 50 évre építési jogot szerezhet egy olyan területen, ami nincsen a birtokában. Erre a legjobb példa, hogy egy irodaépület tetején egy mobilszolgáltató antennákat építhet, ha erről megállapodik az irodaépület tulajdonosával. Az építményi jog természetesen nem írhatja felül a helyi és országos építési szabályokat. A háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy komoly változások jöhetnek az e-ügyintézés területén is. 
Vágólapra másolva!

A versenyképességi törvénycsomag legfőbb eleme, hogy a polgári törvénykönyvet módosítja több ponton - mondta Bogdán Tibor kormánybiztos egy keddi háttérbeszélgetésen. A Ptk. módosításának a lényege, hogy több fontos pontosítást tesz a finanszírozás világában - tette hozzá. Átalakítják a zálogjog finanszírozását, de ez széles tömegeket nem érint. A követeléskezelés területén is lesznek változások - mondta a kormánybiztos.

Létrejön az építményi jog

Az építményi joggal egy alapvetően új jogintézmény jön létre. Németországból indult el a világban az I. világháború alatt, majd a '20-as években került be a magyar jogrendszerbe - mondta Bogdán Tibor. Az 1958-as Ptk.-ban nem szerepelt az építményi jog, de a földhasználati jogban ez megjelent, ahol az építmény tulajdonosát egy másik telken földhasználati jog illette meg.

A gyakorlatban sok olyan helyzet van, amikor tartósan elkülönül egymástól a telek tulajdonosa az építmény tulajdonosától

- ismertette Bogdán Tibor. Ilyen lehet például egy naperőmű, vagy éppen egy vízi erőmű. Az építményi jog egy dologi típusú jog, alapvetően forgalomképes dolog, zálogjoggal is terhelhető, és átruházható másra is - tette hozzá.

Új jogintézmény jön létre Magyarországon: nyártól létezik majd az építményi jog Forrás: Baumit

Újszerűsége, hogy nagyon nagy szabadságot ad a feleknek, hogy mire alapítják ezt a jogot - mondta a szakember.

Bogdán Tibor szerint a legszélsőségesebb eset, hogy valaki 50 évig egy telken azt csinál, amit akar. Másik példa, hogy egy irodaépület tetejére szeretne egy mobilszolgáltató cég építményi jogot, hogy ott mondjuk egy antennát építsen. Az építményi joggal megoldható lesz, hogy forgalomképtelen folyókra vízi erőművek épüljenek - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos. Németországban jelenleg például naperőműveket akarnak építeni az autópályák védősávjába, és ezt az építményi jog lehetőségével lehet elérni - mondta a szakember.

A nemzeti vagyon területén 35 évre lehet építményi jogot létesíteni.

Az építményi jog a természetes személyek esetében még nem kerül bevezetésre, hanem csak jogi személyekre, így a nagyberuházók tudják majd kihasználni.

Az építményi jog nem írja felül sem a helyi, sem az országos építési szabályokat.

Még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés, így a nyáron hatályba léphet az építményi jog intézménye.

Áttörés jöhet az elektronikus ügyintézésben

Zsombolyay Péter Zsombor, gazdasági és vagyonjogi szabályozásért, valamint perképviseletért felelős helyettes államtitkár a keddi háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy a versenyképességet növeli, hogy az elektronikus okiratokra vonatkozó szabályok változni fognak, és erről már tárgyal a parlament. Egyre időszerűbb lett, hogy meg kellett határozni egy elektronikus ügyirat fogalmat, és ezt fogja pontosítani az új törvényjavaslat.

Áttörés jöhet az e-ügyintézés területén (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az elektronikus digitalizáció a COVID-járvány kitörését követően gyorsult fel.

Jövőre belép az e-ingatlannyilvántartás, így bizonyos területeken kötelező lesz az elektronikus irathasználat. Mindezek mellett az emberek között tömegessé válik az elektronikus aláírás használata - ismertették. Két-három év alatt el fog oda jutni a közigazgatás, hogy az elektronikus szerződéskötések és elektronikus aláírások a maihoz képest sokkal szélesebb körben terjednek el.