Figyelmeztet egy szállodaigazgató: ne használjuk az ingyenes fürdőszobai sampont és tusfürdőt

Szállodai fürdőszobai sampon, balzsam, tusfürdő, szállodai fürdőszoba, piperecikk
Labuan Bajo, Indonesia - ?January 22, ?2021 : toiletries in one of the hotels in Labuan Bajo. Soap, shampoo, toothbrush and towels neatly arranged.
Vágólapra másolva!
A Tik Tok-on @travelinghotelmanager-ként regisztrált állítólagos ingázó szállodavezető a közösségi portálon tette közzé figyelmeztetését a szobákhoz ingyenesen járó fürdőszobai kellékekről. Azt állítja, érdemes azok használatát kerülni, és azt is indokolja, miért - írja a The Mirror. 
Vágólapra másolva!

A már számtalan hotelben megszállt menedzser rémisztő okból óva inti az embereket a fürdőszobákban elhelyezett samponok és egyéb minitermékek felhasználásától. Az illető a nyomaték kedvéért még videót is posztolt arról, hogy miért érdemes elkerülni a szállodákban biztosított sampont, kondicionálót és testápolót - és ehhez semmi köze annak, ha valakinek például érzékeny a fejbőre.

A lassan 800.000 megtekintésnél járó kisfilmben a szállodavezető eképpen magyarázza figyelmeztetését: "Ha jót akar magának, akkor soha ne használja a hotel által ingyenesen biztosított kisméretű sampont, balzsamot és testápolót. Hogy miért lehetnek ezek veszélyesek? Mert habár úgy tűnhet, hogy ezek teljesen újak, felbontatlanok, de a látszat csalhat! Előfordulhat ugyanis, hogy az előző vendégek hajfestékkel, szőkítővel, vagy bármi egyéb anyaggal turbózták fel, majd lezárták azokat."

Szállodai piperecikkek a fürdőszobában (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Amirhamzaaa/Shutterstock. No use without permission./Amirhamzaaa

A menedzser azt javasolja, hogy a felesleges kockázat elkerülése érdekében

mindig vigyünk magunkkal mini tisztálkodószereket, ha ezt elfelejtettük, kérhetünk valóban felbontatlanokat a recepción.

A videós poszt egyik hozzászólója, egy korábban szállodavezetőként dolgozó felhasználó azt írta, hogy ő már tapasztalt ilyesmit, például, hogy szőrtelenítő krémmel keverik ezeket a piperecikkeket.

Ezeket a félelmeket már hivatalos szinteken is meghallották, és próbálnak megoldást találni rá: az Európai Bizottság a csomagolásra és a hulladékra vonatkozó új uniós szintű szabályok részeként betiltja a mini tisztálkodószerek használatát - ezt még tavaly decemberben jelentették be.

Ez azt jelenti, hogy az EU tagállamainak minden szállodájában, ha lehetséges, nagy flakonú sampont, balzsamot és testápolót kell a szállóvendégek rendelkezésére bocsátani, vagy a turistának kell ezekről magának gondoskodnia.

Ez a szabályozás része annak a csomagtervezetnek, amelynek célja az uniós polgárok által évente termelt hulladék mennyiségének csökkentése.

A kutatások szerint ugyanis minden európai állampolgár évente átlagosan közel 180 kilogramm csomagolási hulladékot termel. Intézkedések hiányában az EU-ban 2030-ra a csomagolási hulladék további 19 százalékkal, a műanyag csomagolási hulladék pedig akár 46 százalékkal növekedhet.

Az új szabályok célja, hogy megállítsák ezt a tendenciát. A fogyasztók számára biztosítják az újrafelhasználható csomagolási lehetőségeket, megszabadulnak a felesleges csomagolástól, és egyértelmű címkékkel támogatják a helyes újrahasznosítást.