Óriási hibákat követnek el az ukránok a harctéren

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
BAKHMUT, UKRAINE - JUNE 19: Ukrainian soldiers from the 60th Battalion of Territorial Defense, are shooting rounds into Russian positions with an S60 anti-aircraft canon placed on a truck, outside Bakhmut, Ukraine on June 19, 2023. Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency (Photo by WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 547. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:19
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:26
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Megrázó videó Prigozsin lángolva zuhanó repülőgépéről

Ahogy több cikkben írtunk róla, tegnap - valószínűleg az orosz légierő - lelőtte Jevgenyij Prigozsin repülőgépét, amelyen a volt zsoldosvezéren kívül az alakulat jelenlegi vezetője és hét másik ember volt. Az esetnek nem volt túlélője. A találatot kapott gépről több videó is készült, ezek közül mutatjuk a legújabbat:

06:55
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Litván légvédelmi rakétákat kap Ukrajna

Litvánia szeptemberben leszállítja Ukrajnának a korábban ígért NASAMS hordozórakétákat - közölte Gitanas Nauseda litván elnök augusztus 23-i kijevi látogatása során. A NASAMS norvég-amerikai gyártású, kis és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amit jelenleg 15 ország hadereje alkalmaz.

07:30
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétarendszert lőttek ki az ukránok a Krímben

A megszállt Krímben Olenyivka falu közelében az ukránok megsemmisítettek egy orosz rakétavédelmi rendszert - jelentette be augusztus 23-án az ukrán katonai hírszerzés.

08:19
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7139 fő , a román-magyar határszakaszon belépők közül 9415 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

09:56
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok támadtak két oroszországi régiót

A minisztérium szerint a légvédelmi erők megsemmisítették az ukrán fegyveres erők két drónját a Brjanszki terület felett. Egy másik drónt pedig a Kaluga régió felett semmisítettek meg.

Augusztus 23-án reggel Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közölte, hogy a légvédelmi rendszerek drónokat lőttek le Moszkva és a Moszkvai terület felett. Ezt az információt később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette. Az egyik drónt a Moszkvai terület Mozhaisky kerületében lőtték le. A második drón egy épülőfélben lévő épületet talált el Moszkva városában. A harmadik drón a Moszkva melletti Himki egyik városrészében zuhant le. Az incidens következtében senki sem sérült meg.

10:42
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

A légicsapás Dnyiproban

Egy kora reggeli rakétacsapásban hét ember megsebesült az ukrán Dnyipro városában – közölte csütörtökön Szerhij Lisak, Dnyipropetrovszk régió kormányzója.

A sebesültek között három férfi és négy nő van - mondta.

11:21
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Kijevben

Erős robbanás dördült Kijev nyugati külvárosában . Erről a "Strana.ua" című kiadvány számolt be a Telegram csatornáján.

Megállapították, hogy a hang Borschagovka környékéről származott. Ebben a pillanatban nem jelentettek be légiriadót az ukrán fővárosban.

Korábban arról számoltak be, hogy tűz ütött ki a belügyminisztérium igazságügyi szakértői központjának (NIEKT-ek) raktárában a kijevi régióban. Igor Klimenko, az ukrán belügyminisztérium vezetője kifejtette , hogy a robbanásban több dolgozója is megsérült. Klimenko azt is elmondta, hogy az eset helyszínén keletkezett tüzet lokalizálták.

12:05
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország támadásba lendül

Oroszországnak előre kell lépnie, és át kell vennie az irányítást az elcsatolt régiók felett. Az ellentámadás során Ukrajna jelentős számú embert és felszerelést vesztett, így most az orosz hadsereg támadásba lendülhet - fejtette ki véleményét a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésben a tartalék első osztályának kapitánya, Vaszilij Dandykin .

„Most már támadó intézkedéseket hozunk, igaz, rövid szünetekkel. Számos fegyverkezési feladatot oldunk meg" – mondta Dandykin.

Megjegyezte azt is, hogy Ukrajna gyakran az időjárással próbálja igazolni az ellentámadás kudarcát, de szerinte ezzel csak elfedni próbálják azt, ami valójában a fronton történik: a katonaság és a felszerelés jelentős veszteségeit.

