Már drónnal is postáznak küldeményeket a skóciai Orkney-szigeteken

fehér drón svájcban
A drone carrying a mail box of Swiss Post flies past on July 7, 2015 above the airport of Bellechasse, western Switzerland during a press conference. Swiss Post started a series of test for parcel delivery by drone in the alpine country that has many isolated villages in valleys surrounded by mountains. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A skóciai Orkney-szigeteken mostantól már drónnal is postáznak küldeményeket.
Vágólapra másolva!

A brit Royal Mail ezzel az intézkedéssel szeretné javítani szolgáltatásait Graemsay és Hoy szigeteken, ahol az időjárási és földrajzi viszonyok miatt rendszeresek voltak a fennakadások. Ez az első ilyen jellegű - rendszeres - postaforgalom Nagy-Britanniában.

Mostantól a leveleket és csomagokat a Nagy-Britannia északi részén található szigetcsoport második legnagyobb településéből, Stromnessből a Skyports Drone Services vállalat segítségével fogják szállítani a két délebbre fekvő szigetre, ahol azok már a megszokott kézbesítési módon jutnak el a címzettekig.

Levélszállítás a nehezen megközelíthető térségekbe

Alistair Carmichael parlamenti képviselő, akinek választókerülete a szigetcsoporton van, hangsúlyozta a Royal Mail szerepét abban, hogy a terület ne szigetelődjön el az Egyesült Királyság többi részétől.
"Mindent ki kell próbálnunk, hogy javítani tudjunk a szolgáltatásokon, különösen, ami a nehezen megközelíthető térségeket illeti" - mondta Carmichael.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A drónok egyelőre három hónapig fognak repülni, a szolgáltatás tartós bevezetését ezután veszik fontolóra.

A Royal Mail közölte, hogy a pilóta nélküli repülőeszközökkel a posta munkatársait védi, hiszen a küldeményeket a jövőben veszély nélkül mozgathatják a kikötők között.


Az első drónos csomagküldő szolgáltatást Reykjavíkban vezették be 2017-ben. A kis drónok egyenesen házhoz szállítják a szigetország fővárosában a megrendelt ételeket és egyéb csomagokat. Nagy-Britanniában a Boots patikalánc küldött először drónnal gyógyszereket 2022-ben a dél-angliai Thorney-szigetről a Wight-szigetre.

Energetikai innovációk az Orkney-szigeteken

Az Orkney-szigeteken most bemutatkozó szolgáltatás már a sokadik a technológiai újdonságokat használók sorában, a szigeteken más területeken is törekednek az innovatív megoldások alkalmazására. Ahogy arról az Origo nemrég helyszíni riportjában beszámolt, a szigeteken működik a világ egyik legjelentősebb, kísérleti tengeri energetikai megoldásokkal foglalkozó vállalata, amelynél a feltörekvő energetikai start up-ok illetve a nagyvállalatok a tengeri hullámokra támaszkodó, és az árapály jelenséghez köthető energiatermelés lehetőségeivel folytatnak vizsgálatokat és méréseket "éles" tengeri környezetben.