Több mint 60 ezer forintot fizettek egy kicsiny érméért

érme,arany,cseh
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy 2009-es ritka és különleges brit pénzérme értékének sokszorosáért kelt el az eBayen.
Vágólapra másolva!

Az 50 penny-s érmét 2009-ben bocsátották ki a Kew Gardens 1759-es megnyitásának 250. évfordulója alkalmából. A brit Királyi Pénzverde (Royal Mint) szerint 210 ezer darab készült belőle. Az érme egyik oldalán a Királyi Botanikus Kert híres kínai pagodája látható, a másikon pedig a II. Erzsébet királynő emlékképmása fedezhető fel - írja a Liverpool Echo.

A képen a 2009-es 50 penny-s érme:

Az internetes oldalon feladott hirdetés szerint a 2009-es érme kikiáltási ára 2 font (mai árfolyam szerint 900 forint) volt.

A licitálás alatt ez az érték 148 fontra (66 ezer forintra) emelkedett, amibe nem tartozik bele a 2,7 font szállítási költség. Az érme különlegessége, hogy a pénzverde 2019-ben újabb adagot bocsátott ki belőle, hogy megünnepelje az 50 penny 50. évfordulóját. Az érme ezen újabb változatát már 70-80 fontért (30-35 ezer forintért) meg lehet vásárolni eBayen.

A gyűjtök elhivatottan próbálják beszerezni a különleges érméket a világ minden tájáról. Ezeknek az értéke számos tényezőtől függ, például a történelmüktől, a ritkaságuktól, valamint a koruktól. Az Origo korábban összeállította a legértékesebb pénzérmék ranglistáját képekkel. Ezek ára akár több millió dollár is lehet.

Magyarországon is számos emlékérmét bocsát ki a jegybank erre létrehozott programja keretében, például 2021-a legendás Magyar népmesék rajzfilmsorozat kapott emlékérmet, aminek előlapját a mese főcíme ihlette.

A címlapi kép illusztráció!