12:39
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrán fegyveres erők taktikai hibája

Az ukrán csapatok elkövetik azt a hibát, hogy frontális támadásokkal próbálják áttörni az orosz védelmet. Ezt az álláspontot fejtette ki Roland Kater, a Bundeswehr nyugállományú altábornagya a Die Welt német kiadásának adott interjújában.
Azt is megkérdőjelezte, hogy Kijev képes-e elfoglalni Melitopolt a tél előtt, így hosszú távon megzavarva az ellenség utánpótlását. Kater szerint a kapcsolattartási vonalon kialakult helyzetről szóló kis mennyiségű információ "rossz hír". „Mindig nagyon nehéz reálisan leírni egy ilyen taktikai helyzetet egy rendkívül dinamikus csatában" – mondta.
A frontvonalon azonban, mint az altábornagy hangsúlyozta, nem történt jelentős változás az elmúlt hónapokban. Úgy véli, az ukrán csapatoknak taktikát kell váltaniuk, amivel kapcsolatban most Kijev egyre inkább nagy hatótávolságú fegyvereket kér.

13:16
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz alá került Belaja Berezka

A Brjanszki területen található, mintegy 5500 lakosú Belaja Berezka települést a reggeli órákban az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tűz alá vették, aminek következtében a településen megszakadt az áramellátás - számolt be Alekszandr Bogomaz kormányzó a Telegram-csatornán.

A régió vezetője hozzátette, hogy a helyszínen dolgoznak az operatív és mentőszolgálatok.

14:08
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország kételkedik Prigozsin halálával kapcsolatosan

Franciaország csütörtökön közölte, hogy megalapozott kétségek merültek fel Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner félkatonai csoport vezetőjének halálával kapcsolatban.

„Még nem ismerjük ennek a balesetnek a körülményeit. Lehetnek alapos kételyeink" – mondta Olivier Veran kormányszóvivő a France 2 televíziónak.

14:55
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kazettás lőszerrel támadta a az orosz határvidéket

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) először lőtték kazettás lőszerrel Brjanszk régióját. A Mash Telegram-csatorna értesült az orosz határvidéken történtekről.

A kiadvány szerint augusztus 23-án 20 ilyen lövedéket lőttek ki Ukrajnából a Brjanszki régióban. Így délelőtt tíz óra körül 13 darab 152 mm-es lőszert dobtak le a határtól 1,2 kilométerre lévő Pogarszkij körzetre.

Mash szerint egy órával később újabb öt azonos lövedéket dobtak le a határtól hét kilométerre fekvő Klimovsky kerületre. Az eset következtében a civilek közül senki sem sérült meg.

15:29
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea erősíti barátságát Oroszországgal

Észak-Korea védelmi minisztere kijelentette, hogy az ország fokozni fogja barátságát Oroszországgal, miközben Phenjan "igazságügyi háborút" folytat Ukrajna ellen.

Kang Szun-nam tábornok azt is mondta, hogy a Koreai Központi Hírügynökség szerint az Egyesült Államok a hibás azért, hogy az ukrán válságot nukleáris katasztrófa felé terelte.

A Fehér Ház a hónap elején arról számolt be, hogy Szergej Soigu orosz védelmi miniszter a hónap elején tárgyalt Phenjannal a Moszkvába irányuló fegyverszállítások növeléséről.

16:14
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia F-16-osokat küld Ukrajnának

Norvégia úgy döntött, hogy harci repülőgépeket küld Ukrajnának – jelentette csütörtökön a TV2 norvég műsorszolgáltató meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Nem közölték, hogy Norvégia hány F-16-os sugárhajtású repülőgépet küldene Ukrajna számára.

A norvég külügyminisztérium nem reagált azonnal a hírre.

Ha megerősítik, Norvégia lesz a harmadik ország Hollandia és Dánia után, amely bejelentette F-16-os repülőgépek adományozását Ukrajnának.

