Döbbenetes áldozatokról mesél a holland Stonehenge

holland Stonehenge
A szentély a magasból
Vágólapra másolva!
Régészek egy négyezer éves építményt tártak fel, amelynek elrendezése erősen emlékeztet a Stonehenge-re. Bár a szentélyből hiányoznak azok a nagy kövek, amelyekkel a Stonehenge büszkélkedhet, ez is árokból és sírhalmokból áll, amelyek nagyban hasonlítanak a brit megfelelőjére.
Vágólapra másolva!

A kutatók máig vitatkoznak azon, hogy pontosan mire is használták a Stonehenge-et, de az biztos, hogy a szentély sokkal többet jelent, mint szimplán egy emlékművet. Az építmény körül utak, dombok és egyéb építmények hálózata húzódik, amelyek valószínűleg spirituális jellegűek voltak. Hasonlóképpen, a most felfedezett hollandiai szentély is hatalmas.

Körülbelül három futballpálya méretű, és hogy még érdekesebb legyen, az egész terület tele van rituális áldozatokkal, köztük állatokkal, emberi koponyákkal és értékes tárgyakkal.

A szentélyt fából építették, és ezeket a felajánlásokat pontosan ott helyezték el, ahol a nyílásokon keresztül besüthetett a fény. Ez a szakemberek szerint arra utal, hogy a helyet naptárként is használták.

– áll a leletet feltáró Tiel önkormányzatának közleményében, amit a ZME Science online tudományos portál idéz. – Ez a szentély rendkívül jelentős hely lehetett, ahol az emberek nyomon követték az év különleges napjait, rituálékat végeztek és eltemették halottaikat.

Hozzátették: a körmenetekhez használt utak mentén oszlopok sorakoztak.

A szentély modern története 2017-ben kezdődött, amikor a régészek több sírt is felfedeztek itt. Amikor aztán elkezdték részletesebben feltárni azokat, rájöttek, hogy az egyikben egy különleges üveggyöngy rejtőzik. Ez a gyöngy Mezopotámiából, a mai Irakból származik, tehát 5000 kilométerre a hollandiai lelőhelytől. Ezzel nemcsak ez a legrégebbi gyöngy, amelyet Hollandiában találtak, hanem arról is tanúskodik, hogy ezek az ősi emberek valamilyen módon kapcsolatban álltak Mezopotámiával.

A szentély a magasból Forrás: Municipality of Tiel

A régészek összesen több mint 80 eltemetett vagy elhamvasztott személyt tártak fel, akik férfiak, nők és gyermekek voltak.

Ez arra utal, hogy a lelőhelyet aktív temetkezési helyként használták. A régészek a datálás alapján azt is kifejtették, hogy a helyszínt több évszázadon keresztül használhatták.

Ahogy arra rámutattak, ritkán van alkalmuk ennyi tereptárgyat feltárni a temetkezési halmok körül. Úgy vélik, hogy ez a lelet a szentéllyel együtt rendkívül egyedülálló. Az ásatások során számos állatcsontvázat, emberi koponyát (a temetkezéseken kívül) és egy bronz lándzsát is találtak. Ez egy hátborzongató helyszínre utal, ahol áldozatokat is bemutathattak, valószínűleg a napfordulók idején. A lándzsahegyet ugyanis pontosan ott temették el, ahol a nap sugarai a szentély egyik nyílásán keresztül a földet érik.