A klímaváltozás áll a hőség okozta halálozások többségének hátterében Svájcban

hőhullám
A hőhullámok évről-évre egyre hosszabb ideig tartanak és gyakoribbá válnak
Vágólapra másolva!
Az ember okozta éghajlatváltozás állt 2022-ben a hőség miatti halálozások mintegy 60 százalékának hátterében Svájcban - állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Berni Egyetem vezetésével, zürichi és baseli kutatók közreműködésével készített kutatás, amelyet az Environmental Research Letters című szakmai folyóirat friss számában tettek közzé, azt állapította meg, hogy a klímaváltozás számlájára 370 ember hőség okozta halála volt írható tavaly.

A tanulmány szerint a klímaváltozás halálos hatása nem érvényesül azonos módon Svájc minden részén; Genfet, Waadtot, Baselt és Zürichet sújtja a leginkább.

A klímaváltozás miatt a hőhullámok hosszabb ideig tartanak és gyakoribbá válnak. Forrás: https://www.bbc.com/future/article/20220718-the-tips-from-science-for-staying-cool-in-a-heatwave

A kutatás arra is kitér, hogy az ország különböző részein nem is védekeznek azonos módon a hőség ellen. Kiderült, hogy Zürichben és Baselben szinte semmilyen rendszerszintű és átfogó védekezési stratégia nem létezik. Svájc nyugati részén és Tessinben a 2003-as hőhullám után akciótervet dolgoztak ki.

Ezeken a helyeken a tervek alapján tájékoztató kampányok kezdődtek, és a hőséget elkerülendő útmutatók állnak az emberek rendelkezésére, hogy hogyan vészeljék át a forró napokat. Ilyenekkel Genfben és Waadtban emberéleteket lehetett volna megmenteni - jegyezte meg a kutatást vezető Ana Vicedo Cabrera epidemiológus.

A tudós arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás jelenlegi ütemét figyelembe véve a 2022-es, rendkívüli hőhullám lehet az új normális a következő évtizedekben.