16:42
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők jelentős veszteségeket szenvedtek el Zaporizzsjánál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) összes harcképes egysége, amely a zaporozsjei régió Rabotino települése elleni támadást vezette, súlyos veszteségeket szenvedett, és szinte teljesen megsemmisült. Ezt Jevgenyij Balitszkij Zaporozzsje megbízott vezetője nyilatkozta a Telegramban .

Korábban a Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának nyugalmazott alezredese, Andrej Marocsko azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei Kupjanszk közelében az orosz hadsereg fellépései miatt egyre nőnek.

17:24
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Meghiúsítottak az oroszok egy ukrán támadást

A Donyecki Népköztársaságban (DPR) a Nemzeti Gárda az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fegyvereit rejtő tárolót talált. Erről az Orosz Gárda sajtószolgálata számolt be a Lenta.ru-nak .

Több mint 10 000 db 5,45 mm-es kaliberű töltényt, AK-74S gépkarabélyt, több tucat RGD-5 gránátot és ezekhez való biztosítékot, valamint mintegy 40 VOG-17 gránátvetőt foglaltak le.

18:12
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón támadott meg egy cellatornyot Belgorodban

A Mash Telegram csatorna szerint az orosz-ukrán határtól másfél kilométerre fekvő Poroz falu lakói nagy robbanást hallottak augusztus 23-án este. A támadást követően megszakadt a kommunikáció a környéken.

A támadásban senki nem sérült meg. Az eset helyszínén az Ukrán Fegyveres Erők (APU) kamikaze drónjának darabjait találták meg.

18:33
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz helikopterek egyedi biztonsági rendszert kapnak

Oroszország megkezdte egy egyedülálló kis méretű légtérfigyelő rendszerek (1090 ES, ADS-B in) szállítását, amelyek a helikopterek levegőben való ütközésének elkerülésére fejlesztettek ki. Az orosz "Navigator" cég vezérigazgatója, Szergej Baburov a RIA Novostinak nyilatkozott erről.
Megjegyezte, hogy a rendszert az év végéig teljesen letesztelik, de már elkezdték szállítani a helikopterekhez.

19:12
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország új harci eszközt tesztel

A különleges katonai művelet (SVO) zónájában megkezdődött két, az ellenséges elektronikus hadviselési (EW) berendezéseknek ellenálló Loitering Kamikaze kvadrokopter tesztelése. Ezt Vitalij Dolgov, a Számítástechnikai Rendszerek Kutatóintézetének (NIIVK) vezetője jelentette be a TASS-nak .

A drón jól teljesít. Az eszköz testét egy speciális sugárzáselnyelő anyag felhasználásával hozták létre, amely szinte láthatatlanná tudja tenni az ellenséges elektronikus hadviselés számára. A bevonatot a drónvázak gyártása során adják hozzá a kompozit anyagokhoz

– mondta a szakember.

Dolgov hozzátette, hogy a lopakodó kvadrokoptert, amely akár 10 kilométeres távolságon keresztül akár négy kilogramm hasznos teher szállítására is képes, úgy tervezték, hogy tárgyak szállítására és ledobására is alkalmas legyen.

19:49
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Elhagyhatják a Wagner zsoldosok Fehéroroszországot

Aktívan folyik a Wagner-csoport táborának felszámolása a fehéroroszországi Tsel faluban, Asipovichy közelében - derül ki a Planet Labs műholdfelvételeiből.

A 272 sátorból 101-et már eltávolítottak. Tekintettel arra, hogy egy-egy sátorban körülbelül 20 ember fér el, ez azt jelentheti, hogy 2020 Wagner-harcos hagyta el a katonai bázist, amely korábban 5000 harcosnak adott otthont.

A Wagner katonai felszerelései többnyire a táborban maradtak.

Egyelőre nem világos, hová szállítják ezeket a sátrakat, és hogy a Wagner zsoldosai elhagyták-e Fehéroroszországot.

20:19
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Új fronton támadnak az ukránok

Csata zajlott az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krímben csütörtökön, miután ukrán hírszerző csapatok különleges hadművelet keretében partra szálltak a félszigeten - közölte Andrij Juszov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője.

