Emberre fokozottan veszélyes hüllőt találtak Balatonlellénél

aligátorteknős
Az aligátorteknős agresszív és veszélyes ragadozó
Vágólapra másolva!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleménye szerint Balatonlellénél a 7-es főút mellett egy műanyagrekesz közelében bukkantak rá a park munkatársai a veszélyes hüllőre.
Vágólapra másolva!

Illegálisan tartott példány lehetett a szabadon engedett aligátorteknős

Pénteken a reggeli órákban furcsa bejelentés érkezett a balatonlellei rendőrőrsre. A 7-es főút mellett egy zöld műanyagrekesz mellett az emberre is fokozottan veszélyesnek számító aligátorteknőst (Chelydra serpentina) találtak. A hüllőt valószínűleg a műanyagrekeszbe zárva dobta ki valaki az út mellé, az aligátorteknős azonban a borotvaéle állkapcsainak köszönhetően könnyen szétrágta a rekeszt, és kiszabadította magát.

Az aligátorteknő fokozottan veszélyes hüllőfajnak számít Forrás: Charismatic Planet

A rendőrök értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, és a park munkatársainak segítségével fogták be a veszélyes hüllőt. A befogás nem volt veszélytelen, mivel egy ekkora méretű aligátorteknős amit találtak, amely 70 cm hosszúnak bizonyult, már képes a harapásával komoly érüléseket okozni. A befogott állatot a nemzeti park közleménye szerint állatkertben fogják elhelyezni.

A befogott hüllőt egy műanyagrekeszben tették ki az út szélére Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Erdős Sarolta

A hüllő a veszélyessége miatt kizárólag csak állatkertekben tartható.

Idehaza a természetben időnként és szerencsére csak ritkán felbukkanó aligátorteknősök kivétel nélkül olyan illegálisan tartott példányok, amelyeket a gazdáik felelőtlenül szélnek eresztettek. A fiatal példányok gyorsan növekednek fogságban is, egyre nagyobb veszélyt jelentve a környezetükre, ami miatt az illegálisan tartott példányoktól nem egyszer megszabadulnak a gazdáik.

Komoly problémát jelentene az aligátorteknősök hazai elszaporodása

Az aligátorteknős mohó ragadozó, agresszív természetű hüllő. Eredeti élőhelye Észak-Amerika, de betelepítés miatt Kína, Japán és Tajvan területén is elszaporodott. A szándékosan betelepített, vagy tudatlanságból szabadon engedett aligátorteknősök gyorsan elszaporodhatnak, óriási veszélyt jelentve a helyi vizes ökoszisztémákra.

Az aligátorteknős agresszív és veszélyes ragadozó Forrás: Animals.net

A távol-keleten egyes körzetekben már veszélyes inváziós fajként tartják nyilván a fajt. Európa, és benne Magyarország éghajlati viszonyai kiválóan alkalmasak az invazív hüllő elszaporodásához,

a Balaton például potenciálisan kifejezetten kiváló élőhely lehetne a számára.

Ezért is súlyos felelőtlenség a bejelentés nélkül tartott példányok szabadon eresztése. Az aligátorteknőst könnyű felismerni viszonylag hosszú nyakáról, rövid páncéljáról, és a jellegzetes szarukúpokkal ékesített farkáról, valamint a hosszú, hegyes karmairól.

A Balatonlellénél befogott példány hosszú és hegyes karmai Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Erdős Sarolta

Mivel hazai viszonyok között nincsen természetes ellensége, az esetleges elszaporodása súlyos gondot jelentene. ( A szintén észak-amerikai eredetű ékszerteknősök szabadon engedett példányai már jól elszaporodtak Magyarországon, ezért invazív fajként tartják számon a természetvédelmi hatóságok, a szerk.)

Ha valaki esetleg aligátorteknősre bukkanna, az a legjobb, ha nyomban értesíti a hatóságokat.

Ha valaki megfelelő szakértelem nélkül megpróbál befogni egy aligátorteknőst, súlyos sérülés kockázatának teszi ki magát.

A befogott példány testhossza elérte a 70 cm-t Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Erdős Sarolta

Az aligátorteknős ugyanis játszi könnyedséggel képes leharapni az ember ujjait.

„Amennyiben szabadon engedett aligátorteknőst találunk, úgy járunk el a legjobban, ha értesítjük a megtalálás helye szerinti Nemzeti Park Igazgatóságot, aminek területileg illetékes természetvédelmi őre szakszerűen befogja az egyedet.

A veszélyes hüllőt a rendőrök a nemzeti park szakembereinek segítségével fogták be Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

- Amíg ez megtörténik nem érdemes megfelelő eszközök nélkül kísérletezni a befogással, mert meglepő hajlékonyságának köszönhetően az állat harapásával könnyen sérülést okozhat. A befogott teknősök chipet kapnak és ezt követően hivatalos engedélyeztetés után állatkertekbe, teknősparkokba kerülnek elhelyezésre" áll a Balaton-felvidéki Nemzeti Park közleményében.