Leszakadt az ég Németországban, több járatot is töröltek az áradások miatt

vihar, villám, villámlás, eső, időjárás, zivatar, felhő, Budapest, főváros, 2023. 08. 16.
Vágólapra másolva!
Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott egy vihar Németország nyugati és középső részén csütörtökre virradó éjjel. A legtöbbször - 357 esetben - épületekbe betörő víz miatt kértek segítséget, és 17 fa is kidőlt.
Vágólapra másolva!

A térségen erős széllökésekkel és felhőszakadással áthaladó vihar miatt egyedül Frankfurtban 515 helyszínre riasztották a tűzoltókat este 21 óra és reggel 5 óra között.

A legtöbbször - 357 esetben - épületekbe betörő víz miatt kértek segítséget, és 17 fa is kidőlt.

A frankfurti repülőtéren, Németország legnagyobb forgalmú repülőterén csaknem hetven járatot töröltek.

A futópályák és a terminálok közötti területen, az úgynevezett előtéren - ahol az utasok ki- és beszállnak és a gépek tankolnak - helyenként 50 centiméter magas vízoszlop alakult ki.

A vihar hevességét jelzi, hogy a meteorológusok szerdán 20:40 és 21:40 óra között 25 289 villámot regisztráltak a Rajna-Majna régió felett, míg tavaly Hessen tartomány teljes területén egész évben alig felannyi, 11 566 villámlást jegyeztek fel.

A vihar Hessen tartomány mellett Észak-Rajna-Vesztfáliában és Türingiában is sokhelyütt okozott áradásokat és kisebb földcsuszamlásokat, rongált meg épületeket és csavart ki fákat.

A Ruhr-vidéki Gelsenkirchenben hajnali 4 óráig mintegy 150 alkalommal riasztották a tűzoltókat, a csatornahálózatot gyorsan túlterhelő mennyiségű csapadék miatt a város alacsonyabb fekvésű részén több utcán másfél méter magas oszlopban hömpölygött az esővíz.

Erfurtban, a türingiai fővárosban csaknem 200 bevetésük volt a tűzoltóknak a többi között villámcsapás és házak tetőszerkezetére dőlt fák miatt.

Sok pincét is elárasztott az eső, és egy felújítás alatt álló fürdőnél szennyvíz is feltört, mert a félig kész vezetékhálózat nem bírta a terhelést.