Megszólalt a lengyel kormányfő a brüsszeli migránskvótáról: Nem engedünk a kényszerbetelepítésnek!

Fehéroroszország, Lettország, migráció, Lengyelország
6662930 29.09.2021 Shoes are dried on barbed wire at a site of a refugee camp on the border between Belarus and Poland near the village of Usnarz Dolny, Belarus. In recent months, Latvia, Lithuania and Poland have reported an influx of undocumented migrants trying to cross into the EU from Belarus and accused Minsk of facilitating illegal migration to destabilize the bloc in retaliation for sweeping sanctions. Viktor Tolochko / Sputnik (Photo by Viktor Tolochko / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Lengyelországban is harsány reakciót váltott ki az uniós migrációs paktum elfogadása. „Nem engedünk a kényszerbetelepítésnek" – jelentette ki Morawiecki miniszterelnök, majd hozzátette: Lengyelország ellenzi, hogy az embercsempészek diktálják az uniós szabályozásokat – írja a Polskie Radio.
Vágólapra másolva!

A Mandiner összefoglalója szerint Radosław Fogiel (PiS), a Szejm Külügyi Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a szabályok kijátszása – a vétó megakadályozása – érdekében a döntést az EU belügyminisztereinek ülésén hozták meg, ahol nincs szükség teljes konszenzusra.

– fogalmazott. Radosław Fogiel szerint

Hozzátette:

Ahogy azt mi is megírtuk, az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy új migrációs csomagot, amelynek többek között célja az illegális migráció megfékezése, valamint a bevándorlók unión belüli országhatárok közötti mozgásának visszaszorítása.

A paktum kötelezővé teszi a menedékkérők átvételét, nem teljesítés esetén pedig komoly büntetést von maga után.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta:

a migránsokkal kapcsolatos álláspontjuk változatlan.

– fogalmazott. A lengyel miniszterelnök azt is kiemelte:

korábban is kisebbségben voltak a menekültügyi kérdésekben, csak a csehek és a magyarok voltak egyező véleményen, mégis sikerült érvényt szerezni a közös álláspontnak.

Beata Szydło korábbi miniszterelnök úgy véli: a migrációs paktum számos olyan kérdést vet fel, amelyek kulcsfontosságúak a tagállamok biztonsága és pénzügyi helyzete szempontjából, az ilyen döntéseket pedig eddig mindig a kormányfők hozták meg. Rávilágít:

ezzel szemben a migrációs paktumot teljes egészében az Európai Tanácson kívül, egy miniszteri ülésen fogadták el, ahol nincs vétójog, és a minősített többség elve szerint történik a döntéshozatal.

– szögezte le. Sebastian Kaleta igazságügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kvótarendszert