Kétszáz százalékkal megugrott a migránsbűnözés Ausztriában

Németország, bevándorlás
CHEMNITZ, GERMANY - AUGUST 29: Police check the identity papers and search the belongings of a group of young Afghan men at Stadthallenpark park in the city center on August 29, 2018 in Chemnitz, Germany. Dark-skinned immigrants have become a common sight in the city center since a massive influx of refugees and migrants into Germany in 2015-2016. Their presence has generated unease among some locals. Chemnitz has witnessed large-scale xenophobic, right-wing protests in recent days following the suspected murder by a Syrian and an Iraqi refugees of a German man last weekend. The city is bracing for more protests scheduled for today and through the weekend. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egyre több településen kénytelenek befogadóközpontokat létesíteni, mert egyszerűen képtelenség elhelyezni azt a migránstömeget, ami Ausztriába érkezik, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Drámai képet fest az osztrák migránsválságról a V4NA hírügynökség beszámolója, az osztrák belügyminisztérium adatai szerint

az osztrák menekültügyi központokban élők által elkövetett bűncselekményeknek

majdnem 60 százalékkal nőtt a száma.

A jelek szerint az osztrák kormány inkább elhallgatta volna a migránsbűnözésre vonatkozó számokat, a belügyminisztérium ugyanis csak azt követően volt hajlandó tájékoztatni, hogy az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) írásos kérdést intézett a kormányhoz.

Tavaly 1183, ilyen központokban élő menedékkérők által elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ami több mint kétszerese a 2021-ben regisztrált számnak. Rendkívül sokszínű a bűncselekmények palettája, rengeteg példa volt okirat-hamisításra, csalásra, lopásra, nemi erőszakra, gyermekek szexuális zaklatására, testi sértésre és gyilkosságra is.

A számok nagy földrajzi eltérést mutatnak. Míg a fővárosban, Bécsben csak 10 százalékkal nőttek a bűncselekmények,

addig más területeken hatalmas emelkedés volt tapasztalható, így

Felső-Ausztriában (75,9 százalékkal), Salzburgban (139,5 százalékkal) és Stájerországban (219,5 százalékkal).

A bűncselekményeket jellemzően fiatal férfiak követték el, mindössze 127 esetben volt 40 év feletti a gyanúsított. Négy esetben 10 év alatti személyek, öt esetben 10-14 évesek, 156 bűncselekményt pedig 14 és 18 év közötti kiskorúak követtek el.

Hannes Amesbauer, az FPÖ szóvivője az adatokra hivatkozva arról beszélt,

a kormánypártok migrációs politikája teljes kudarc, a bűnözési statisztikák növekedése pedig cáfolja azt a "közkeletű narratívát, hogy a szűkös osztrák munkaerőpiac miatt nagyszámú szakképzett munkaerő" érkezik Ausztriába.

A kormány ugyanis igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy a gazdaságnak jót tesz, ha minél több bevándorlót csábít Ausztriába. Az FPÖ szerint ez a bűnözési potenciál természetesen biztonsági kockázatot is jelent a lakosság számára, és ez töretlenül folytatódik. Csak az idei első 5 hónapban kétszer annyian érkeztek Ausztriába, mint egész 2018-ban, amikor Herbert Kickl, az FPÖ elnöke volt a belügyminiszter.

- mondta Amesbauer, aki az FPÖ 23 pontos cselekvési tervének elfogadását sürgette, amelyel a nemzeti párt azt igyekszik elérni, hogy Ausztria ne legyen célország a migránsok számára.