Különleges hadművelet keretében személyi állomány szállt partra a félsziget területén. Az ukrán katonai hírszerzés a haditengerészettel együttműködve különleges műveletet hajtott végre, a kitűzött célok megvalósultak, a legénységből senki sem sérült meg. A különleges hadművelet folytatódik, nem árulunk el minden részletet, az ellenség veszteségeket szenvedett személyi állományában és eszközeiben egyaránt

- fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy a veszteségek mértékét még pontosítják.

20:53
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: Ukrán központra mértünk csapást

Nagyhatótávolságú, tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos rakétacsapást az ukrán fegyveres erők döntéshozó központjára az orosz hadsereg az éjszaka folyamán - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.
Konasenkov szerint a csapás elérte célját, a célpontot eltalálták.

A tábornok közölte, hogy az orosz erők Kupjanszk irányában folytatták az előrenyomulást, és különböző frontszakaszokon húsz ukrán támadást vertek vissza. Az ukrán veszteségeket mintegy 625 főben nevezte meg, akik közül szerinte mintegy 230 katona a donyecki régió déli részén dúló harcokban esett el.

A megsemmisített ukrán katonai létesítmények és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy vezetésipontot, egy Sz-300-as rakétarendszer rádiólokációs állomását és két indítóállását Mikolajiv megyében, öt lőszerraktárt, valamint öt harckocsit, amelyek közül négyet a zaporizzsjai frontszakaszon tettek üzemképtelenné. Azt mondta, hogy az orosz légvédelem a hadműveleti övezetben négy HIMARS-rakétát és 42 drónt lőtt le.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint meghaladta a hatezret a drónok száma, amelyeket az ukrán hadsereg a háború kezdete óta veszített el.

21:14
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

A kamikaze drónok statisztikái

A bevetett ukrán tengeri kamikaze drónok "60-70%-át" semmisítette meg Oroszország, mielőtt azok elérnék céljukat - közölte augusztus 24-én Kijlo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

21:45
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Új ország lép be a háborúba

Portugália megerősítette, hogy csatlakozik az ukrán pilóták és technikusok F-16-os vadászrepülőgépekre való kiképzésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekhez - jelentette be Volodimir Zelenszkij elnök.

22:12
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb segítség Ukrajnának

Németország és Litvánia is újabb katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának. Berlin először ad rakétákat a Patriot légvédelmi rendszerekhez.

Az új csomag részét képezi:

- 40 db RQ-35 HEIDRUN felderítő drón
- 16 db Zetros teherautó
- 90 db drónfelderítő rendszer
- 510.000 db lőszer

22:41
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Pontosan 18 hónapja tart a háború

Oroszország 2022. február 24-én szállta meg Ukrajnát.

Ukrajna oldalán eddig 70.000 katona halt, és 100-120.000 katona sérült meg.
A polgári áldozatok Ukrajnában: 9.000 halott és 16.000 sérült.

Oroszország eddigi veszteségei 120.000 halott katona és 100-180.000 sérült katona.

23:12
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb szankciókat vezet be

Amerika szankciókat vetett ki tisztviselőkre és szervezetekre egyaránt, amelyek bűnrészesek az ukrán gyerekek oroszországi deportálásában.

23:43
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Részletek az amerikai sajtótájékoztatóról

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder dandártábornok sajtótájékoztatót tart.

Nem fogok találgatásokba kezdeni arról, hogy az F16-os repülőgépeket mikor fogják leszállítani... amikor a kiképzés befejeződik, és az európaiak F16-os repülőgépeket szeretnének biztosítani, akkor az Egyesült Államok támogatni fogja ezt az erőfeszítést

- mondta Ryder.

Hónapokról beszélünk, nem hetekről... ez az Ukrajnának nyújtott hosszú távú támogatásról szól. Nem a jelenlegi ellentámadás támogatásáról van szó

- tette hozzá.

Ukrajna fogja meghatározni, hogy hány pilóta fog részt venni a kiképzésen, ők tudják hány pilótára van szükségük van

- mondta Ryder.