A magas éjszakai csúcshőmérséklet veszélyesebb, mint a nappali

hőhullám kánikula
A magas éjszakai hőmérséklet veszélyesebb, mint a nappali hőség
Vágólapra másolva!
A mostani hőhullámok idején túlságosan sok figyelmet kapnak a napi csúcshőmérsékletek, pedig az egészségügyi kockázatok szempontjából sokkal jelentősebbek a magas éjszakai hőmérsékletek - figyelmeztetett kedden Genfben John Nairn, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) extrém hőséggel foglalkozó szakértője.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint fontos lenne, hogy éjszakánként szervezetünk fel tudjon frissülni az egész nap tartó hőség után.

Egy, a WMO által kedden közzétett nyilatkozat szerint az északi féltekét sújtó hőhullám várhatóan tovább erősödik a héten, ami az éjszakai hőmérséklet emelkedésével jár együtt, növelve a szívroham és más halálesetek kockázatát.

A magas éjszakai hőmérséklet veszélyesebb, mint a nappali hőség Forrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint a hőmérséklet Észak-Amerikában, Ázsiában, Észak-Afrikában és a Földközi-tenger térségében több napon át 40 Celsius-fok felett lesz , ahogy a hőhullám erősödik. A kutatók szerint az éjszakai minimumhőmérséklet is új csúcsokat fog elérni, növelve ezzel a szívroham és a halálesetek kockázatát

"A legtöbbet a nappali hőmérsékleti maximumokról beszélnek, de a legnagyobb egészségügyi kockázatot a magas éjszakai hőmérséklet jelenti, különösen a veszélyeztetett népességcsoportok - csecsemők, idősek, krónikus betegségben szenvedők - számára" - közölte a WMO.

A Vöröskereszt és a Vörös Félhold Nemzetközi Szövetségének adatai szerint az elmúlt 10 évben 400 ezer ember halálát okozták az extrém klíma- és időjárási események. Egy jelentés szerint Európában 60 ezer többlethalálozást okoztak a tavalyi hőhullámok.